SØKER NY EIER: «Olsenbanden-huset» på Kampen i Oslo er filmseriens kanskje viktigste location. Foto:VG/Boa eiendomsmegling/Dragutin Lazic,

«Olsenbanden-huset» til salgs

Huset på Kampen i Oslo er kjent fra Olsenbanden-filmene som hjemmet til Kjell og Valborg

  • Marthe Berg
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

De populære filmene starter med at gjenglederen Egon Olsen kommer ut av Botsfengselet, med en real slagplan under armen. Banden har sine røtter i hovedstaden, og mesteparten av handlingen i filmene utspiller seg i Oslo.

Trioen bruker ofte Kjell og Valborgs hus i Ullensakergata 1A på Kampen som base, når de møtes for å snakke om sitt neste store kupp. Huset ligger bare noen hundre meter unna det gamle landsfengselet «Botsen», som i dag er en del av Oslo Fengsel.

– Hjertet i Olsenbanden-filmene

Som regel er også Kjells bedre halvdel Valborg på plass for å mene noe om hva den ventende pengegevinsten skal brukes til, når Egon presenterer sin neste plan for resten av gjengen, rundt det lille kjøkkenbordet til familien Jensen på Kampen.

OLSENBANDEN: Arve Opsahl (Egon) (t.v.) Sverre Holm (Benny) og Carsten Byhring (Kjell). Foto:Bo Mathisen,VG

– Huset er hjertet i Olsenbanden-filmene. Hver gang Egon blir løslatt fra sitt siste fengselsopphold, møtes banden hjemme hos Kjell over en øl, for å planlegge sitt neste kupp, sier filmekspert Lars Ole Kristiansen, redaktør for det nettbaserte filmagasinet Montages.

Nå ligger det velkjente 1800-tallshuset ute for salg. Mens fasaden på huset har beholdt den gamle stilen, er huset innvendig totalrenovert, og kan skilte med en mer moderne stil i møte med en historisk atmosfære.

Rekkehuset, som ble bygget i 1870, har en prisantydning på 7,3 millioner kroner.

Kristiansen beskriver huset som helt sentralt i Olsenbanden-serien.

– Hjemmet til Kjell og Valborg er egentlig den viktigste location i alle filmene, og det eneste stedet de vender tilbake til igjen og igjen i hver eneste film, sett bort fra «Botsen». Egon er rotløs og har ikke noe hjem, så Kjell og Valborg er de eneste han har.

I flere av filmene flytter banden på seg, og bor blant annet periodevis i høyblokker, og gjennom OBOS. Likevel er det mange som forbinder Kampen-rekkehuset med hjemmet til Kjell og Valborg.

30 år med mislykkede kupp

Egon sitter ofte i fengsel med advokater og andre fornemme samfunnsborgere, som forsyner ham med de opplysninger han har bruk for når han skal klekke ut sine mange «genniale» planer. Dessverre for banden ender de fleste bestrebelsene på å stjele millioner i vasken, og Egon Olsen avslutter de fleste filmene tilbake bak murene.

Det har blitt laget 14 filmer om den uheldige kriminelle banden, som mislykkes i det ene kuppet etter det andre. Den første norske filmen kom i 1969, og deretter fulgte filmene nesten årlig, frem til «Olsenbandens siste stikk» i 1999.

Hovedrolleinnehaverne var Arve Opsahl i rollen som Egon Olsen, Sverre Holm som Benny, Carsten Byhring som Kjell og Aud Schønemann som Valborg.

KLASSIKER: Staute politimenn dannet æresgarde for Egon Olsen i Arve Opsahls skikkelse, da filmserien feiret tiårsjubileum for Egons vandring ut og inn av Botsfengselet. Foto:Bjørn Sigurdsøn,NTB scanpix

EGON OLSEN: Hjernen bak Olsenbanden gjør det han kan best. Her fra «Olsenbandens siste stikk». Foto:,NTB scanpix

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder