HJERTEVARMT: Kronprinsesse Mette-Marit i nære møter med barna i Tanzania. Foto: Christian Laagard, Det kongelige hoff

Kronprinsessen på «hemmelig» besøk i Tanzania

Kronprinsesse Mette-Marit befinner seg nå i Tanzania, hvor hun blant annet møter barn av HIV-smittede mødre.

Artikkelen er over tre år gammel

Eksterne lenker

ForsidenKongebloggen - Kjell Arne Totland

I regi av FN-organet UNAIDS besøkte kronprinsessen i dag HIV-klinikker i Dar es Salaam. Her fikk hun se hvordan mødre med viruset nå får sunne barn, takket være tilgang på viktige medisiner.

TV 2s kongehusreporter Kjell Arne Totland var først ute med å omtale besøket på sin blogg.

Totland skriver at selv om kronprinsesse Mette-Marit har vært spesialutsending og reisende ambassadør for FN-organisasjonen UNAIDS i mange år, var dagens besøk en godt bevart hemmelighet frem til Slottet i dag la ut nye bilder på sine nettsider.

Bildene viser kronprinsessen i nære møter med barna.

– Det er rørende å møte mødre ved god helse med barn født uten HIV takket være antiretrovirale medisiner, sier Mette-Marit ifølge Kongehuset.no.

– Det er også spesielt givende for meg å se unge ta lederroller i kampen mot AIDS og utstyres med de ferdighetene som behøves for å lede Tanzania mot en AIDS-fri generasjon, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JENTEPRAT: Kronprinsessen i samtale med Jasmina, en av de unge som har deltatt i Stepping Stones-programmet. Foto: Christian Laagard, Det kongelige hoff

Totland beskriver bildene som sjarmerende.

– Kampen mot AIDS er jo kronprinsesse Mette-Marits store hjertesak. Jeg har selv i årenes løp fulgt henne på en rekke slike AIDS-relaterte reiser i utlandet og har opplevd hennes engasjement på nært hold, sier han til VG.

– Når hun og UNAIDS denne gangen har valgt å gjennomføre et slikt feltbesøk i all stillhet og uten medfølgende presse, er det nok primært av hensyn til de HIV- smittede mødrene og deres barn. Dessuten blir alltid sikkerhetssituasjonen en helt annen ved et slikt planlagt besøk. Og kronprinsessen selv synes sikkert det er deilig å kunne konsentrere seg om sitt viktige oppdrag uten å måtte forholde seg til nysgjerrige journalister og pressefotografer. Hele situasjonen blir betydelig mer ekte og naturlig slik. Og dette er jo ikke første gangen kronprinsessen reiser på denne måten, legger han til.

KONGEHUSEKSPERT: Kjell Arne Totland og kronprinsesse Mette-Marit på en internasjonal AIDS-kongress i Wien i Østerrike i 2010. Foto: PRIVAT

Kronprinsesse Mette-Marit ble utnevnt til UNAIDS' spesialutsending for bekjempelse av HIV og AIDS for nøyaktig ti år siden og har siden vært svært engasjert i dette arbeidet, særlig rettet mot kvinner og barn.

Mette-Marit: – En av verdens største utfordringer

UNAIDS driver 26 Pasada-klinikker i Dar es Salaam, som tilbyr behandling og støtte til mennesker med HIV og AIDS, i tillegg til å arbeide forebyggende.

Kronprinsessen rakk også å møte unge aktivister ved Stepping Stones Community of Practice. Senteret tilbyr ungdom opplæring på en rekke områder, inklusive seksualopplysning, HIV og likestilling.

Ifølge UNAIDS har tilgangen på medisiner og helsetilbud ført til en dramatisk reduksjon i antallet nye tilfeller av HIV. Mot slutten av 2014 var det angivelig 1,5 millioner mennesker med HIV i Tanzania. Antallet nye smittede skal ha falt med over 50 prosent fra 2000 til 2014, og antallet nye HIV-smittede barn falt med hele 70 prosent mellom 2009 og 2014.

Det er ikke kjent hvor lenge Mette-Marit skal være i Tanzania. På oversikten over kongefamiliens offisielle program, står det ingen flere poster om Tanzania.

VG har ikke lykkes i å få en kommentar fra Slottet tirsdag kveld.

SJARMERTE HVERANDRE: Mette-Marit og barna sendte hverandre beundrende blikk. Foto: Christian Laagard, Det kongelige hoff

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder