TAR TAK I MOBBING: Svenske Joakim Lundell (32) og Sophie Elise Isachsen (22) ville vise realiteten til flere unge som opplever mobbing og seksuell trakassering. Foto: Mattis Sandblad VG

Sophie Elise i musikkvideo om mobbing og seksuell trakassering

OSLO (VG) Joakim Lundell (32) og Sophie Elise Isachsen (22) mener seksuell trakassering er et mye større problem i skolen enn i arbeidslivet.

 • Anniken Aronsen
 • Mattis Sandblad (foto)

Artikkelen er over to år gammel

Joakim Lundell slapp låten «Only Human» 10. november med blogger, artist og forfatter Sophie Elise Isachsen på vokal. De besøker VG for en prat om låtens budskap om mobbing og seksuell trakassering.

De deler begge lignende opplevelser med mobbing i skolen, noe de ønsker å rette fokus mot med låten og musikkvideoen.

Sophie Elises forrige musikkvideo: Fikk rasistiske hatkommentarer

Isachsen har opplevd å bli mobbet på skolen, i likhet med Lundell. Den svenske Youtuberen har også hatt en vanskelig oppvekst.

Låten, som er spilt av 2,3 millioner på Spotify, er inspirert av at Lundell og kona Jonna ble utsatt for mye da YouTube-kanalen deres ble stor.

– Folk begynte å stå utenfor hjemmet vårt, bestilte post i vårt navn, ringte på døren og ripet opp bilene våre. Det hele eskalerte og jeg kjente at jeg ble et annet menneske. Til slutt begynte jeg å true med vold for å være i fred.

– Jeg er absolutt ikke noe voldelig menneske. Det fikk meg til å tenkte på at om du presser mennesker virkelig langt, så blir de ødelagt, sier 32-åringen.

Sophie Elise: Bytter samarbeidspartner

Vil vekke folk

I musikkvideoen, som ble sluppet søndag, blir seerne vitne til at den kvinnelige hovedpersonen blir offer for vold og seksuell trakassering. Hun blir presset til det punktet at hun tar med seg en pistol på skolen som hun sikter på mobberne sine med, men blir stoppet av en person hun har tillit til.

Både Lundell og Isachsen er enige i at de har brukt svært sterke virkemidler for å fremme budskapet i sangen.

– Det er et sterkt budskap, man er så redd for å vise det. Men det er viktig å få folk til å våkne, mener Lundell, som også innrømmer at han var urolig for å vise tematikken så grafisk.

– Jeg kan kjenne meg igjen i det å føle seg veldig liten mot mange. Jeg har opplevd fysisk vold, men jeg tror at den psykiske, og det man føler på, kan være mye av det samme, sier Isachsen.

Også seksuell trakassering tror de oppleves verre på skolen.

– Hvis du blir kalt «hore» på jobb og sier ifra, så skjer det ting. Når det skjer i skolen for man beskjed om å holde kjeft og be om unnskyldning. De ordene folk bruker om hverandre på skoler er noe helt annet enn på arbeidsplassen, sier Lundell.

Isachsen nikker og mener hun sjelden leser om hvordan barn og unge har det på skolen, og kritiserer den nåværende debatten om seksuell trakassering for å kun handle om kjente personer.

Sophie Elise-singel: Stuper på hitlistene

De mener ungdom bør følges opp bedre av myndigheter og skole.

– Det er så mange signaler på at ungdom ikke har det bra, også står man bare og ser på. Vi har et ansvar om å følge med på hvordan det går med unge mennesker, sier Lundell.

Satser på musikk: Sophie Elise blir artist

OPPLEVER TRAKASSERING: Joakim Lundell og Sophie Elise Isachsen forteller begge at de har opplevd seksuell trakassering, men at de ikke relaterer seg til #metoo. Foto: Mattis Sandblad VG

– Kunne blitt destruktiv

De er begge svært takknemlige for at de har hatt personer rundt seg som har stilt opp, og som holder dem tilbake før de har nådd «grensen», som er et sentralt poeng i låten og musikkvideoen.

– Om jeg ikke hadde hatt dem rundt meg kunne jeg også blitt destruktiv både mot meg selv og andre, sier Isachsen.

For Lundell var det kona Jonna som ble redningen.

– Jeg var skikkelig utfor da jeg møtte henne. Jeg var misbruker, hjemløs og blakk. Hele livet var ødelagt. Man trenger en person når man går over de grensene, en som bryr seg og ser deg. At det finnes noen som holder deg tilbake, sier han.

Les også: Sophie Elise skriver bok om å være håpløst forelsket

#metoo

Artistene tar også opp #metoo-kampanjen. Selv om de begge har opplevd seksuell trakassering, føler de ikke at de har noen erfaringer som hører inn under kampanjen.

– Jeg er i en kvinnedominert bransje, og har aldri følt meg i den settingen hvor jeg ikke har kontroll. Jeg kjenner at det at noen slår meg på rumpa på byen ikke gjør at jeg blir traumatisert, sier Isachsen.

Lundell forteller om fans som søker oppmerksomhet fra ham ved å stikke hånden ned i buksen hans og forsøker å kysse han.

– Men jeg har levd et så tøft liv så det er bare en liten del for meg.

– Jeg mener det farlige innen seksuelle overgrep er der kvinner er underlagt mannen i arbeidslivet, og man er redd for å miste jobben eller sette karrieren i fare ved å si ifra. Den type overgrep synes jeg er verre, sier han.

Så du? Sophie Elise i het omgang med Fanny (21) i musikkvideo

Isachsen forteller at hun savner debatten om at menn også blir utsatt for seksuell trakassering og overgrep fra kvinner.

– Feminisme handler ikke om kvinner over menn, men likestilling, så vidt jeg har forstått. Jeg føler debatten har blitt vinklet mot menn, at menn ikke vet hvordan de skal oppføre seg og at de er så ekle. Jeg kan ikke relatere til det, forteller bloggeren.

Les også

 1. Faktisk.no: Sophie Elises påstand om at kjøtt er like kreftfremkallende som røyk er feil

  Selv om både røyk og bearbeidet kjøtt er klassifisert som sikkert kreftfremkallende er ikke risikoen like stor, ifølge…
 2. Sophie Elise bytter samarbeidspartner

  Blogger Sophie Elise Isachsen (22) avslutter samarbeidet med Anti Brandpeople, og går over til selskapet United…
 3. Sophie Elise om ny kjæreste: – Han heter Kasper

  I et nytt blogginnlegg skriver Sophie Elise at hun synes det er rart å bruke begrepet kjæreste, men at han heter Kasper.
 4. Sophie Elise blir artist

  En av Norges største bloggere (22) vil nå få utløp for vanskelige følelser gjennom musikk.
 5. Sophie Elise viser frem kjæresten Kasper Kristoffersen

  Toppblogger Sophie Elise Isachsen (22) røper nå hvem som er hennes nye flamme.
 6. Danseren i Sophie Elises musikkvideo: – Jeg har opplevd sånne ting før

  Kingsford Siayor tar for første gang bladet fra munnen om hetsen etter at musikkvideoen til «All your friends» kom ut.

Mer om

 1. Sophie Elise Isachsen
 2. Musikk

Flere artikler

 1. Sophie Elise får egen tv-serie

 2. Gjelsvik angrer på mikropenis-podkast

 3. TV-anmeldelse «Sophie Elises verden»: Ensomt på toppen

 4. Influenser-debatten: – Finnes ingen problemer man kan operere bort

 5. Sophie Elise og ekskjæresten i ordkrig om hevnporno

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder