JULEBUDSKAP: Dronning Elizabeth poserer i forbindelse med opptak av årets tale til det britiske folk, som holdes 1. juledag. Foto: John Stillwell/ AP/ NTB scanpix.

Dronning Elizabeth maner til respekt i sitt julebudskap

Til et Storbritannia som er mer delt enn på mange år, vil dronning Elizabeth i sin tradisjonelle tale 1. juledag be alle behandle hverandre med respekt.

trine.andersen@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Utdrag av talen ble lekket til pressen på julaften.

– Selv med de dypeste uenigheter, er det å behandle hverandre med respekt og som medmennesker alltid et godt første steg mot større forståelse, vil dronningen blant annet si.

les også

Hertuginne Meghans far: – Møtt med en vegg av stillhet

Uten at det nevnes, blir dette av flere britiske medier tolket som en klar referanse til den bitre brexitstriden som nå rir Storbritannia. Folket er splittet, politiske partier er splittet, og debattene i Parlamentet har de siste ukene vært spesielt tøffe.

Nestekjærlighet

I sin juletale som hvert år samler britene foran TV-skjermene på ettermiddagen 1. juledag, vil dronningen i år også snakke om Jesus' budskap om nestekjærlighet:

– Jeg mener at budskapet om fred på Jorden og at alle skal vise hverandre velvilje, ikke er utdatert. Det trengs mer enn noen gang.

les også

Prins Charles fyller 70 år i dag: Deler sjeldent familiebilde

Dronningen snakker i talen også om betydningen av familie og vennskap, skriver Sky News.

Den britiske kongefamilien har bak seg et svært begivenhetsrikt år der høydepunktene har vært to bryllup og to fødsler. I mai giftet prins Harry seg med Meghan Markle og i oktober giftet prinsesse Beatrice seg med Jack Brooksbank. Begge brylluper fant sted i Windsor.

les også

Derfor måtte hertuginne Meghan stå på en annen balkong enn de andre

Dronningen har også fått to nye oldebarn. Prins William og Kate har fått sitt tredje barn, og Zara Philips ble også mor i 2018.

Tatt opp på Buckingham Palace

Dronningens juletale ble tatt opp på et julepyntet Buckingham Palace 12. desember, dagen etter at Theresa May utsatte avstemningen om brexitavtalen. Den skal nå stemmes over i januar.

les også

Hertuginne Kate hyllet Diana

På skrivepulten står et svart-hvitt-bilde tatt i 1949 av dronningen og hennes mann, prins Philip, som holder en noen måneder gammel prins Charles mellom seg.

Talen er den siste dronning Elizabeth holder til det britiske folk før Storbritannia forlater EU. Det skjer etter planen 29. mars neste år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder