- Ikke døm crazy-humoristene

TROMSØ (VG) Ikke sensurer crazy-humoren til NRK-Eia og Co. De må forsvares, hvis ikke drepes all kreativitet, advarer latterkongen Arthur «Oluf» Arntzen.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

Veteranen blant humoristene slår på stortromma - og gir sin støtte til den svært omstridte TV-humoren med Harald Eia, «Mandagsklubben» og «XLTV».

- Som andre områder av vårt samfunnsliv er humoren under utvikling. Man må tillate at den fornyes, dersom humoren skal bringes videre, sier Arntzen, som med sine 40 år på scenen er en av de fremste veteraner i latterbransjen.

Nye veier

- Det blir helt galt når dagens 50-60-åringer skal sette seg til doms over humoren til en annen generasjon. Humoren må jo søke nye veier, og enhver generasjon har sin humor, sier Arntzen, som nå ligger i startgropen for en ny Nord-Norges-turné med Oluf.

Jo da, kultfiguren fra Raillkattlia ble vekket til live etter fem års dvale. Det skjedde i kulturhuset i Harstad i mars i år. Denne sen-premièren viste at Oluf fortsatt er slagferdig og trollbinder sitt publikum. Oluf er på nett, som datagenerasjonen vil si det.

Overtramp

Nå skal Arthur Arntzen bringe kaillen med seg ut på en turné til de største stedene i Nord-Norge, med forestillingen «Det latterlige alvor». Første stopp er Harstad torsdag og fredag denne uken. Bodø er plottet inn i september, Tromsø i oktober.

Humor-veteranen i nord går i dag ut og forsvarer sine yngre kollegers rett til å utøve humor. Men Arntzen ler slett ikke av alt som Harald Eia og de nye humorgutta finner på:

- Det har vært overtramp som har opprørt meg, og som trekker ned. Kunsten er å se an sitt publikum og lytte til kritikken som kommer.

Provosert

- Min teori er at kjerneseerne på en fredags- og lørdagskveld ikke er ungdom, men godt voksne folk som vil mores og le. Når de da møter humor de ikke forstår, føler de seg først dumme. Deretter blir de sinte og føler seg provosert. Budskapet er at man ikke kan opptre med det samme i kirkeforeningen som du gjør i Rorbua.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder