I HÆREN: Edward Snowden sluttet seg til det amerikanske forsvaret i 2004, med ønske om å kjempe i Irak. Men han brakk et bein under trening, og endte isteden opp i CIA. Her spiller Joseph Gordon-Levitt en ung Snowden. Foto:20th CENTURY FOX,

Her er superstjernen som Edward Snowden

Tirsdag startet innspillingen av stjerneregissør Oliver
Stones film om den amerikanske varsleren.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I fjor sommer ble det bekreftet at Stone skulle lage en spillefilm basert på Snowdens liv. Tittelrollen som den tidligere NSA-agenten bekles av «Batman-stjernen» Joseph Gordon-Levitt, og sistnevnte delte tirsdag kveld norsk tid det første bildet av seg som Snowden på sin Facebook-side.

- Nå er vi i gang med å spille inn «Snowden», skriver superstjernen, som understreker at han ser det som en ære å spille i en Oliver Stone-film.

Han skriver også at han har lært mye nytt om Snowdens bakgrunn, samtidig om han erkjenner at varsleren er svært omstridt i USA.

- Enten du elsker ham eller hater ham, må du innrømme at han hadde et sterkt ønske om å tjene landet sitt, skriver Gordon-Levitt.

Ifølge Deadline Hollywood skal filmen ha premiere 25. desember, og filmen nevnes allerede som en het kandidat når Oscar-statuettene skal deles ut neste år.

Foruten Gordon-Levitt skal blant annet Shailene Woodley, Scott Eastwood, Melissa Leo, Zachary Quinto, Tom Wilkinson, Rhys Ifant, Nicolas Cage og Timothy Olyphant spille i filmen.

VARSLER: Edward Snowden Foto:Ho,Afp

Samme dag som innspillingen startet, har den russiske advokaten til virkelighetens Edward Snowden, Anatolij Kutsjerena, antydet at varsleren ønsker å reise tilbake til USA. Snowden har fått politisk asyl i Russland, men skal ønske å komme tilbake hvis han får en garanti for at han får en rettferdig rettergang i USA.

– Han vurderer det. Han ønsker å returnere, og vi gjør alt for å få det til, sier Kutsjerena til Reuters.

Snowden er siktetfor spionasje i USA etter at han lekket en rekke hemmeligstemplede dokumenter fra etterretningsorganisasjonen NSA. Dokumentene avdekket massiv overvåking av internasjonal tele- ogdatatrafikk gjennomført av NSA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder