MÅTTE SITTE: Marie Fredriksson gjennomførte turneen i 2015 sittende på scenen. Foto: Suvad Mrkonjic/ TT NYHETSBYRÅN

Slik kjempet Roxette-Marie mot sykdommen

I 2002 fikk Marie Fredriksson ett år igjen å leve av legene, men ble friskmeldt etter tre år. Mandag døde hun etter en 17 år lang kamp mot kreften.

– Jeg har ikke tid til å dø nå.

Det uttalte Roxette-stjernen i en dokumentar på SVT i 2012.

Allerede i 2002 ble hun diagnostisert med en hjernesvulst, og legene sa hun hadde ett år igjen å leve. Tre år senere kunne hun likevel fortelle fansen at hun var frisk igjen, ifølge Aftonbladet.

Bakgrunn: Roxette-vokalist Marie Fredriksson (61) er død

Kollapset i dusjen

Diagnosen fikk stjernen etter en episode hvor hun kollapset på badet.

Fredriksson hadde vært ute og jogget i Stockholm. Da hun gikk i dusjen etter joggeturen mistet hun bevisstheten og slo hodet kraftig. Da var hun 44 år gammel.

– Hun lå på gulvet på badet. Jeg ble så redd at jeg nesten ble sint på henne først, og spurte «hva faen er det som har skjedd», fortalte ektemannen Mikael Bolyos om episoden i dokumentaren.

I TV-dokumentaren sa mannen at hun hadde sterk vilje til å komme tilbake, men at hun hadde svært små sjanser.

Fredriksson la ikke skjul på at hun synes det var vanskelig å snakke om den verste sykdomsperioden:

– Det var så fælt. Jeg hovnet opp i hele ansiktet, hele kroppen. Jeg fikk i meg så forferdelig mye kortison, sa hun om medisineringen.

– Et helvete

Ifølge den svenske avisen Aftonbladet brøt hun sammen da hun snakket om sykdomstiden.

– Jeg kunne ikke snakke på lang tid da det var som verst. Jeg klarte ikke få fram ord. Det var et helvete, sier hun.

Bolyos sier i programmet at han var helt i villrede om hvordan han skulle håndtere beskjedene han fikk da hun var på sitt sykeste. For å beskytte henne valgte han å skjule informasjon for henne.

– Det var utrolig komplisert. Noe informasjon ville jeg jo ikke fortelle til Marie, for prognosene var svarte som natten, sier han.

Etter turneen i 2012 merket Bolyos at Fredriksson gradvis ble bedre:

– Balansen hennes har blitt bedre, hukommelsen har blitt bedre. Mange funksjoner jeg trodde hun hadde mistet har hun fått kontakt med igjen, sa han.

VARMET OPP: Stian «Staysman» Thorbjørnsen spilte før Roxette i 2012. Foto: Frode Hansen, VG

2012-turneen bragte Roxette til Halden, hvor de spilte for 8000 tilskuere på Fredriksten festning. Blant artistene som varmet opp var NRK-profil Stian «Staysman» Thorbjørnsen.

– Det var en stor ære å få varme opp for noe av det største Skandinavia har gitt oss innen musikk, sier Staysman, som ikke fikk anledning til å hilse på Fredriksson.

– Hun var jo veldig syk allerede den gang, så jeg husker det var litt usikkerhet rundt den konserten. Apparatet rundt henne skjermet henne veldig.

«Ekstrem kampvilje»

I pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag om at Fredriksson hadde gått bort, skriver manageren Marie Dimberg at det var takket være hennes «ekstremt sterke kampvilje» at hun gradvis kunne returnere til scenen i 2009.

– Roxettes usannsynlige andre runde resulterte i flere nye album og turneer som plasserte duoen foran skrikende, smilende og gråtende folkemengder over hele verden. I løpet av disse comeback-årene var Marie en fantastisk «trooper» som overkom det ofte tøffe turnélivet for å møtes fansen igjen, og igjen.

«I 2016 var showet endelig over da legene til Marie rådet henne til å stoppe å turnere og fokusere på helsen», står det videre i pressemeldingen.

Ga seg i 2016

Da varslet Fredriksson at på grunn av ettervirkninger av sykdommen orket hun ikke lenger å holde konserter eller spille inn nye album med Roxette.

Roxette-kollega Per Gessle sa den gang i et intervju med tyske RTL at Marie var blitt nesten blind på det ene øyet.

– Beina hennes er verre. Hun kan ikke gå lenger, sa han da.

Fredriksson sa selv til Per at hun ikke orket mer:

– Jeg orker det ikke lenger. Jeg kan ikke reise lenger, jeg kan ikke stå på scenen og jeg kan ikke fokusere, sa hun ifølge ham.

Dermed ble en stor sommerturné som var planlagt innstilt – og Gessle bestemte seg der og da for at han ikke kom til å opptre på egen hånd som Roxette.

I fjor annonserte likevel Gessle at han ville turnere som Roxette uten Fredriksson. Han sa da at han aldri ville gjort det uten hennes støtte.

– Marie har helt siden 2016 villet at jeg skulle fortsette, men det var ikke jeg interessert, sa Gessle i fjor.

«Hun vil bli husket som en fantastisk person med en enorm livslyst. En kvinne med et veldig stort hjerte som brydde seg om alle hun møtte»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder