LYKKELIG: Sofia Hellqvist viser frem forlovelsesringen under en pressekonferanse ved det svenske slottet fredag. Foto:Jonas Ekströmer / Tt,NTB scanpix

Sofia Hellqvist: Fra arbeiderfamilie til kongens bord

Ikke bare de med blått blod vil gjeste kongens bord
når Sofia Hellqvist og prins Carl Philp gifter seg neste sommer.

Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Fredag forrige uke kom nyheten om at Prins Carl Philip og Sofia Hellqvist skal gifte seg. Og veien til kongehuset har ikke bare vært enkel for Hellqvist.

Med en fortid som glamourmodell og «Paradise Hotel»-deltaker har det vært vanskelig for 29-åringen å få innpass hos kongehuset.

Nå har den svenske avisen Aftonbladet snakket med en slektsforsker for å finne ut mer om familiebakgrunnen til landets kommende prinsesse.

Gårdsarbeidere

- Faren, Erik Hellqvist, kommer fra en helt vanlig svensk familie med røtter i Norrköping. I denne familien finnes det alt fra gårdsarbeidere og soldater til fabrikkeiere. Ingen i denne familien har hatt noe kontakt eller relasjon til kongelige, forteller slektsforsker Ted Rosvall til avisen.

Sofias farfar, Stig Hellqvist, ble født i Limhamn i Malmö. Resten av slekten kommer fra Norrköping. Der arbeidet hennes farfar som handelsreisende, mens hans farfar igjen, Anders Fredrik, jobbet som tollvekter.

- En tollvekter var en slags tjenestemann som hadde ulike administrative oppgaver med tollen. I dag hadde vi kanskje kalt det administrator - en jobb for middelklassen eller arbeiderklassen. På en måte kan man si at dette er en slekt som har jobbet seg oppover, legger Rosvall til.

Få karrieremuligheter

På morens side kommer største del av familien fra Älvdalen i Dalarna. Sofias mor og far bor ennå i Kåtilla, et sted i Älvdalen som Sofia besøker mye når hun har tid, ifølge Aftonbladet. I den lille byen er det bare 2000 innbyggere og har få karrieremuligheter til bygdens ungdom, skriver avisen.

- 99 prosent av morens slekt var småbønder. Men det finnes også mange soldater, i alt 171 stykker. Et familiemedlem var også prest, forteller Roland Skoglund, som har fordypet seg i gamle slekter fra Älvdalen på 1600 til 1800-tallet.

Ifølge slektsforskeren er prins Carl Philips forlovelse den første svenskfødte kvinnen til å gifte seg med en svenskfødt prins.

PERSONLIG TRENER: Kronprinsesse Victoria møtte sin utkårede for første gang på et treningssenter. Prins Daniel var da hennes personlige trener. Her med datteren, prinsesse Estelle Foto: MATTIS SANDBLAD / VG Foto:Mattis Sandblad,VG

Sammenlignes med Mette-Marit

Likevel er ikke det at kongelige gifter seg med partnere fra folket noe nytt.

I Sverige skal man ikke lengre enn til Victorias ektemann, Daniel Westling, som fungerte som kronprinsessens personlige trener fra 2002.

- Om man sammenligner Daniel og Sofias slekt finner man en del likheter. I Daniels familie fantes det skreddere, tollere, bønder og soldater.

Prins Daniel blir ofte sammenlignet med vår egen kronprinsesse Mette-Marit. Da hun giftet seg med kronprins Haakon i 2001 var det mange som kritiserte bakgrunnen hennes. Hun er datter av avdøde journalist, Sven Olaf Bjarte Høiby og bankfunskjonær Marit Tjessem. Fra før av hadde hun sønnen Marius, med Morten Borg.

JUBILEUM: I fjor feiret kronprinsparet ti års bryllupsdag. Her er kronprinsesse Mette Marit og kronprins Haakon etter vielsen i Oslo domkirke 25. august 2001. Foto:Espen Braata,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder