LAGDE FLEKSNES SAMMEN: Avdøde Rolv Wesenlund ble kjent som rollen Marve Fleksnes, som ble regissert av Bo Ture Hermansson. Dette bilde er tatt i 1988. Foto: Erik Berglund / Aftenposten

«Rolv var populær i hele Norden. Det er få forunt»

(VG Nett) «Fleksnes» var en mangeårig slager i alle våre naboland og regissør Bo Ture Hermansson (76) tror Rolv Wesenlund hadde en unik posisjon i hele Skandinavia.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Wesenlund døde natt søndag, etter lengre tids sykdom. Han ble 76 år gammel.

- Rolv var vel den første, kanskje den eneste, komiker som ble berømt over hele Skandinavia. Da «Fleksnes» var på sitt mest populære på 70-tallet var han kjent i alle de nordiske landene. Det er vel få komikere forunt det, sier Bo Hermansson til VG.

Bød på seg selv

- Vi pratet jevnlig sammen på telefon. De siste årene begynte han å bli gammel, og det gikk fort på slutten, forteller han.

PROTOKOLL: Del ditt beste minne om Rolv Wesenlund her

Hermansson tror noe av den enorme populariteten som Wesenlund fikk i «Fleksnes», skyldtes at skuespilleren våget å bruke seg selv på godt og vondt.

BAKGRUNN: Slik var Wesenlunds liv

- Han våget å bruke de dårlige sidene av seg selv. Hadde han ikke gjort det, så hadde ikke «Fleksnes» blitt den genuine figuren som «Fleksnes» er. Det får du først når du tar med de dårlige sidene, og det krever et visst mot å gjøre det, mener regissøren.

RADARPAR: Rolv Wesenlund som Marve Fleksnes og moderen spilt av Aud Schønemann. Foto: VG

Den svenske regissøren har laget en rekke norske filmer og TV-serier. I tillegg til «Fleksnes' fataliteter» og filmen «Den siste Fleksnes», regisserte Hermansson Wesenlund i komiklassikeren «Mannen som ikke kunne le», fra 1968.

Fikk frie tøyler

- Han var et skikkelig selskapsmenneske, og veldig verbal. Kanskje var det derfor vi fungerte så bra sammen, fordi vi er så forskjellige, sier han.

Hermansson mener Wesenlunds bakgrunn fra jazzverdenen var en fordel da han inntok revyverdenen.

- Han hadde jazzmusikerens måte å takle språket på. Han var musikalsk verbal, forteller 76-åringen.

Regissøren forteller at til tross for at innspillingen av «Fleksnes» var manusbundet, så fikk Wesenlund alltid en bit i hver episode der han fikk gjøre det han ville.

- Da jammet han med språket, forklarer Hermansson.

Skandinavisk suksess

«Fleksnes»-serien var meget populær i både Sverige og Danmark. Avisen Politiken skriver at han «brøt med alle danske forestillinger om nordmenn.»

ARM I ARM: Musikalen «La Cage Aux Folles» fra 1987 med Sven-Betil Taube (t.v) og Rolv Wesenlund som homofil dragartist. Foto: Inge Gjellesvik/NTB/SCANPIX


Den svenske sangeren Sven-Bertil Taube (78) uttrykker i Aftonbladet stor sorg rundt tapet av sin kollega. De medvirket sammen i «Le cage aux folles».

- Det var sørgelig å høre. Jeg var nylig i Norge, og da spurte jeg etter ham og fikk svaret at han var meget dårlig. Jeg minnes ham med stor glede, og vi hadde et veldig fint samarbeid, sier han til den svenske avisen.

Wesenlund spilte homofil dragartist i dette stykket, som ble en stor suksess på Det Norske Teatret.

Aftonbladets kommentator Jan-Olov Andersson skriver at han fant det svenske folks hjerter mer enn få andre nordmenn.

- Elskverdig menneske

Wesenlund spilte og opptrådte sammen med en rekke andre skandinaviske celebriteter. Tomas von Brömssen (70) var med i en jubileumsepisode av «Fleksnes».

- Han var et utrolig elskverdig menneske, og en foregangsmann når det kom til å improvisere, sier han til Aftonbladet.

Brömssen var også gjest i «Wesenstund», et program som Wesenlund ledet fra 1994 og 2000.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder