I SORG: Kongeparet åpnet opp om tapet av Ari Behn under statsbesøket i Jordan. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kongen om den tunge perioden: – Det vil ta tid

Kong Harald (83) sier at livet er i ferd med å gå tilbake til normalen etter en vond vinter, men at det vil ta tid å komme videre etter Ari Behns dødsfall.

  • NTB
  • Elise Alexandra Gulbrandsen

– Det vil ta litt tid. Ikke litt heller, tror jeg. Vi har jo tre barnebarn som har mistet faren sin. Så det vil ta sin tid, sier kong Harald til norsk presse i Jordan.

Det er første gang kongeparet svarer på spørsmål om hvordan de har det etter at den tidligere svigersønnen tok sitt eget liv i julen.

– Det verste begynner liksom å legge seg, da. Normalisere seg litt, fortsatte kongen.

Kongeparet avsluttet onsdag et tre dagers statsbesøk i Jordan i oldtidsbyen Petra, og kongen synes det er godt å være tilbake på jobb igjen.

– Det er deilig, sa han.

I januar var kongen innlagt på Rikshospitalet på grunn av svimmelhet, men det ble ikke oppdaget noen alvorlig sykdom. Dette førte til at han måtte avlyse flere planlagte oppdrag.
Nå er han igjen tilbake i fullt arbeid, og både han og dronningen har vært aktive under statsbesøket, som er deres første i Midtøsten. For 20 år siden var det jordanske Kongeparet var på statsbesøk i Norge. Besøket i Jordan har ifølge Kongehusets nettsider utforsket nye muligheter for næringslivssamarbeid mellom norske og jordanske aktører.

Under statsbesøket har kongeparet besøkt flere deler av landet, med start i hovedstaden Amman. Underveis har blant annet det diplomatiske forholdet mellom Jordan og Norge, kvinnelig entreprenørskap og hvordan fremme kvinners posisjon i musikkbransjen vært tema. Også kongens forhold til sukess-TV-serien «The Crown» som handler om livet til dronning Elisabeth II av Storbritannia og hennes regjeringstid i Storbritannia ble tatt opp til diskusjon.
– Vi har sett noen episoder, sa kongen, som onsdag møtte norsk presse i Petra i Jordan.

Kongen, som selv slekter til det britiske kongehuset, kan fortelle at inntrykket av serien er bra. Men på spørsmål om vi burde hatt en tilsvarende serie om den norske kongefamilien, er svaret klart:

– Håper ikke det, sa kongen og lo.
Turen ble avsluttet med et besøk til Petra. Oldtidsbyen i fjellet står på UNESCOs verdensarvliste og er Jordans mest besøkte turistattraksjon.

PÅ STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja besøkte oldtidsbyen Petra i Jordan onsdag. Dette var siste post under det tre dager lange statsbesøket. Foto: Heiko Junge

Dette er kongeparets første statsbesøk etter at Ari Behn tok sitt eget liv i romjulen, 47 år gammel. 10 dager senere ble han bisatt fra Oslo domkirke. I begravelsen ble det holdt flere gripende taler. Familie, venner og kjente kom med lovord om kunstneren og forfatteren som hadde vært åpen om sin psykiske helse.

– Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham, delte kongen og dronningen i et minneord på Kongehusets nettsider.

Dødsfallet til Behn var også tema i kongens nyttårstale.

– Flere av oss går inn i det nye året med sorg i hjertet. Men håpet tilhører alle, sier han i talen.

Videre i talen sa kongen at han var sterkt preget, men at det varmet å kjenne folks medfølelse.

– Det har varmet å oppleve folks medfølelse og tente lys på Slottsplassen, sa kongen om støtten.

Maud Angelica, Ari Behns 16 år gamle datter, har senere blitt hyllet for sitt mot og sin åpenhet etter at hun talte i bisettelsen:

Flere artikler

  1. Kong Harald har bursdag

  2. Kongeparet lar seg ikke stoppe av virusutbruddet – reiser til utlandet

  3. Kong Harald innlagt på sykehus

  4. Kong Harald avlyser åpning av Sverdrup-feltet

  5. Kongen leder statsråd fredag via telefon eller videooverføring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder