FÅR BOT: Forbrukertilsynet har fattet vedtak om at Anna Rasmussen må betale boten på 100.000 kroner for å ha arrangert konkurranser uten å dele ut premiene som ble beskrevet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Opprettholder blogger-bot på 100.000 kroner

Forbrukertilsynet avviser Anna Rasmussen ønske om å redusere boten til 15.000 kroner.

 • Ingvild Silseth

Artikkelen er over ett år gammel

I slutten av august fikk blogger Anna Rasmussen, tidligere kjent som «Mamma til Michelle», et brev fra Forbrukertilsynet med varsel om at hun er ilagt et overtredelsesgebyr på 100.000 kroner.

Bloggeren skal ha arrangert flere konkurranser på sin Facebook-side i vår uten å trekke en vinner. Dette er brudd på markedsføringsloven paragraf 6 om ulovlig handelspraksis, og bakgrunnen for overtredelsegebyret.

Bakgrunn: Dette er saken

I sitt svarbrev skrev Rasmussen at hun ønsket å få boten redusert til 15.000 kroner, da hun mente gebyrets størrelse ikke samsvarer med lovbruddet eller de fordelene selskapet skal ha fått.

Det skriver Dagens Næringsliv, som først meldte at Forbrukertilsynet har sett bort fra dette.

Les også: Forbrukertilsynet ber influencer-annonsør om å skjerpe seg

– Delte ut premier for sent

Ved fastsettelsen av overtredelsesgebyrets størrelse er det blant annet lagt vekt på at Rasmussens selskap har utsatt et betydelig antall forbrukere for villedning, skriver Forbrukertilsynet i sitt vedtak 8. oktober, som VG har fått tilgang til.

les også

Anna Rasmussen har giftet seg

De viser til at bloggen har vært en av landets mest leste i flere år, og at Facebook-siden har i overkant av 130.000 likerklikk.

Etter at tilsynet tok opp saken i midten av juni, ble vinnere trukket og premier utdelt. Dette er uansett for sent for en konkurransene som ble arrangert i vår, mener tilsynet.

– Vi finner det overveiende sannsynlig at det var brevet fra Forbrukertilsynet som gjorde at premiene fra samtlige av konkurransene ble delt ut, heter det i vedtaket.

Les også: Regjeringen vil styrke blogg-politiet

«Systematiske brudd»

I vedtaket slår tilsynet fast at saken gjelder «systematiske brudd på forskrift om urimelig handelspraksis».

– Med sine rundt 120.000–130.000 følgere har selskapet utsatt et betydelig antall forbrukere for den villedende handelspraksisen. Selskapet har videre utnyttet forbrukernes ønske om å vinne premier til å spre ytterligere markedsføring gjennom å legge inn annonselenker til ulike produkter i kommentarfeltene til de aktuelle konkurransene, skriver Forbrukertilsynet.

Rasmussen har ikke besvart VGs henvendelse torsdag. Til Dagens Næringsliv har Rasmussen avslått å kommentere.

Mer om

 1. Forbrukertilsynet
 2. Blogg
 3. Markedsføring
 4. Facebook
 5. Internett

Flere artikler

 1. Anna Rasmussen får bot på 100.000 kroner

 2. «Mamma til Michelle» tar «bloggbot»-saken videre

 3. Anna Rasmussen fjerner navnet «MammaTilMichelle»

 4. «Paradise Hotel»-deltager brøt markedsføringsloven – får refs av Forbrukertilsynet

 5. Dette har du krav på om ferieturen blir kansellert

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder