bilde

Kjente artister viser Wildenvey

Lager egen kabaret i dikterens hjemby

STAVERN (VG) Norges smilehull, kalte Herman Wildenvey sin hjemby, Stavern. Byen gjør sitt ytterste for å leve opp til påstanden med en hel haug med kulturarrangementer hele denne sommeren. Og i år får Wildenvey selv sin egen kabaret.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

- Det fortjener han, mener Toralv Maurstad, som regisserer «Wildenveysommer» med Anders Hatlo, Benny Borg, Henriette Myhre og Sven Ohrvik på Bryggeloftet i Stavern. I kveld har stykket première.

- Uansett hvor vi snur oss her, så har Wildenvey beskrevet det, sier Benny Borg.

Ingen norsk lyriker i dette århundret har nådd et så stort publikum som Herman Wildenvey - om man ser bort fra visedikteren Prøysen. Mange av diktsamlingene hans gikk ut i opplag på 10000 eller mer, og i årevis samlet han fulle hus til opplesningsaftener landet rundt.

Men Toralv Maurstad, Anders Hatlo og Benny Borg mener Wildenvey er for lite verdsatt i Norge. De mener dikteren er i ferd med å gå i glemmeboken.

- Med kabareten håper vi å gjøre hans vidunderlige diktning mer kjent. Wildenvey er ikke like verdsatt som de andre store norske forfatterne, og blir nesten ikke nevnt i det norske skolepensumet. Det er litt som med Mozart, som i mange år lå litt tilbake for Bach, Beethoven og Brahms. Men så kom han for fullt og nærmest overskygget dem alle. Sånn bør det bli med Wildenvey også, det er så mye skjønnhet og liv i diktene hans. Han var sommerens, gledens, duftens og skjønnhetens dikter, sier Maurstad.

Må fly helikopter

Ekstra hektisk blir det for Anders Hatlo (56), som ofrer ferien og må fraktes i helikopter mellom scenene i Fredrikstad og Stavern for å realisere drømmen om en Wildenvey-kabaret.

- Poenget er ikke det at Anders Hatlo skal ta helikopter fra Fredrikstad til Stavern. Han gjør det fordi han vil-den-vei, sier Toralv Maurstad.

For Anders Hatlo elsker Herman Wildenvey, og da han ble spurt om å være med i kabareten «Wildenveysommer», klarte han ikke å si nei - selv om han dermed overbooket seg selv.

Hatlo er egentlig fullt opptatt med det historiske vandrespillet «Bak vollene» i Fredrikstad, der han har både hovedrollen og er regissør.

- I den mest hektiske perioden skal jeg stå på scenen i Stavern én time etter at jeg går av scenen i Fredrikstad. Da må jeg ta helikopter, og det blir jo flott fordi jeg aldri har tatt helikopter før, sier Hatlo.

Det er ikke tilfeldig at Hatlo legger så mye i å få være med på kabareten. Han har nemlig personlig et nært forhold til dikteren.

Familievenn

- Jeg har nærmest vokst opp med Wildenvey. Han var en god venn av min bestefar, og min mor fikk også oppleve ham. Hun har flere håndskrevne dikt av Wildenvey, og han har skrevet hilsener i alle bøkene hun har etter ham. Flere av diktene i min mors hylle er aldri blitt fremført for noe publikum, så sist gang jeg leste Wildenvey, tok jeg med to av dem. Jeg føler meg beslektet med ham, forteller Hatlo, som kommer fra Larvik, nabobyen til Stavern, der Wildenvey bodde.

Da Wildenvey døde i 1959, 74 år gammel, var Anders Hatlo tre år.

- Jeg har helt sikkert møtt ham, men jeg husker det ikke.

Også Toralv Maurstad har møtt dikteren:

- Jeg var 12 år, men jeg kan heller ikke si at jeg husker Wildenvey. Uansett mener jeg at han er en av de største lyrikerne i vårt land.

Benny Borg kom til Norge i 1969, og oppdaget Wildenveys diktning i 1974. Siden det har han skrevet musikk til 80-90 av Wildenveys dikt - og er like stor Wildenvey-entusiast som Hatlo og Maurstad.

- Begrepet «kill your darlings» har fått en ny mening i arbeidet med «Wildenveysommer». Jeg har jo tonesatt så mange av hans dikt. I kabareten skal vi under huden på Wildenvey, og i tillegg til dikt og musikk blir det en del om personen og historiene rundt ham, sier Benny Borg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder