SIKKER INVESTERING: Disse bildene fra Pushwagners ikoniske «En dag i familien Manns liv»-serie vil bare stige i verdi, mener ekspertene. Bildet er fra Pushwagners 75-årsutstilling på Soli Brug i Østfold. Foto: Linn Cathrin Olsen

Kunsteksperter til VG: – Du blir ikke rik på nyere Pushwagner-kunst

Sitter du på nyere kunst av Pushwagner, er det lite trolig at du kommer til å tjene de store pengene ved å selge. Men har du derimot bilder laget før år 2000, er dette kunst som bare vil stige enda mer i verdi.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over to år gammel

Det sier kunsteksperter og gallerister VG har vært i kontakt med.

– De siste årene laget Pushwagner enorme mengder kunst og vi ser allerede nå at det kommer mye til salgs på finn.no. Det er mange som prøver å utnytte Pushwagners død – og det kan fort bli for mye. Da kan det bli vanskelig å holde prisene, sier Knut Forsberg, senior kunstekspert hos Blomqvist Kunsthandel i Oslo, til VG.

I 2007 solgte kunsthandler og gallerist Sigmund Bakken grafikk av Pushwagner fra serien «En dag i familien Manns liv» for 4500 kroner. I dag ligger de samme trykkene på opptil 30.000, litt avhengig av hvilken tilstand de er i.

PRISØKNING: I 2007 ble bilder i serien «En dag i familien manns liv» solgt for 4500 kroner. I dag ligger de samme trykkene på opptil 30.000, litt avhengig av hvilken tilstand de er i. Foto: Jim Hensley

– Pushwagner laget denne serien på begynnelsen av 1980-tallet. Det kan være mange som sitter på denne typen kunst. Tross alt ble det laget 23 forskjellige motiver og de er trykket i opplag på over hundre hver seg. Samtidig var det mange som ikke skjønte verdien av denne typen kunst den gangen, så en del kan også ha blitt ødelagt, sier Sigmund Bakken til VG.

les også

Pushwagner er død

Kunstneren og galleristen Morten Viskum er usikker på hva dødsfallet vil si for verdien på kunsten til Pushwagner.

– Vi får jo den fasiten etter hvert, men jeg tror nok at det er noen som allerede har betalt litt for mye for bildene hans. Men de beste tingene han har laget vil bli stående. Personlig er jeg begeistret for den rosa perioden hans fra 1980-tallet, sier Morten Viskum.

les også

Pushwagners nærmeste venn til VG: Slik var hans siste dager

– Kunst er lunefullt og vanskelig å forutse, sier Ole Dørje, gallerist ved Soli Brug i Greåker i Østfold.

Han sto i 2015 bak Pushwagners 75-årsutstilling.

– Vi opplevde et eventyrlig salg og omsatte for 12 millioner kroner i løpet av tre uker, sier Dørje videre.

Han mener at det er vanskelig å spå hvordan prisene på Pushwagners kunst kommer til å utvikle seg nå.

– Men han var en av de mest kjente kunstnerne i sin samtid og vi merker allerede nå en økende etterspørsel i nettbutikken vår. Det kan selvfølgelig ha noe med nyhetens interesse å gjøre. Samtidig er ikke Pushwagner en kunstner som fort blir glemt, sier Dørje.

les også

Pushwagner-prisen opp 550 prosent siden 2007

Sigmund Bakken er imidlertid mer skeptisk til Pushwagners nyere produksjon hva prisutviklingen angår.

– Produksjon var stor og her er det kunst nok for alle som ønsker det. Jeg tror det er viktig å ha litt is i magen. Eiere og selgere av kunst har tendens til å ha veldig høye forventninger i forhold til hvilken pris markedet er villig til å gi, sier Bakken.

Tidligere VG-journalist, nå forfatter av flere kunstbøker og kjenner av markedet, Børre Haugstad, er også svært skeptisk til prisutviklingen på Pushwagners kunst av nyere dato.

– Jeg tror at hans død fort kan få den motsatte effekten av det mange tror. Pushwagners priser har vært oppblåste med enkelte trykk som har blitt solgt for så mye som 100.000 kroner. Dersom mange nå benytter anledningen til å forsøke å selge sine trykk, kan prisene fort rase. Derimot vil en serie som «En dag i familien Manns liv» bare øke i pris. Det er klassikere i norsk kunsthistorie, slår Haugstad fast.

Mer om

 1. Pushwagner
 2. Kunst
 3. Sosiale medier

Flere artikler

 1. Pushwagner døde natt til tirsdag: – Terje var et fyverkeri

 2. Pluss content

  Assistenten forteller: Livet med Pushwagner

 3. Trader merkeklær med stor gevinst

 4. Pluss content

  Seks eksperter om bruktbilmarkedet: Dette bør du gjøre nå

 5. Pluss content

  Slik tjener du penger på vinkjøp

Fra andre aviser

 1. Svidde av feriepengene på Pushwagner-bilde

  Fædrelandsvennen
 2. Forfatter Petter Mejlænder fulgte Pushwagner tett: – Alle hans kunstverk ble utført i ruset tilstand

  Aftenposten
 3. «Exit-leilighet» til salgs for 32 millioner kroner

  Bergens Tidende
 4. Cathrine Knudsen: – Hjemmet forteller hvem du er

  Aftenposten
 5. Gallerieieren i utkanten har solgt kunst for 20 millioner

  Bergens Tidende
 6. Håkon Bleken-feber: – Fantastisk at han får oppleve dette i sin levetid

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder