MANIPULERTE TALL: Ifølge DNs avsløringer skal flere av artisten Beyoncés avspillinger på strømmetjenesten Tidal være manipulert. Her opptrer artisten under BET Awards i Los Angeles i 2016. Foto: www.album-online.com

Sjekker Beyoncés plasseringer på VG-lista etter mulige falske strømmetall

Plateselskapsorganisasjonen IFPI vil ettergå Beyoncé-plasseringer på VG-lista, etter Dagens Næringslivs Tidal-avsløring.

 • Marthe S. Lien

Artikkelen er over to år gammel

– Vi må se nærmere på de tallene vi har fått og grave så langt vi kommer, sier direktør Marte Thorsby i IFPI, til Dagens Næringsliv.

Onsdag skrev DN at Tidal skal ha manipulert musikkavspillinger slik at det ser ut som sanger av de amerikanske artistene Beyoncé og Kanye West har blitt avspilt flere millioner ganger mer enn det som er realiteten.

les også

NTNU trues med søksmål etter Tidal-rapport

NTNUs Center for Cyber and Information Security (CCIS) har på oppdrag dra DN analysert den norskproduserte strømmetjenestens Tidals logger, og har etter å ha gjennomgått enorme datamengder konkludert med det i visse perioder har foregått manipulasjon av avspillingstallene.

Konsekvensene av den angivelige manipulasjonen er at artistene har fått inntekter som egentlig skulle gått til andre artister, og også feilaktige plasseringer på hitlistene.

Påvirker listeplasseringer

IFPI, som har ansvaret for VG-lista – Norges offisielle hitliste for singler og album, vil etter avsløringene nå ettergå artistenes plasseringer på listen.

Beyoncés album «Lemonade» rett inn på førsteplass på VG-lista Topp 40 album våren 2016, og i de påfølgende ukene inntok låten både 2., 10., 13., 20., og 33.-plass på listen.

PÅ EIERSIDEN: Både Kanye West, Jay Z og Beyoncé har vært inne eller er på eiersiden i Tidal. Her er artistene sammen på BET Awards i 2012. Foto: PHIL MCCARTEN / X01882

IFPI sier til DN at det den første uken i hovedsak var Itunes-salg som førte albumet til topps på listen, ettersom Tidals strømmetall var forsinket. Plasseringene de påfølgende ukene skal imidlertid også være begrunnet med tall fra strømmetjenesten, og det er disse tallene IFPI nå skal gå i sømmene.

– Vi bestreber at dette hele tiden skal være riktig, sier Thorsby.

les også

Musikkprofessor om Tidal-saken: Over og ut for selskapet

Ifølge CCIS analyse er det funnet flere enn 320 millioner falske avspillinger, og over 1,7 millioner brukerkontoer skal være rammet. Manipulasjonen er avslørt ved å se på avspillingstidspunkter og enkeltbrukeres lyttertall.

Thorsby poengterer overfor DN at organisasjonen kun får totale lyttertall fra hver av musikkstrømmetjenestene, og derfor ikke har mulighet til å oppdage noe sånt.

TONO og GramArt reagerer

Wests album «Life of Pablo» ble sluppet eksklusivt på Tidal i 2016, og nådde ikke toppen av VG-lista før West etter flere uker gikk tilbake på beslutningen og ga større streamingtjenester lov til å by brukerne på albumet.

Norge var ett av landene hvor albumet gjorde det best.

Opphavsrettsorganisasjonen TONO, som forvalter rettighetene til norske låtskrivere og komponister, reagerer på avsløringene, og forlanger en revisjon av Tidal. Artistorganisasjonen GramArt har også gått ut og kalt hendelsen for «tyveri».

les også

Beyoncé og Jay-Z sammen på turné, men dropper Norge

Tidal selv hevder tallene er stjålet og benekter at de har manipulert tallene. Til NTB kaller de artikkelen en svertekampanje.

Beyoncés mann, den amerikanske rapperen Jay Z lanserte musikktjenesten Tidal i 2015, etter å ha kjøpt opp det norske selskapet Wimp. Beyoncé og Kanye West har også selv vært inne på eiersiden i selskapet.

Les også

 1. TMZ: Kanye West bryter med Tidal

  Kanye West mener kompisen Jay-Z og Tidal skylder ham penger. Derfor trekker han seg fra strømmetjenesten.
 2. Album på alle strømmetjenestene- dropper Spotify

  Den kjente superstjernen Jay-Z deler det nye albumet på flere, større strømningtjenester.
 3. Er første rapper i låtskrivernes «Hall of Fame»

  Jay Z ble torsdag historisk da han som første rapper fikk låtskrivernes «Hall of Fame».
 4. Beyoncé sponser universitetsplasser

  På ettårsjubileet for «Lemonade»-plata, tilbyr Beyoncé fire stipender for unge kvinner.

Mer om

 1. Tidal
 2. VG-lista
 3. Beyoncé
 4. Kanye West
 5. Tono
 6. Jay-Z
 7. Strømmetjenester

Flere artikler

 1. TONO og GramArt vil kreve revisjon av Tidal og pengene tilbake

 2. DN: Tidal har knapt vokst på to år

 3. DN: Tidal henger etter med betalinger til artister

 4. DN: Etterforsker databedrageri i Tidal

 5. DN: Tidal manipulerte lyttertall med falske avspillinger

Fra andre aviser

 1. TONO og GramArt vil kreve pengene tilbake av Tidal

  Bergens Tidende
 2. NTNU trues med søksmål etter Tidal-avsløring

  Bergens Tidende
 3. Tidal-saken vekker oppsikt langt utenfor Norge: «Kan føre til en voldsom opprydning for hele sektoren»

  Aftenposten
 4. DN: Tidal har knapt vokst på to år

  Aftenposten
 5. TONO anmelder strømmetjeneste etter DN-avsløring

  Aftenposten
 6. DN: Tidal henger etter med betalinger til artister

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no