BLODHEVN: Stellan Skarsgård (62) mener trangen til hevn er biologisk og påpeker at det ikke bare er dårlige mennesker som blir drapsmenn. Foto: MONA GRIVI NORMAN

Skarsgård til VG: - Vi kan alle bli drapsmenn

BERLIN (VG) Stellan Skarsgård (62) spiller en far som mister sin sønn og drar på blodig hevntokt i Hans Petter Molands nye film «Kraftidioten».

  • Mona Grivi Norman

Artikkelen er over seks år gammel

Den mørke komedien deltar i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Berlin, og er allerede solgt til en lang rekke land.

Skarsgård er brøytebilsjåføren Nils, kåret til «årets borger» og en sindig mann. Da sønnen blir funnet død, uskyldig likvidert av en narkoliga, faller hele hans verden sammen.

Les anmeldelsen av «Kraftidioten» her

- Det er en primitiv kraft, noe vi alle bærer i oss. Vi kan alle bli drapsmenn dersom vi blir presset hardt nok, mener Stellan Skarsgård.

Åtte barn

Han har selv åtte barn, blant annet True Blood-stjernen Alexander Skarsgård (37), og sier at han forstår hovedrollens motivasjon.

- Som forelder slites du i stykker dersom noen gjør noe vondt mot barna dine. Heldigvis forhindrer oppdragelse og sivilisasjon de fleste av oss fra å reagere slik han gjør i filmen.

- Kunne du reagert på samme måte om noen skadet ditt barn?

- Jeg har i hvert fall tenkt tanken. Det er veldig sterke følelser i sving, og hevnfølelsen er biologisk. Vi er alle dyr med et tynt lag av sivilisasjon rundt oss.

KOMEDIE: Regissør Hans Petter Moland og skuespillerne Bruno Ganz og Stellan Skarsgård gjorde ablegøyer for pressen. Foto: REUTERS


- Det er ikke slik at bare en annen type onde mennesker står bak drap eller folkemord. Det er ikke bare dårlige mennesker som kan ende opp med å ta liv, sier Skarsgård til VG.

Blir livsfarlig

Også regissør Hans Petter Moland mener hevntanken ligger latent hos mange.

- Hovedpersonen har fått diplom på at han er et sivilisert menneske, men når sønnen hans dør er det et eller annet inni ham som sprekker. Tynget av sorg og raseri blir han brått livsfarlig for alle som har gjort ham vondt, sier Moland.

GULLBJØRN: Regissør Hans Petter Moland er for tredje gang med i hovedkonkurransen under Berlinalen. Foto: REUTERS

- Når noen skader barna våre er det ren intuisjon å ønske hevn. Kanskje er det vi menn som har lettest for å ty til den fysiske volden.

- Til å være brøytebilsjåfør slår han godt fra seg?

- Vi har faktisk anstrengt oss for at det ikke skulle se ut som proff filmvold. At det skulle være slag drevet av sterke følelser, og ikke en fyr som egentlig er så god til å sloss, sier Moland.

Smertefull innspilling

«Kraftidioten» er fjerde gang Stellan Skarsgård har hovedrollen i en av Hans Petter Molands filmer. Første gang var «Kjærlighetens kjøtere» (1995), «Aberdeen» (2000) og sist i «En ganske snill mann» (2010) som sto på hovedprogrammet i Berlinale samme år.

Den nye filmen beskriver Skarsgård som «morsom, voldsom og smertefull». Også innspillingen i fjor vinter var smertefull, skal vi tro den svenske stjernen.

KALDT: Brøytebilen og de snøkledde viddene ved Beitostølen har viktige roller i filmen. Foto: PARADOX/PHILIP ØGAARD


- Det var så kaldt! Da vi var ute stivnet fjeset til en maske. Min karakter ble nok enda litt mer stoisk enn han ellers ville vært, ler Skarsgård.

Western-fabel

Store deler av filmen er spilt ved Beitostølen i Norge. Det er mørkt, det er snø og det er enorme brøytekanter.

- Filmen er jo en blanding av fabel, western og satire, da passer det godt med en arktisk ørken og en ensom stifinner.

- En av journalistene på pressekonferansen sa at han fikk lyst til å reise til Norge etter å ha sett filmen. Det er jo ganske morsomt.

Regissør Hans Petter Moland har med seg et stjernelag til Berlin. Hovedskurkene spilles av Pål Sverre Valheim Hagen fra «Kon-Tiki». og sveitsisk-tyske Bruno Ganz, som for alltid vil bli husket for rollen som Adolf Hitler i «Der Untergang». I tillegg spiller Anders Baasmo Christensen og Jakob Oftebro gangstere - og elskere.

Mandag kveld er det festpremiere og rød løper i Berlin.

Mer om

  1. Tyskland

Flere artikler

  1. «Kraftidioten» klar for hovedprogrammet i Berlin

  2. Karin Fossum-roman blir film

  3. Hans Petter Moland om Neeson-reaksjonene: – Han er ikke rasist

  4. - Anders er veldig flink til å kysse!

  5. Laber start for Liam Neesons «norske» film

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder