I CANNES: Anders Baasmo Christiansen tok en feriedag på Rivieraen på vei hjem fra bryllup. Foto: Ingvill Dybfest Dahl

Baasmo Christiansen: - Vi har gylne tider foran oss

CANNES (VG) Anders Baasmo Christiansen (37) mener norsk film puster danskene i nakken, selv om de slår oss på årets filmfestival i Cannes.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over syv år gammel

Norsk film som eksportvare var teamet da Norsk filminstitutt samlet norske skuespillere, regissører og produsenter i Cannes mandag ettermiddag.

Anders Baasmo Christiansen var ikke der for å promotere film, men tok turen innom filmbyen på ferie etter å ha feiret søsterens bryllup i Provence. Men som skuespiller i en av de mest suksessfulle filmeksportene den siste tiden, Oscar-nominerte «Kon Tiki», har han noe erfaring med temaet.

- Jeg tror vi har gylne tider foran oss. Men vi må ikke bli norske og hvile på festtalene, vi må holde momentet oppe, både for de store, kommerse og de mindre filmene, sier han til VG.

- Har vi det i Norge i dag?

- Ja, det synes jeg filmer som «Kon Tiki» og «Jag etter vind» er gode eksempler på, sier han.

PREMIEREKLARE: Iram Haq og Maria Ekerhovd på NFIs filmlunsj i Cannes mandag. Deres film har norgespremiere 16. august. Foto: Ingvill Dybfest Dahl

Mens Joachim Triers «Oslo, 31. august» ble vist i sideprogrammet Un Certain Regard i Cannes i 2010, nådde ingen norske spillefilmer opp i årets konkurranser.

Danskene, derimot, er representert med blant annet Nicolas Winding Refn i hovedprogrammet med «Only God Forgives», med Ryan Gosling i hovedrollen. Mads Mikkelsen spiller hovedrollen i «Michael Kohlhaas», og i nederlandske «Borgman» i samme program spiller to danske skuespillere.

- Vi puster danskene i nakken, det synes jeg. Men samtidig har vi ikke noen film her i år, så vi må bare stå på, understreker Baasmo Christiansen, og legger til:

- Men det er mange spennende folk som lager film i Norge, og jeg merker at når jeg er rundt i utlandet og sier jeg er fra Norge, så er folk interessert og begynner å få noen referanser. De har sett noen norske filmer, og kjenner noen skuespillere og regissører, så det er andre tider!

Det bekrefter danske Rikke Ennis fra salgsagenten Trustnordisk, som har solgt norsk film til utlandet siden 1999.

- Etter «Hodejegerne» sa det «ka-boom». Det startet en norsk bølge, sier hun.

Mens de også tidligere hadde suksess med filmer som «Kunsten å tenkte negativt» (Bård Breien, 2006), «Reprise» (Joachim Trier, 2006) og «En ganske snill mann» (Hans Petter Moland, 2010), var det «Hodejegerne» (Morten Tyldum, 2011) i kombinasjon med nye salgsmetoder som endret landskapet.

- Det var kombinasjonen av at en begynte med pre-sales og at vi hadde en sterk film som «Hodejegerne». Plutselig ble det attraktivt for folk å kjøpe film uten å ha sett dem på forhånd. Da selger vi dem på myten, hypen om hva som kan skje, forteller Ennis.

Nå mener hun etablerte navn i cast eller registol er likegyldig om man har en tydelig og «over the top» sjangerfilm og en promo-trailer å selge den med.

- Men er det mer art house-prosjekter som «Kraftidioten», så er du avhengig av navn som Hans Petter Moland eller for å selge den. Uten etablerte navn kan du glemme å selge smalere filmer om de ikke er på en festival, sier hun.

SELGER: Rikke Ennis i Trustnordisk har merket kraftig økning i interessen for norsk film. Foto: Ingvill Dybfest Dahl

Ennis mener det at Aksel Hennie ble så eksponert med «Hodejegerne», vil hjelpe salget av «Pionér», som nå pågår i markedsdelen av filmfestivalen. Andre norske filmer som selges i Cannes, gjennom visning av hele, deler av, eller en kort trailer fra filmen, er blant annet Tappelufts «Død snø 2», Fantefilms «Gåten Ragnarok» og Paradox' «Kraftidioten».

Noen av de norske filmskaperne på plass i Cannes, er manusforfatter og regissør Iram Haq og produsent Maria Ekerhovd, som skal ha norgespremiere på «Jeg er din» i august. De har med svenske Ola Rapace, sist sett i James Bond, og norske Amrita Asharia, som hadde en birolle i «Game of Thrones», i hovedrollene.

- Vi har veldig stor interesse. Vi viste en promo på filmfestivalen i Gøteborg i februar, og venter til vi får best mulig deal, sier Ekerhovd.

- Mitt utgangspunkt er å fortelle en best mulig historie, uten tanke på målgruppe eller hva som selger, understreker Haq.

- Det er en veldig stor interesse for norsk film nå, og mange salgsagenter kjemper om de samme filmene, sier produsenten.

Produsent Christian Fredrik Martin i Friland forteller at han har måttet sende bort flere interesserte fra overfylte visninger av «Pionér» i Cannes. Flere avtaler regner de med blir inngått de neste dagene.

Les også

 1. Detektiv Downs i Cannes: Skal leve som en filmstjerne

  CANNES (VG) Norges kommende filmstjerne, Svein André Hofsø (34) varmer opp til premieren på «Detektiv Downs» med…
 2. Metallica-Lars: De så på meg som om jeg gikk på syre

  CANNES (VG) Lars Ulrich i Metallica intervjuet Hollywood-regissører i ett år før han fant noen «gal nok» til å regissere…
 3. Tobey Maguire om å jobbe med Leonardo DiCaprio:
  - Jeg er veldig glad i ham

  CANNES (VG) De to bestevennene Tobey Maguire (37) og Leonardo DiCaprio (38) spiller mot hverandre i åpningsfilmen i…
 4. Justin Timberlake i Cannes: - Jeg ble varm om hjertet

  CANNES (VG) Justin Timberlake (32) synger folkemusikk i den nyeste Coen-filmen, og sier det brakte tilbake gode…
 5. Cannes i gang: Kidman uten Keith

  CANNES (VG) Da filmfestivalen i Cannes åpnet onsdag kveld, kom jurymedlem Nicole Kidman (45) uten ektemannen Keith Urban…
 6. Aksel Hennie levde på rå biff til frokost

  CANNES/OSLO (VG) Aksel Hennie gikk ned ti kilo og anla bart i flere måneder.
 7. Stjal juveler verdt seks millioner fra filmfestival

  (VG Nett) Eksklusive Chopard-smykker til en verdi av 5,8 millioner kroner ble stjålet fra filmfestivalen i Cannes fredag.
 8. Coen-brødrene, Soderbergh og Polanski klare for Cannes

  (VG) Årets program for filmfestivalen i Cannes er klart. Ingen norske filmer er med, men danskene stiller sterkt.

Mer om

 1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

 1. Aksel Hennie levde på rå biff til frokost

 2. Nytt prestisjeoppdrag for Trier-filmen: «Louder Than Bombs» fra Cannes til Toronto

 3. Detektiv Downs i Cannes: Skal leve som en filmstjerne

 4. Skarsgård lager vikingfilm med Hans Petter Moland

 5. Utenlandske anmeldere hyller og slakter norsk film

Fra andre aviser

 1. «Kraftidioten» skal kjempe om Gullbjørnen i Berlin

  Aftenposten
 2. Internasjonale stjerner skal få norsk film til å skinne

  Aftenposten
 3. Joachim Triers film til Cannes

  Bergens Tidende
 4. 29 norske filmer i 2014

  Aftenposten
 5. Berlin hyller norsk polarwestern

  Aftenposten
 6. De vil lage den aller første vellykkede vikingfilm

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no