OMKOM MANDAG: James Horner, komponisten bak filmmusikken til en rekke storfilmer. Mandag omkom han etter at flyet hans styrtet i California. Dette bildet er fra premieren på 3D-versjonen av «Titanic» fra 2012 i London. Foto:Joel Ryan,Ap

Mannen bak «My Heart Will Go On» døde i flystyrt

Den kjente komponisten James Horner (61) har blant annet vunnet to Oscar, og laget musikken til flere storfilmer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mandag døde han i en flystyrt utenfor Santa Barbara, sør i delstaten California, USA.

Det var først ikke kjent om det var Horner som døde i flystyrten. Først ble det meldt at et småfly registrert på Horner krasjet på morgenen mandag, og at piloten var omkommet.

Først senere mandag bekreftet Horners assistent, Sylvia Patrycja, at det var komponisten selv som omkom, skriver Hollywood Reporter.

«Familien min er blitt utsatt for en stor tragedie i dag, og jeg kommer ikke til å være her på en stund. Jeg vil gjerne ha litt privatliv, og tid til å komme meg. Vi har mistet en fantastisk person med et stort hjerte og et utrolig talent. Han døde mens han gjorde det han elsket. Takk for all støtte og kjærlighet, vi sees,» skriver Patrycja på sin Facebook-profil.

Horners fly var av typen S-312 Tucano MK1 og hadde to seter, skriver The Guardian. Bare en person var om bord. Rundt klokken 09.30 lokal tid styrtet det i nasjonalparken Los Padres, opplyser Mike Lindbery, talsperson for det lokale brannvesenet.

MED SISSEL: Her er James Horner (fremme til venstre) sammen med Sissel Kyrkjebø i London i 1998. Sissel sang på albumet fra filmen Titanic, som Horner vant Oscar for. Foto:Morten Rakke,VG

Flere storfilmer

Horner var en kjent komponist i Hollywood, som blant annet vant Oscar for filmmusikken til suksessfilmen «Titanic» fra 1997. Platen, hvor også Sissel Kyrkjebø sang, solgte millioner av eksemplarer.

Sammen med Will Jennings skrev han megahiten «My Heart Will Go On» til samme film. Låten ble fremført av Céline Dion, og toppet hitlistene verden over. Også denne sangen vant Oscar i 1998. Dermed var det Horner som sto for to av «Titanic» hele elleve Oscar det året.

Han har også laget musikken til en rekke andre storfilmer. Musikken fra filmer som «Aliens», «Braveheart», «Apollo 13», «Avatar» og «Et vakkert sinn» er alle signert James Horner.

Komponisten var for kort tid siden i Norge. Her har han samarbeidet med det norske søskenparet Mari og Håkon Samuelsen. Horner skrev sitt første konsertstykke på over 30 år for søskenparet kalt «Pas de Deux». Opptaket fra deres verdenspremiere med Royal Liverpool Philharmonic Orchestra ble gitt ut på CD i slutten av mai.

Platen har solgt knallbra i Norge og presterte å toppe VG-lista for et par uker siden. Det er sjeldent for en klassisk utgivelse. Ikke på 20 år har noen klart å toppe VG-lista med en plate med klassisk musikk.

Horner kommenterte topplasseringen på VG-lista i slutten av mai.

Jeg er begeistret og veldig glad for at «Pas de Deux» har blitt så godt mottatt. Jeg er også veldig beæret av å bli assosiert med Mari og Håkon Samuelsens fantastiske, magiske fremførelse av stykket. Dette er virkelig en drøm som går i oppfyllelse for meg, uttalte komponisten gjennom plateselskapet Universal.

De tre ble introdusert gjennom filmregissør Harald Zwart som inviterte Horner til en konsert hjemme hos seg selv med Samuelsen-søsknene. Det var her Mari tok mot til seg og spurte ham om han ville komponere for dem.

TO OSCAR: Her poserer James Horner for kameraene etter å ha vunnet to Oscar-statuetter for sitt arbeid med filmmusikken til storfilmen «Titanic». Bildet er fra 1998. Foto:Blake Sell,REUTERS

Kollegaer sørger

På Twitter har Hollywood-kollegaer uttrykt sin sorg over Horners bortgang. Skuespiller, produsent og regissør Ron Howard er en av dem:

«Den geniale komponisten James Horner, venn og samarbeidspartner fra syv filmer, har dødd tragisk i en flystyrt. Hjertet mitt verker for hans kjære.»

«Jeg ble utrolig trist av å høre om tapet av James Horner. Jeg elsket arbeidet hans da jeg vokste opp. Han etterlater seg en spektakulær musikalsk arv,» skriver Seth MacFarlane, skaperen av «Family Guy» og «American Dad».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder