MUNTER DUO: Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle - Norge rundt med Riksteatret. Foto: TROND SOLBERG OG FRODE HANSEN

Nytt komi-par: Hege Schøyen og Ingar Helge Gimle

Komi-Norges nye parhester skal tilbringe et år sammen på scenen med manus skrevet av Knut Nærum.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hver for seg har de årelang erfaring i å få folk til å åpne lattermusklene. Når vinterkulda har satt seg i januar, skal de reise land og strand rundt for å varme hustrige norsk sjeler.

Det skjer med Riksteatrets Norgespremiere på «Kollaps i kulissene». Det britiske stykket er blant de siste års store komedier i England, og ble i 2015 kåret til Årets beste komedie under Olivier Award.

– Det blir en drøm å jobbe med Ingar, sier Hege Schøyen.

– Det er først gangen vi jobber sammen på teater, men vi var sammen i Dublin i fjor sommer under innspillingen av «Gråtass»-filmene. Ingar er så morsom, jeg lo fra jeg kom til jeg dro i løpet av ukene i Dublin. Ikke bare tok han ansvaret for hele filmteamet, men det virket som om han ville ta ansvaret for hele Dublin, fortsetter komikeren.

RIKSTEATRET: Hege Schøyen ser fram til lange bussturer rundt om i Norge med «Kollaps i kulissene». Foto: MATTIS SANDBLAD, VG

Les også: Ingar Helges utenlandsdrøm går i oppfyllelse

Schøyen er tilstede under Riksteatrets lansering av neste sesongs repertoar. Makkeren Gimle var forhindret fra å være til stede, men rakk et par ord med VG på telefon.

– Jeg har jo håpet i mange år å få spille med Hege, Vi hadde det gøyalt under «Gråtass»-innspillingen, og hun er en vidunderlig skuespiller. Jeg vet hun gleder seg voldsomt til å reise med buss på turné i Norge. Jeg er litt mer pysete når det gjelder bussreiser og vinter, men vi kommere til å få mange morsomme historier å minnes. Jeg gleder meg som en unge, forsikrer Gimle.

De to populære skuespillerne har en merittliste de fleste nordmenn har fått med seg. Schøyen har, etter sitt årelange samarbeid med Øyvind Blunck, muntret et stort publikum med suksesser som «Nattens umusikalske dronning», og «Latter på Latter» med Linn Skåber og Cecilie Steinmann Nees. I vinter hadde hun en vellykket regidebut for Bjarte Hjelmelands show «I lånte fjær».

Les også: Hege Schøyen tar regi på Bjarte Hjelmeland

– Jeg så denne britiske komedien i London i fjor, fortsetter Schøyen.

– Den handler jo om en amatørteatertrupp som har langt større vilje enn evne. Og da kan mye gå galt. Jeg spiller en scenearbeider som egentlig synes at alle skuespillerne er litt håpløse. En herlig rolle å spille, sier Schøyen frydefullt.

– I slike komedier er man ekstremt avhengig av «timing». Jeg gleder meg stort til dette. Jeg tør vel påstå at jeg er dreven på å se de store linjer, at jeg har mye å bidra når det gjelder «timing», og jeg vet hvordan man kan skape morsomme situasjoner, fortsetter komikeren.

Ingar Helge Gimle har vekslet mellom komedier og spenning. I vinter så vi ham som en suveren grinebiter av en finansminister i thrilleren «Mammon». Han er også en del av teamet i TV2-thrilleren «Frikjent». Samtidig har han underholdt stort med sin morsomme forestilling, «Hei… Jeg trenger litt hjelp her, jeg…», der han utleverer seg selv med frodig selvironi. Høyt komediespill viste han også i «Boeing-Boeing» fra 2011.

– Ingars soloforestilling er noe av det fineste jeg har sett. Han står der og er så morsom når han snakker om sin egen ubehjelpelighet. Jeg elsker alt det menneskelige som ikke går helt som det skal, fortsetter Schøyen.

Les også: Det spilte liv

«Kollaps i kulissene», eller «The Play That Goes Wrong» som det heter i originalmanuset til trioen Henry Lewis, Henry Shields og Jonathan Sayer, er beskrevet i britisk presse som en solid latterkule med smittende humoristisk galskap. At Knut Nærum har laget en norsk versjon av dette, er neppe en ulempe.

Kort fortalt handler det om et teaterkompani skal samarbeide med Riksteatret om å sette opp sin første store forestilling. Handlingen i dette stykket dreier seg om et mord i Agatha Christie-stil. Derfra og ut går det mest galt. Premieren er 19. januar, og høsten 2017 inntar forestillingen Chat Noir.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder