IMPONERER: Vegard og Bård Ylvisåker, med sidekick Calle Hellevang-Larsen imponerte VG-journalist Jon Selås på Folketeateret tirsdag kveld. Foto: FRODE HANSEN / VG Foto:Frode Hansen,

Imponerende Ylvis

Å kjøre humorprogram live, er å påføre seg selv smerte. Å kjøre humorprogram direkte fra gigantiske Folketeateret i Oslo, er å påføre seg selv gigantisk smerte. Men Ylvis slipper unna. Med det også.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
VG:s terninger viser 5 prikker

Live-sendinger er egentlig noe stort tull. Blant TV-folk er det en myte om at livesendinger gir mer liv, mer nerve – og dermed bedre TV. Det er ikke sant.

VG-JOURNALIST: Jon Selås kommenterer Ylvis' livesending. Foto: VG Foto: ,

I 19 av 20 tilfeller vil stram og god redigering gi bedre programmer, der mulighetene for forstyrrelser og programlederes egenspeiling i studiopublikum stort sett bare forstyrrer. I alle fall når vi snakker humor med ulike ingredienser, som er den for så vidt tradisjonelle oppskriften Vegard og Bård Ylvisåker, med sidekick Calle Hellevang-Larsen og backkick Magnus Devold bedriver. Av de fire, var det bare Magnus som tydelig var preget av stundens alvor. Til gjengjeld maktet han å snu fomlingen til programmets fordel. Flaks eller tilfeldigheter? Magnus vet.

VGTV:Følg Ylvis-gjengen i minuttene før sending

Ellers var dette en strålende sending. Rett og slett. Etter å ha fartet jorden rundt med «The Fox», har Ylvis’ene formentlig tilegnet seg grådige mengder kunnskap om sitt vanskelige medium. I utgangspunktet er de musikalske klovner av verdensformat; det har de bevist. Talkshow-formatet er en større utfordring. Men de vet etter hvert at beinhard nedkutting, minimalt med sidefjas og absolutt ingen pauser er nøkkelen for å lykkes.

Erna Solberg-intervjuet var sånn sett forbilledlig: Passe på siden, passe pompøst, passe pseudointeresant («har din Candy Crush-spilling gått ut over landet?») . Fulgt opp av idiotkonkurransen «Kjenn din statsminister» og reportasjen med tre middelaldertrubadurer på musikalsk stunt med lutt, blokkfløyte og tromme i hælene på statsministeren på Grünerløkka, blir det riktig muntert.

Calles intervju med Jenny Jensen om barnløshet, i potensiell livsfare i en magevrengende karusell, ble minneverdig og kort nok. Mens kveldens potensielle Youtube-hit ble musikkvideoen om å lage knuten «Trucker’s hitch». Helt suveren!

Vi har aldri sett publikumsrafting før. Men ellers er selvfølgelig mye av innfall og utfall varianter av tidligere prøvde stunts; verden er tross alt ikke større.

Men alt i alt ble kveldens Ylvis-premiere et bevis på ganske så imponerende beherskelse av en vanskelig form og et krevende format.

Bravo!

Se flere klipp fra da VGTV fulgte Ylvis-gjengen i 24 timer her:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder