MASSIV KRITIKK: Sølje Bergman har fått mange stygge kommentarer på bloggen sin etter at hun valgt å stå frem som vaksinemotstander. Foto:Patrick da Silva Sæther,VG

Sølje Bergman etter vaksinedebatten: – Jeg regnet med kritikk, men at det skulle gå så langt, det hadde jeg aldri trodd

Hun ble stemplet som «barnemorder» da hun aktivt argumenterte for sin vaksineskepsis tidligere i år. Siden har det vært stille fra Sølje Bergman.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Etter å ha stått frem som vaksinemotstander på bloggen sin ble trebarnsmamma Sølje Bergman omtalt som alt fra «barnemorder» til et «historieløst menneske». Flere av hennes lesere mente hun burde meldes til barnevernet, etter at hun åpenhjertig sto frem og fortalte at hun ikke vaksinerer barna sine.

SNAKKER UT: Sølje Bergman forteller om hvorfor hun trakk seg tilbake etter vaksinedebatten i neste utgave av Kamille. Foto:KAMILLE,

Etter massiv kritikk forsvant samfunnsdebattanten lydløst fra scenen i mars. Siden har ingen hørt fra henne.

Norske foreldre forteller: Derfor vaksinerte vi ikke barna våre

Bergman: – Det er absurd

Til bladet Kamille forteller Bergman nå at hun trakk seg tilbake da debatten dreide fra å ha fokus på vaksinering, til å handle om hennes person.

– Det føltes riktig å bli stille for å markere at formen denne debatten har tatt, ikke er grei. Det var som å bli angrepet av en ulveflokk. Jeg valgte selv å stikke hodet fram og måtte regne med kritikk, men at det skulle gå så langt, det hadde jeg aldri trodd. Det er absurd, sier Bergman til Kamille.

Hun understreker at hun ikke har skiftet side i debatten og står ved det hun har sagt.

Snakket høylytt om vaksineskepsis

Vaksinedebatten skjøt fart i mars da flere foreldre, blant dem Bergman, gikk ut og erklærte sin skepsis mot å gi barna vaksiner.

Motstanderne hevder at flere av vaksinene i det nasjonale vaksineprogrammet gir bivirkninger og at det finnes mer «naturlige» metoder for å unngå barnesykdommene. Bergman selv har kun gitt barna to vaksiner: mot polio og stivkrampe. Men ikke mot meslinger, difteri, kikhoste eller hjernehinnebetennelse.

Mammabloggerens uttalelser førte blant annet til en kronikk fra to medisin-eksperter i Bergens Tidende med overskriften: «Sølje Bergman er farligere for barn enn vaksiner».

VG mener:Vaksinemotstand farlig for egne og andres barn

Bergman: – Jeg angrer ikke

Ovenfor Kamille legger hun ikke skjul på at overskrifter som dette har preget henne. Selv om hun i sine syv år som blogger har opplevd en del kritikk, har stormen rundt henne aldri rast kraftigere.

– Angret du på et tidspunkt?

– Nei, jeg angret ikke. Jeg står for alt jeg har sagt, sier Bergman.

Hun understreker at hun ville kastet seg inn i vaksinedebatten igjen.

– Jeg har forståelse for at mange mennesker er veldig uenig med meg – og jeg skjønner at det jeg sier vekker noe i folk. For temaet berører det kjæreste vi har, barna våre. Men at så mange har sunket ned på et så lavt nivå for å «ta meg», dét er for meg helt uforståelig, sier Bergman til Kamille.

LES PÅ VG+:De mest omstridte vaksinene

Ni av ti vaksinerer barna

I dag følger 330.000 barn og ungdom i Norge vaksinasjonsprogrammet, ifølge Folkehelseinstituttet. Det betyr av mer enn ni av ti foreldre takker ja til de 13 vaksinene som tilbys i dag. Vaksinasjon er i dag frivillig i Norge.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere fortalt VG at han synes det er uklokt å ikke vaksinere barna sine, men at han ikke vil påby vaksinering.

– Jeg mener det klokeste man kan gjøre er å følge rådene til helsemyndighetene og vaksinere barna sine, har Høie uttalt til VG.

LES OGSÅ: Dette er den nye vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet

Beskriver vaksiner som «kjemiske cocktailer»

Silje Bergman har på sin side sagt til VG at hun ikke ønsker å vaksinere barna sine fordi det ikke finnes noe fasit på hvordan dette vil påvirke kroppene deres i fremtiden.

– Helsemyndighetene har alltid tusen argumenter. Men jeg har tatt et valg. Mine barn skal ikke sprøytes fulle av kjemiske cocktailer. Barna mine skal ikke være med på et vitenskapelig eksperiment, har Sølje Bergman tidligere uttalt til VG Helg.

– Naturlig immunitet er det beste for kroppen. Den er hundre prosent og varer livet ut, i motsetning til vaksiner, mener Bergman.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder