STOR EIENDOM: Sandbu gård i Våga, som også går under navnet Sandbu riddergård, regnes som et av de mest intakte tunene fra 1700-tallet i Gudbrandsdalen. Gården består av 20 hus organisert som inntun og uttun. Bygningene på gården har et bruttoareal på 562 kvadratmeter. Gårdens historie skriver seg helt tilbake til 1177. Foto: KETIL KOPPANG LANDBRUKSEIENDOM/SKYPHOTO.NO

Kunstner kjøper gigantisk middelaldergård til 22 millioner

Kunsteren Kjell Erik Killi-Olsen (63) kjøpte torsdag middelaldergården Sandbu i Vågå for 22 millioner kroner. Han planlegger å bosette seg på gården som ble bygget i år 1700, men har en historie som går helt tilbake til 1177.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over fire år gammel

Det var GD som omtalte denne saken først. Avisen skriver at den anerkjente kunsteren fikk tilslaget etter en omfattende budrunde i konkurranse med flere interessenter. Den store eiendommen ble lagt ut for salg med en prisantydning på 21 millioner kroner. Selger er Stiftelsen Kjell Holm, som mottok Sandbu som en testamentarisk gave fra Kjell Holm som døde i 2009.

– Jeg er dypt lykkelig og rørt. Sandbu skal bli mitt nye hovedhjem i Norge, og jeg planlegger å bosette meg i Vågå, sier Kjell Erik Killi-Olsen i en pressemelding som Stiftelsen Kjell Holm har sendt ut.

Les også: Playboy-palass solgt til milliardærnabo

Her heter det også at Killi-Olsen har lett i mange år etter et passende sted. Da den flotte middelaldergården Sandbu kom for salg, var han blant de første som meldte interesse for å delta på visning der, heter det i en pressemelding fra stiftelsen Kjell Holm.

KJØPER: Kunsteren Kjell Erik Killi-Olsen har lenge vært på jakt etter et passende sted i Norge. Da den flotte middelaldergården Sandbu kom for salg, var han blant de første som meldte interesse for å delta på visning der. Foto: Line Møller VG

– For Kjell Holm var dette et feriehus. For meg blir det et hjem og et arbeidssted. Første steg etter at jeg overtar, blir derfor å få vurdert hvordan jeg kan få bygget og innredet et atelier, sier Killi-Olsen.

Husker du? Bo som prins Charles

Han er opprinnelig fra Trondheim, maler tegner, grafiker og billedhugger. Killi-Olsen er særlig kjent for enkle, men særpregede skulpturer og fargesterke malerier. Han har hatt utstillinger over hele verden og regnes som en av Norges mest velstående kunstnere.

For inntektsåret 2013 hadde han en en formue på 66,9 millioner, som i all hovedsak stammer fra arv. Det er heller ikke første gang han figurerer i den øvre delen av eiendomsmarkedet. I 2004 ville han selge luksusleiligheten sin på Gimle i Oslo for 18 millioner kroner.

Les også: Toppen Bech betalte 7,4 millioner for herregård

MEDFØLGER: Den storslåtte eiendommen er innjholdsrikt møblert med mye antikviteter som er inkludert i salgssummen. Foto:KETIL KOPPANG LANDBRUKSEIENDOM/SKYPHOTO.NO

– Vi har funnet en kjøper med stor estetisk sans og med økonomisk evne til å ivareta Sandbu. For oss fremstår Killi-Olsen som den perfekte kjøper, og vi er glade for at det kommer en ny Kjell på Sandbu, med mange av de samme interessene og den samme gløden som den forrige Kjell hadde, sier styreleder i Kjell Holms Stiftelse, Marianne Roald Ytterdal.

Nysgjerrig? Her kan du se gården hus for hus (ekstern lenke)

Hun fremhever at Killi-Olsen er ikke ukjent med å ivareta og restaurere gamle bygninger. I Provence i Sør-Frankrike eier han et sted fra 1000-tallet, og har de siste årene brukt mye tid og energi på å restaurere dette.

Fikk du med deg denne? Kunstnernes inntektsadel håver inn

– Nå ser han frem til at «en Kjell skal overta etter en annen Kjell på Sandbu», heter det i pressemeldingen.

I følge salgsprospektet fra Ketil Koppang regnes Sandbu som et av de mest intakte tunene fra 1700-tallet i Gudbrandsdalen. Gården består av 20 hus organisert som inntun og uttun. Bygningene på gården har et bruttoareal på 562 kvadratmeter. De mange husene er innholdsrikt møblert med inventar og antikviteter som inngår i salget. Gårdens historie skriver seg helt tilbake til 1177. I tillegg er et kapell bygget i 1967 av Kjell Holm på tomta etter en stavkirke. Både gården og kapellet er fredet av Riksantikvaren.

Les også

 1. Hallvard Flatlands luksusvilla er solgt

  TV-personligheten Hallvard Flatland har solgt sin Asker-villa med en prisantydning på 17,9 millioner kroner.
 2. 50 mill. for gigantvilla

  Isopor-arving Karl Kristian Sunde (31) blar opp i underkant av 50 millioner kroner for Ingerid Helene Bergesens…
 3. Kunstnernes inntektsadel håver inn

  Far og sønn Frans (80) og Nico Widerberg (53) er ikke bare lønnsledende.
 4. Disse kulturformuene vokser mest

  Moods-gründerne Peder Børresen og Simen Stålnacke, Jo Nesbø og Fredrik Skavlan, har de raskest voksende kulturformuene i…
 5. Killi Olsen selger unik bolig

  Kjell Erik Killi Olsen (52), Norges rikeste kunstner, vil selge luksusleiligheten sin på Gimle i Oslo for 18 millioner…

Mer om

 1. Arv

Flere artikler

 1. Pluss content

  Hvert femte gårdsbruk er «ledig»: Her kan du oppfylle gårdsdrømmen

 2. Pluss content

  Vestfold: Hytte-perler fra 1 til 16 mill.

 3. Her er den nye «Farmen kjendis»-gården

 4. Pluss content

  Mathea (18) kjøpte småbruk

 5. Pluss content

  Dette må du vite før du kjøper hytte i Sverige

Fra andre aviser

 1. Han flyttet fra slott i Frankrike til 1700-tallsgård i Gudbrandsdalen.

  Aftenposten
 2. Bendtner har kjøpt et av Trondheims dyreste hus

  Bergens Tidende
 3. Therese Nortvedt og Kjell Erik Killi-Olsen sammen om suksessåpning i Son

  Aftenposten
 4. – Mine tre første leveår bodde jeg på låven

  Fædrelandsvennen
 5. Hvis du kjøper denne får du Else Rønnevig på nakken

  Fædrelandsvennen
 6. Markaforfatter om salg av historisk plass: – Skiforeningen eller DNT må på banen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no