TILBAKE PÅ FEST: Forfatter Unni Lindell gledet seg over å være tilbake på den årlige hagefesten. Her sammen med Astrid Gunnestad, kjent som sjefsmegge på P4.

Unni Lindell tilbake på hagefesten

(VG Nett) I fjor kunne ikke Unni Lindell delta på Aschehougs årlige hagefest. Samme dag som festen gikk av stabelen fikk hun operert bort en svulst.

  • Tommy Brakstad
  • Guro Havro Bjørnstad

Artikkelen er over syv år gammel

Torsdag ettermiddag samlet hele Norges kulturelite seg for å dra på forlaget Aschehougs årlige, tradisjonsrike, storslåtte hagefest.

Hagefesten hadde i år samlet forfattere, TV-kjendiser, politikere, musikere, regissører, skuespillere, finanstopper og journalister til hagen i Drammensveien.

Syk i 2011

For Unni Lindell er det ekstra spesielt å delta på årets hagefest. I fjor kunne hun ikke delta. På samme dag som hagefesten fikk hun operert bort en stor svulst.

- Det var en veldig spesiell dag for meg. Det gikk heldigvis bra, sier hun.

Forfatteren fryder seg over solide salgstall, og synes det er hyggelig å være tilbake. Hun har mange hyggelige minner fra hagefesten. Noen kanskje mer rampete enn andre.

- For fem år siden stakk Torgrim Eggen og jeg av med taxien til Trond Giske. Sånn i ettertid kan dette høres morsomt ut. Problemet var at vi stakk av med billettene til premieren som Giske skulle bruke etter hagefesten. Det ble litt dramatikk for jeg måtte ringe ham og få billettene levert til Nationaltheatret, forteller hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

KOM SAMMEN: Fredrik Skavlan og Thomas Giertsen kom sammen til hagefesten. Thomas ga ikke Fredrik papparåd. - Vi tar ikke det her. Dessuten har Fredrik tre barn fra før av, så det blir litt rart å få det fra en nybegynner som meg, sier Thomas Giertsen.

Klatrer i trær

Tom Egeland har vært invitert i mange år. Han turte først ikke å gå på hagefesten. For mange er festen et bransjetreff. For andre er dette kjendisfesjå, forteller han.

Egeland har mange morsomme minner fra årene med hagefest. Noen forblir hemmelige.

- Det er ikke tilfeldig at de har sagd av de nederste grenene på trærne. Det har jo sine grunner, sier han, peker og ler.

Programleder Anne Lindmo hadde tatt med seg NRK-kollega, Helle Vaagland. Som ung snek Lindmo seg inn på festen.

- Vi var helt sjokkskadd over hva vi fikk se og oppleve. Jeg husker at jeg måtte rulle Torgrim Eggen inn under en busk en gang og legge han i stabilt sideleie, så det er litt sånne ting som skjer når mørket faller på, forteller hun.

- En gang gikk jeg etter Dag Solstad på do, og det syns jeg var veldig sterkt. Det er små ting man tar med seg i livet, fortsetter hun.
(Saken fortsetter under bildet.)

IKKE KOS I BUSKENE: Forfatter Jan Otto Johansen mener det bare er skryt.

Ikke erotikk i buskene

En av dem som kom først var tidligere NRK-korrespondent og nåværende forfatter Jan Otto Johansen. Han hadde plassert seg nederst i hagen.

- Jeg kan fullstendig dementere at det skjer så mye i buskene her. De aller fleste er ikke stand til å foreta seg noe erotisk i buskene. Det er rent skryt, sier han og ler.

Taus om Erna

Forfatter Jon Michelet er også for en rutinert hagefestdeltaker å regne. Han deltar for tjuende gang. Også Trygve Hegnar gledet seg til festen.

- Det er mange som fortsetter hele natten. Det gjør ikke jeg. Jeg gir meg etter en time, sier han.

(Saken fortsetter under bildet.)

I POSE OG SEKK: Charlotte Thorstvedt har alltid drømt om å være hagefesten. I år ble hun spurt om å være DJ. - Jeg hoppet nesten i taket, sier hun.


Kåre Willoch var i det politiske hjørnet. Han synes det har vært interessant å følge debattene etter fremleggelsen av rapporten fra 22. juli-kommisjonen, men han holdt seg kledelig taus om mulige omrokeringer i det politiske toppskiktet.

- Snart får vi nyttårstalen på bergensk?

- Det er din prognose, men mye kan skje om noen år, sier han og smiler.

Flere artikler

  1. Dette er kjendisenes hagefestminner

  2. Skavlan og Bonnevie har ikke bestemt seg for babynavn

  3. Bare «Skam»-skuespillerne manglet på Aschehougs hagefest

  4. Unni Lindell feirer 60 år: – Jeg føler meg som en dronning

  5. Egeland om ny Millennium-bok: Danser på Larssons grav

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder