I RETTEN: Kunstneren Pushwagner vil ha retten til sine egne bilder. Foto: SCANPIX

Pushwagner fra sykehus til rettssak: - Jeg drakk en liter vodka om dagen

Kjendiskunstner Pushwagner (69) kuttet sin daglige liter med sprit - og havnet på sykehus før rettssaken mot hans tidligere velgjører Morten Dreyer (55).

  • Marcus Husby

Artikkelen er over ti år gammel

Nå må han innta en proteindrikk hver dag for å ha krefter nok til å gjennomføre den tunge rettssaken.

Sykehusinnleggelsen for tre uker siden skyldtes Delirium tremens - en medisinsk betegnelse på en tilstand som kan oppstå hos alkoholikere som brått stopper å drikke.

- Jeg var på sykehuset i fem dager fordi jeg har kuttet ut alkoholen. Før drakk jeg jo én liter vodka om dagen, og det var hovedgrunnen til denne alkoholpsykosen. Jeg har rett og slett gått gjennom et helvete, og var derfor redd for å stryke med. Men jeg er glad for å være her og forklare meg i dag. Det har jeg sett frem til, sier Terje Brofos - bedre kjent som kunstneren Hariton Pushwagner.

Les også:Pushwagner vil ha rettighetene til egne verk

Han fikk i går støtte av sin nåværende velgjører Stefan Stray som bekrefter historien og sykdomsbildet Pushwagner beskriver overfor VG.

- Han har akkurat sluttet med amfetamin og alkohol, og det har så klart vært utrolig tøft. Men det er går mye bedre med ham nå, og han jobber ekstremt systematisk med sin egen kunst om dagen. Det til tross for at han er 69 år og har levd et utrolig tøft liv, forteller Stray.

2000 kunstverk

I går var det kunstneren og hans tidligere venn og velgjører Morten Dreyer som inntok vitneboksen i den seks dager lange rettssaken i Oslo tingrett. Pushwagner krever å få tilbake rettighetene til cirka 2000 av sine kunstverk som han mener Dreyer ulovlig tilegnet seg i tiden mellom 1995 og 1998.

Pushwagners advokater forsøkte mandag å bevise at kunstneren signerte de tre avtalene i en nødssituasjon der han var svært langt nede, uten penger, bosted og avhengig av sterke rusmidler. Dette bildet ble ytterligere forsterket etter kunstnerens egen forklaring i går formiddag.

- Jeg bodde i telefonkiosker, under åpen himmel og i grøfter. Jeg overnattet under parkerte biler. Da jeg lå under bilene var jeg nødt til å skrive en lapp, som jeg la på frontruten, hvor det sto: «Ikke kjør for da kjører du over meg», sa en tydelig beveget Pushwagner til retten.

Bakgrunnen for situasjonen var ifølge ham selv at han ble kastet ut av sine arbeidslokaler på Hasle, som Dreyer leide for ham.

- På havets bunn

Han følte at han hadde kommet til «the end of the road», og beskrev den prekære livssituasjonen som å ligge på havets bunn.

- Der lå jeg på ryggen og så opp i sjiktene i den sosiale strukturen. Til slutt blir du skamfull over at du befinner deg på samme bytrikk som siviliserte mennesker, sa han.

I rettssalen satt også Pushwagners søster Grete Wivestad. Hun har kommet hele veien fra Connecticut i USA.

- Han svarte godt for seg, og jeg syns det gikk veldig bra. Han er jo et geni, sier Wivestad til VG.

Flere artikler

  1. Pushwagner-avtaler er ugyldig

  2. Pushwagner vil ha rettighetene til egne verk

  3. Pushwagners nærmeste venn til VG: Slik var hans siste dager

  4. Dreyer anker Pushwagner-dommen

  5. Pluss content

    Pushwagner: «Tenker at hver dag kan være den siste»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder