OMSTRIDT: Clint Eastwoods norgespremiereklare film «American Sniper» har skapt debatt om USAs krigføring i Irak og satt søkelyset på amerikansk patriotisme. Foto:Keith Bernstein / Warner Bros,NTB scanpix

«American Sniper» er blitt skyteskive

Clint Eastwoods norgespremiereklare film har vekket til live en bitter debatt om den amerikanske invasjonen av Irak og en av landets mest kjente krigshelter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Spillefilmen bygger på en bestselgende biografi om Chris Kyle. Han regnes som den mest dødelige skarpskytteren i USAs krigshistorie, og skal ha skutt og drept 160 personer. I selvbiografien som filmen er basert på hevdet han imidlertid å ha drept hele 255 mennesker.

Filmen er nominert til seks Oscar, blant annet for beste film, og Bradley Cooper er nominert til beste mannlige skuespiller for sin hovedrolle som Kyle.

Se hva VG ga i terningkast!

Oscar-utdelingen finner sted søndag 22. februar. Samme måned starter rettssaken mot U.S. Marine-veteranen som står tiltalt for å ha drept Chris Kyle på en skytebane i Texas i 2013.

Uenige om heltestempel

Chris Kyle er en moderne nasjonalhelt i USA. Da han ble gravlagt, kjørte begravelsesfølget over 200 miles i prosesjon til Austin og det ble holdt en minneseremoni for ham på Cowboys Stadium i delstatsbyen Arlington.

Mens de konservative anser filmen som en etterlengtet hyllest til krigsveteranene, gyver venstresiden løs på Eastwoods film. De mener den er et forsøk på å hvitvaske den amerikanske okkupasjonen av Irak og hevder at Kyle ikke fortjener noen helteglorie.

Flere filmkritikere synes regissøren er for ensidig og trekker blant annet fram Eastwoods to filmer fra slaget om Iwo Jima som mer nyanserte bilder av krigens dilemmaer.

Både Eastwood og Cooper sier at «American Sniper» ikke kommer med et politisk budskap.

– For meg, og for Clint, har denne filmen alltid vært en karakterstudie av hvordan soldater takler de vanskelige forhold de lever under, har Cooper sagt ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ordkrig mellom flere

Det høyreorienterte magasinet National Review kaller filmen en «kulturell milepæl».

– Filmen gir Amerika noe det har manglet siden krigen startet – en krigshelt av et skikkelig nasjonalt og kulturelt format, heter det i anmeldelsen.

Ordkrigen som har brutt ut om filmen og hovedpersonen, blottlegger motstridende syn på krigene USA har vært involvert i etter 11. september.

Dokumentarfilmskaper Michael Moore skapte furore da han tilsynelatende avfeide filmen og tvitret at skarpskyttere var «feiginger».

Skuespilleren Seth Rogen har uttalt at «American Sniper» minnet ham om nazistenes propagandafilm som vises på slutten av Quentin Tarantinos «Inglourious Basterds».

Konservative politikere og kjendiser fyrte tilbake mot Moore og Rogen på sosiale medier. Tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin skrev at de ikke engang «fortjener å pusse soldatstøvlene til Chris Kyle».

Newt Gingrich, den tidligere republikanske lederen av Representantenes hus, skrev at Moore burde tilbringe noen uker med IS og Boko Haram.

Krigsveteran er positiv

Soldater som har deltatt i amerikansk krigføring, har gitt filmen tommelen opp og noen veterangrupper organiserte tidlige visninger av filmen.

Irak-veteranen Paul Rieckhoff sier filmen reflekterer oppfatningen mange soldater har om krigen.

I filmmagasinet Variety skriver han at Kyle, i likhet med daværende president, hadde et veldig svart-hvitt syn på konflikten.

Han mener filmen kan hjelpe sivile med å forstå den faren og frykten amerikanere som melder seg frivillig til militærtjeneste, står overfor.

Filmen vil brenne seg fast i sinnet til sivile som ser den. Og tvinge fram flere spørsmål enn svar. Akkurat slik krigen har gjort for oss, skrev han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder