SNART I SMOKING: Pål Sverre Valheim Hagen på stranden i Marina del Rey i California. Søndag kveld vil han være tilstede under Golden Globe-utdelingen i Beverly Hills. Foto: Magnus Sundholm

Oscar-nominerte Hagen: Jeg er stolt

LOS ANGELES (VG) Pål Sverre Hagen (32) gleder seg til å dra på Oscar-utdelingen, men kan med litt flaks hente sin første pris i filmbyen allerede i natt.

 • Aud Berggren

Artikkelen er over syv år gammel

- Det er fint å se det virkelige Stillehavet igjen som Heyerdahl gjorde sin store reise på, sier Pål Sverre Hagen (32) og planter føttene i sanden på en strand i Los Angeles.

Filmen ble Golden Globe-nominert i desember og sist torsdag vanket det en Oscar-nominasjon i tillegg. Den prisen deles ut 24. februar.

I natt norsk tid skal han være til stede på Golden Globe utdelingen i Beverly Hills, sammen med manusforfatteren Petter Skavlan og regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Ny film

Hagen kan vel kalle seg Norges mest berømte skuespiller etter rollen som Thor Heyerdahl i «Kon-Tiki».

- Gleder du deg til utdelingen?

- Jeg gleder meg. Jeg har jo aldri vært på Golden Globe eller Oscar-utdeling før, så det blir sikkert eksotisk og fint, sier Pål Sverre som kan røpe nyheten om sin neste film.

Tett på nett: Thor Heyerdahl jr svarer på dine «Kon-Tiki

- Det blir Hans Petter Molands «Kraftidioten». Jeg gleder meg veldig. Det er en utfordrende rolle, en fantastisk regissør og en av de flotteste casterne jeg har vært borti på lenge, røper han.

- Hvordan reagerte du da «Kon-Tiki» først fikk Golden Globe-nominasjon etterfulgt av Oscar denne uken?

- Faktisk hadde jeg bevisst eller ubevisst ikke fokusert så mye på dette på forhånd, men når det først skjedde har det tatt meg litt tid å forstå hvor fantastisk dette faktisk er for filmen vår.

- Hvor lenge skal du promotere «Kon-Tiki» og fortsette å være «Heyerdahl-Pål Sverre»?

- Jeg er naturligvis ferdig med å være Thor for lenge siden, men selv om filmen snart har gjort sitt på kino i Norge, har den bare så vidt begynt sitt liv i utlandet. Og noe av det fine ved «Kon-Tiki»-historien er nettopp dens internasjonale appell. Så jeg må prøve å bidra. Til nå har Tyskland og USA vært de viktigste landene, og om to uker starter den skandinaviske lanseringen.

- Er du redd for å bli stemplet som Heyerdahl i fremtiden?

- For meg tilhører rollen allerede fortiden, og vi karene er hverken så solbrune eller slanke som vi var mens vi spilte inn filmen. For skuespillere er det sånn det er. Vi fordyper oss i noe, gjør så godt vi kan - og går videre.

ACTION-FYLT: VGs anmelder gir Kon-Tiki-filmen terningkast fem. Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

Heyerdahl-engelsk

- Tar du kurs for å kvitte deg med den norske aksenten?

- Heyerdahl-engelsken jeg snakker i filmen er neppe god reklame for mine eventuelle språkferdigheter, og for dem som ikke har den norske referansen med Heyerdahls engelsk er det kanskje ikke så lett å forstå at dette var et bevisst valg. Men det må jeg bare leve med. Thor snakket som han snakket.

Pål Sverre har ikke flyttet utenlands, men han har vært på reisefot lenge.

- Ja, jeg har vært veldig mye på veien det siste året, nesten mer på reise enn hjemme i Oslo. Jeg har reist for å jobbe, representere og bare fordi jeg hadde lyst, men en nomadisk tilværelse har det virkelig vært.

- Er Los Angeles et sted hvor du kan slappe av og komme vekk fra alt, eller et sted der du bygger kontakter for fremtiden? Eller begge deler?

- Jeg har vanskelig for å forstå hvordan noen virkelig kan slappe av her. Det er en by med en voldsom energi. Det er et sted for å bygge, skape og være på vei. Og sånn sett er vel byen fin til sitt bruk, men California ellers er fantastisk. Den amerikanske naturen er utrolig.

Pål Sverre har reist mye rundt i det vestlige USA.

- Det lureste amerikanerne har gjort er jo å opprette nasjonalparkene sine før områdene ble ødelagt. Jeg kan anbefale det å oppleve for eksempel verdens største trær blant bjørn og puma i Sierra Nevada, eller verdens største hav med verdens største rovfisk, hvithaien. Som man faktisk kan dra ut og dykke med hvis man vil. Og det vil man jo. Hvis man har et dykkerbur å være i, vel å merke.

- Hvordan opplever du folk i USA? I Norge sies det jo at amerikanere er overfladiske?

- Hollywood er interessert i alt som skjer rundt om i filmverdenen, og de er overraskende oppdatert på norske og skandinaviske filmer og skuespillere. De er nysgjerrige på det som skjer hos oss akkurat nå. Og generelt må jeg si at jeg setter stor pris på den åpne, vennlige omgangsformen. Om den er det man kan kalle ekte eller ei, kan man jo diskutere, men den er i alle fall hyggelig.

Tøff bransje

- Dine største ønsker for karrieren videre?

- Jeg er glad i jobben min. Selv om den tidvis er vanskelig, er den også av og til fantastisk. Jeg håper å kunne fortsette å arbeide på en måte jeg synes er givende, og utvikle meg videre. Dette er en bransje som ikke gir noen garantier. Jeg fokuserer mer på fuglen i hånden enn alle de på taket, for å si det sånn. Og fuglen jeg holder akkurat nå, er at jeg har fått lede en nydelig norsk/svensk gruppe skuespillere til Golden Globe og Oscar-nominasjon. Det er jeg glad for, jeg er stolt.

- Og smokingen ... ?

- Den er nypresset, smiler Pål Sverre Hagen.

Les også

 1. Kittelsen og Baasmo Christiansen sover gjennom Golden Globe Awards

  «Kon-Tiki»-skuespillerne Agnes Kittelsen (32) og Anders Baasmo Christiansen (36) ligger mest sannsynlig og sover når…
 2. Norske eksperter: «Kon-Tiki» har små vinnersjanser

  (VG Nett) «Kon-Tiki»-stjernene jubler over Oscar-nominasjon, men norske anmeldere har ikke klokkeklar tro på at filmen…
 3. «Kon-Tiki»-regissørene nær Hollywood-avtale

  (VG Nett) De norske regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg skal etter planen regissere Hollywood-filmen…
 4. VG-kommentar: Eventyrlig seilas

  Det måtte en eventyrer til for å plassere norsk film der vi drømmer om at den skal være; i Oscar-showet - filmbransjens…
 5. Jakob Oftebro om Oscar: - Det er helt utrolig gøy

  (VG Nett) Den norske storfilmen «Kon-Tiki» er nominert til Oscar for beste utenlandske film.
 6. Her er de ti heteste Oscar-kandidatene

  VG Nett) Hollywood sitrer av spenning i forkant av torsdagens Oscar-nominasjoner.
 7. Oscar-håpet Wallis (9) vant prestisjepris i natt

  (VG Nett) I tillegg til å være historisk for Oscar-nominasjonen sin, vant Quvenzhané Wallis pris under torsdagens «The…
 8. Amerikanske Variety har tro på Kon-Tiki-regissører

  Regissørene av Golden Globe-nominerte «Kon-Tiki» er blant de ti som omtales som «verdt å følge med på» i det amerikanske…

Mer om

 1. Oscar

Flere artikler

 1. Pluss content

  Oscar-nominerte Hagen: - Jeg er stolt

 2. Amerikanske Variety har tro på Kon-Tiki-regissører

 3. Kon-Tiki kan vinne Golden Globe i natt: - Dette er overveldende!

 4. «Kon-Tiki» kan vinne Golden Globe-statuett

 5. «Kon-Tiki» et stort skritt nærmere Oscar

Fra andre aviser

 1. Affleck mottok Oscar for beste film

  Bergens Tidende
 2. Golden Globe-utdelingen: - En delt, men gledelig annenplass

  Aftenposten
 3. -150 stemmer kan gi Kon-Tiki Oscar

  Aftenposten
 4. «Amour» ble for sterk for «Kon-Tiki»

  Aftenposten
 5. For sterk for «Kon-Tiki»

  Bergens Tidende
 6. «Kon-Tiki» nominert til Golden Globe

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder