Tar plagiatbeskyldninger med stor ro

ROLIG: VG møtte Stargate-produsent Mikkel S. Eriksen på vei ut fra studioet deres i Chelsea i New York, der de i går arbeidet med å avslutte en helt annen musikkproduksjon.

Stargate-Mikkel fullroser Ylvis-brødrene

NEW YORK (VG) Stargate-produsent Mikkel S. Eriksen skrøt brødrene Ylvis opp i skyene da VG møtte ham natt til fredag norsk tid.

  • Eirik Mosveen

Artikkelen er over seks år gammel

Plagiatbeskyldningene tar han tilsynelatende med knusende ro.

- Foreløpig har vi i Stargate bestemt at det er brødrene selv og TVNorge som må kommentere saken som har med iTunes å gjøre. Forhåpentligvis kan vi også kommentere det snart, sier Mikkel Eriksen.

VG møtte ham på vei ut fra studioet deres i Chelsea i New York, der de i går arbeidet med å avslutte en helt annen musikkproduksjon.

- Vi synes selvsagt at både videoen og låten er kjempebra. Og den er jo blitt en monsterhit. Hver dag sitter vi og prøver å lage seriøs musikk, og så blir det en enorm hit om en rev. Det er jo morsomt, sier Eriksen.

Høyt på Billboard-lista

Torsdag ble det kjent at en tredjepart skal ha kommet med påstander rundt opphavsretten på «The Fox». iTunes har ifølge nettstedet 730.no tatt en avgjørelse om å fjerne den populære hitlåten. Hvem denne tredjeparten er, er foreløpig ikke kjent.

General Manager Guttorm Raa i Warner Music i Norge vil ikke kommentere overfor VG om det dreier seg om en norsk eller utenlandsk tredjepart. Han sier de jobber for å få en rask avklaring av situasjonen.

Det er den norske superprodusentduoen Stargate som har produsert låten, som natt til torsdag plasserte seg høyt på Billboard-lista i USA, og som de siste dagene har tronet helt øverst på iTunes i Norge.

På YouTube har det virkelig tatt av, og videoen har nå godt over 21 millioner treff.

- Vi digga den

Selv om stjerneprodusenten ikke vil gå inn i saken, vil han gjerne si hvor talentfulle han mener brødrene Ylvisåker er:
- De kan stå foran et internasjonalt gjennombrudd, ikke bare som musikkartister, men som komikere, sier Eriksen.
Han forteller at Ylvis-brødrene produserte en video til Eriksens bursdag.

- Vi digga den. Så det ble en byttedeal. De fikk en dag i studio sammen med oss.

Etter det VG forstår, tror Stargate det bare er et tidsspørsmål før denne saken er ute av verden.

Uvanlig

Musikkekspert i VG, Stein Østbø, sier det er uvanlig at iTunes fjerner en låt.

- Jeg kan ikke huske at dette har skjedd før, men her har iTunes åpenbart fått en advokat med en god sak på nakken. iTunes hadde neppe fjernet Ylvis-låten om ikke denne tredjeparten hadde vektige grunner og påstander om brudd på opphavsrett, mener Østbø.

Den massive reve-hiten førte til at Ylvis-brødrene sikret seg rekordmange TV-seere, hele 534.000, til sesongpremieren på «I kveld med Ylvis» tirsdag denne uken.

TVNorge tar ikke stilling til problematikken rundt opphavsrett.

- Dette er ikke vårt bord. Musikkvideoen er en del av programmet, men utgivelsen av låten har vi ikke noe med, sa informasjonskonsulent i TV-kanalen, Bjørn Asgeirsson, til VG på torsdag.

Les også

Flere artikler

  1. iTunes har fjernet Ylvis-låten

  2. Avviser plagiatpåstander rundt «The Fox»

  3. Ylvis inn på Billboard-listen i USA

  4. «The Fox» er tilbake på iTunes

  5. Her er vennetjenesten som førte til «The Fox»-suksessen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder