Bringsværd: Vi har delt drømmer i snart 50 år

I dag tok bestevenn og kollega Tor Åge Bringsværd farvel med sin mangeårige venn, professor og forfatter Jon Bing.

Publisert:

Bing døde tirsdag 14. januar, 69 år gammel, dødsfallet ble kjent dagen etter.

Fredag ettermiddag klokken 14 tok familie, venner og kollegaer farvel med den tidligere professoren og forfatteren i Kampen kirke.

KONDOLANSE-PROTOKOLL: Skriv en siste hilsen til Jon Bing her

Bing skrev en rekke barnebøker, noveller og skuespill. Sammen med Tor Åge Bringsværd innførte han science-fiction-genren i Norge.

Bringsværd ankom Kampen kirke for å ta farvel med sin gode venn gjennom mange år.

- Da Jon døde, mistet norsk kulturliv et viktig kraftsenter. Hans fagmiljø er et juridisk fyrlys, sa vennen i sin tale.

- Når Jon ikke er her mer, finnes ikke Bing og Bringsværd lenger heller, fortsatte han.

Forfatteren fikk de fremmøtte til å le av sine historier om Bing.

- Vi har delt drømmer i snart 50 år og stolt 100 prosent på hverandre. Ingen har sagt så mye dumt til hverandre som vi har gjort. Vi bør minnes alle gledesstunder vi har hatt sammen, også.
Han gjorde seg også noen tanker om «fremtiden».
- Når jeg kommer til himmelen skal Jon og jeg ta med oss en stor bøtte popcorn, gå på kino og se masse gamle B-filmer, sa Tor Åge Bringsværd

- Jon er fortsatt sprell levende i mine tanker. Derfor er det vanskelig å si hva Jon var.

Nære venner

Bringsværd og Bing har kjent hverandre siden 1965.

- Jon var min beste venn. Jeg er enebarn og han er vel det nærmeste jeg har kommet til å ha en bror. Han var vesentlig i mitt liv, sa Bringsværd til VG tidligere denne uken.

- Det er selvfølgelig veldig rart og det er veldig tungt, sa forfatteren om vennens død.

KOLLEGAER: Jon Bing og Tor Åge Bringsværd signerte bøker i etterkant av The Bing & Bringsværd-reunion Litteraturfestivalen i Lillehammer i 2008. Foto: NTB SCANPIX


Bisettelsen ble åpnet til tonene av Pink Floyds «Wish You Were Here». Kisten var i Bings yndlingsfarge, fiolett.

Presten hyllet den tidligere forfatteren og juristen for hans raushet, at han alltid hadde tid og omtalte Bing som snill og omsorgsfull.

- Han var den morsomste onkelen noen kunne ha, sa nevøene hans.

Statssekretær i Kulturdepartementet Knut Olav Åmås takket i sin tale Bing for hans engasjement, perspektiver og bidrag til norsk kultur og samfunnsliv.

Hylles

- Bing var en svært dyktig fagperson i norsk offentlighet. Han var en som nyorienterte seg til enhver tid. Han var med å utforme den moderne norske kulturpolitikken, fortalte Åmås til VG på vei inn i kirken.

- Mitt første møte med ham var i TV-serien «Blindpassasjer», som sannsynligvis var den første norske science fiction-serien i Norge, og det gjorde et uutslettelig inntrykk. Jeg har møtt ham mye i den siste tiden, han var alltid generøs og delende. Han har satt spor etter seg både i norsk akademia og kulturliv, sa Åmås.

Tidligere justisminister Odd Einar Dørum roser også forfatterens evne til å holde seg oppdatert.

- Et lekende fantasifullt menneske som hadde evnen til å se inn i fremtiden uten å få panikk, sa Dørum til VG.

- Fremragende person

- Jon Bing var en svært allsidig person i norsk kulturliv. Ikke bare var han en begavet forfatter i mange forskjellige sjangre, han var også en skarp jurist. Og han hadde en spesiell dimensjon, en skjønnsomhet i sin vurdering av juss opp mot det etiske, sa tidligere forlagssjef og administrerende direktør i forlaget Aschehoug William Nygaard.

HEDRES: Forfatter og jurist Jon Bing hylles for sin innsats i norsk kulturliv. Foto: NILS BJÅLAND / VG


Jurist og forfatter Bjørn Erik Thon mener Bing vil bli husket av folket.

- Jon Bing var en fremragende person både som menneske, kunster og jurist. Det er nok ikke mange jurister som vil bli husket i folket, men Jon Bing vil det. Han gjorde vanskelige saker tilgjengelig til allmenheten, sa Thon.

Jon Bings bisettelse etterfølges av en minnestund i Universitetsbiblioteket på Blindern, ifølge hjemmesiden til Bings tidligere advokatselskap Bing, Hodneland advokatselskap.

Mottok hederspris

Bing var professor ved Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, og huskes både som samfunnsdebattant og forfatter.

Bing var æresdoktor ved universitetene i Stockholm og København, og i 2001 mottok han Brageprisens hederspris for sitt brede forfatterskap.

Samme dag som Bings dødsfall ble kjent kom også nyheten om at to av musikknorges fremste menn var døde. Musikkjournalist Tor Milde (61) og tidligere EMI-direktør og manager Per Eirik Johansen (54). Sistnevnte bisettes også i dag fra Sofienberg kirke i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder