NOMINERT: Synnøve Macody Lund spiller rollen som Diana og Aksel Hennie som Roger Brown i den norske suksessfilmen, som er nominert til nominert til «britenes Oscar» i kveld. Foto: Friland AS/ Erik Aavatsmark

«Hodejegerne» kjemper om prestisjetung pris i kveld

LONDON (VG) Gjengen bak «Hodejegerne» er på plass i London, klar for rød løper og britenes prestisjetunge BAFTA som arrangeres i kveld.

Artikkelen er over syv år gammel

Den norske suksessfilmen er nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.

- Det å vinne er ikke superviktig. Det å være nominert er en stor ting som folk i bransjen får med seg, sier produsent Atle Vatn bare få timer før prisvinnerne offentliggjøres under britenes Oscar-utdeling BAFTA (The British Academy of Film and Television Arts).

Les også: «Hodejegerne» nominert til «britenes Oscar»

Vatn stiller til prisutdelingen i Londons Royal Opera House i Covent Garden sammen med regissør Morten Tyldum og hovedrolleinnehaverne Aksel Hennie og Synnøve Macody Lund.

- Det er helt sensasjonelt at vi er nominert. Det føles som nominasjonen er reell sett i forhold til hvilken suksess filmen har hatt i England, sier Synnøve Macody Lund på vei til kveldens festligheter.

Av de nominerte filmene er det bare den franske publikumssuksessen «De urørlige» som har gjort det bedre på kino i Storbritannia. Den norske filmen, som bygger på Jo Nesbøs kriminalroman fra 2008, ble sett av rundt 300.000 etter premieren i mai i fjor.

Vatn mener at nominasjonene av «Hodejegerne» til BAFTA, «Oslo, 31. august» til den franske Cesar og «Kon-Tiki»s Oscar nominasjon betyr svært mye for norsk film.

- Før har man gått rundt og sett litt ned. Slik er det ikke nå, for nå er det kvalitet. Dette gjør noe med selvtilliten til alle, sier Vatn.

«Hodejegerne», som hadde norgespremiere i august 2011, kom på 9. plass i det britiske filmmagasinet Empires liste over beste filmer i 2012. Den var høyest rangerte av de fem Bafta-kandidatene. Den norske thrilleren tjente inn over 381.000 pund, over 3,5 millioner norske kroner i åpningshelgen i Storbritannia og Irland.

- Vi har fått en unik sjanse. De andre filmene er veldig gode, men vi peker oss ut som den mest kommersielle kandidaten. Det å sitte i salen er jo fantastisk i seg selv, sier produsenten til NTB.

Den norske filmen konkurrerer i kategorien beste fremmedspråklige film mot «Amour» (Østerrike), «Jakten» (Danmark), «Rust og Bein» (Frankrike) og «De urørlige» (Frankrike).

Flere artikler

  1. Ingen pris til «Hodejegerne»

  2. Aksel Hennie slo James Bond

  3. «Hodejegerne» nominert til «britenes Oscar»

  4. Ingen Oscar til «Kon-Tiki»

  5. Harvey Weinstein fratas all ære for «Kon-Tiki»-nominasjonen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder