- TETT KNYTTET: Elsa lystad (83) forteller at alle minnene hun har sammen med Rolv Wesenlund strømmer tilbake etter at hun fikk vite at han var død. Her er de sammen under innespillingen av «Deilig er fjorden» i 1984. Foto: Nils Bjåland / VG

Vennene i sorg over Rolv Wesenlunds død

- Banebrytende ** - Humorist med seriøse undertoner

(VG Nett) Skuespillermiljøet hyller Rolv «Fleksnes» Wesenlund som en genial entertainer og menneskekjenner.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Rolv Wesenlund døde søndag etter lengre tids sykdom. Han var mest kjent som den komiske figuren Marve Fleksnes i serien med samme navn. Serien gikk på norske TV-skjermer gjennom store deler av 1970- og 80-tallet.

I tillegg jobbet han som sanger, revyforfatter og programleder gjennom sin lange karriere. Han var med i flere oppsetninger på blant annet Oslo Nye Teater og Det Norske teater.

Komikeren var ridder av St. Olavs Orden, en utmerkelse han fikk i 1996. To år før han døde fikk han også Wenche Foss' ærespris

PROTOKOLL: Del ditt beste minne om Rolv Wesenlund her.

Skuespillerkollega Toralv Maustad forteller til VG at han vil savne Wesenlunds vesen.

- Han var en stor menneskekjenner og en teaterkunster som vil bli savnet av mange, sier han til VG.

- En snill mann

Gjennom flere samarbeid fikk skuespiller Elsa Lystad (83) og Wesenlund et tett forhold.

KOLLEGAER: Legendene Rolv Wesenlund, Wenche Foss og Toralv Maurstad var samlet for å spille «Hello Dolly» i 1990. Foto: Bjørn Aslaksen/VG


- Vi kjente hverandre hele livet, både gjennom familie og jobb, så vi har tett knyttet til hverandre. Jeg opplever et veldig tomrom når et menneske av hans kalibre går bort, sier hun og fortsetter:

- Det er deilig at man har en hukommelse som gjør at vi kan ta vare på minnene. Da jeg fikk beskjed om at Rolv var død, så kommer alt tilbake til meg, og jeg husker alle de gode opplevelsene vi har hatt sammen. De vil jeg ta vare på for resten av livet.

- Hvordan var Wesenlund som person?

- Han var veldig lett å omgås. Han skapte ikke problemer eller gjorde ting vanskelig. Vi lo masse sammen, men ikke bare det. Rolv var interessert i mange ting og fikk med seg ting som skjedde rundt i verden, så det ble mange dypere samtaler. Han var en god kollega, en snill mann og ville ingen noen vondt.

VGTV: Se klipp fra klassikeren «Norske Byggeklosser»

83-åringen har visst om at Wesenlund har vært syk i lengre tid.

- Sist jeg møtte Rolv var for flere år siden i et bursdagsselskap. Det jeg vet er at han og kona Ruth var alltid sammen og de passet på hverandre.

- Raus og inkluderende

NRK-profilen Andreas Diesen synes nyheten om dødsfallet er trist.

- Jeg er veldig, veldig lei meg nå. Wesenlund var en raus og inkluderende komiker. Han var svært intelligent og veldig samfunnsengasjert, så det lå alltid noe bak ordene hans.

Diesen har tidligere laget et program på NRK hvor han så nærmere på figuren Marve Fleksnes.

- Fleksnes var en genial serie, og Wesenlund gjorde figuren perfekt. Folk kunne kjenne seg igjen i denne typiske figuren, sier han.

- Veldig klok og omtenksom

For Wenche Myhre (66) kom dødsfallet brått på, selv om hun viste at Wesenlund var syk.

- Det kom som et sjokk på meg. Jeg opplever et stort tomrom nå som han plutselig er borte, for jeg hadde jo regnet med at han skulle være her en stund lengre, sier hun til VG.

GULLALDER: Rolv Wesenlund sammen med Wenche Myhre på Spellemann-prisen i 1977. De spilte også sammen i «Hengende haver» på 1960-tallet. Foto: NTB Scanpix

- Når jeg tenker på Rolv tenker jeg på det gode smilet og brillene på nesa. Det er det smilende godbildet som jeg sitter igjen med fra Rolv.

Myhre og Wesenlund har jobbet mye sammen siden 1960-tallet.

- Vi har vært mye sammen helt siden jeg startet i bransjen. Han har intervjuet meg da han hadde TV-show, og jeg fikk også synge tittelsporet til «Mannen som ikke kunne le». Rolv var en veldig klok, omtenksom og snill mann som jeg har hatt det veldig morsomt med.

66-åringen forteller at de to har hatt mange hyggelige stunder sammen, og reiste blant annet på tur til New York i 1997 sammen med flere andre kollegaer.

- Dessverre har vi ikke fått møtes så mye de siste årene, ettersom livene våre gikk hver sin vei med barnebarn og lignende. Jeg sender mine varmeste tanker til hans kjære kone og hans familie, sier hun.

- Banebrytende

Artisten og skuespilleren Kirsti Sparboe har masse varme minner fra tiden med Wesenlund. De jobbet blant annet sammen i den kjente revyen «Hjertelig tilstede», frontet av tospannet Wesenlund og Harald Heide-Steen Jr.

TREKLØVER: Rolv Wesenlund (til høyre) Harald Heide Steen Jr, og Kirsti Sparboe under Chat Noirs høstrevy i 1970. Foto: NTB Scanpix

- De var banebrytende innenfor revyscenen og jeg var heldig som fikk være en del av det. Nå er begge borte. Det er vondt og trist, men jeg kan tenke tilbake på den gode humoren de hadde sammen.

Sparboe forteller at de aldri var uvenner i løpet av nesten 50 år som kollegaer og venner. Før Wesenlund ble syk snakket de mye sammen i telefonen.

- Jeg kommer til å savne det å snakke med ham i timevis, for det kunne vi. Det er få jeg har ledd så mye sammen med som han, og han har også ledd mye av meg.

LES OGSÅ: Slik var Wesenlunds liv

Wesenlund ble i vår svært syk, og Sparboe forteller at de da ikke kunne ha like mye kontakt.

- Jeg tror det var godt at han fikk slippe nå. I dag tenker jeg først og fremst på hans nærmeste, ikke bare hans kone Ruth, men også han ekskone Sissel og deres barn og barnebarn.

- En tenksom herremann

Regissør Knut Bohwim (82), som blant annet har laget flere av «Olsenbanden»-filmene, var både kollega og venn av Wesenlund.

- Vi var ganske tett på både i arbeidsforhold, og også privat. Jeg synes dette er et stort savn, sier Bohwim til VG.

- Rolv var en humorist, men han hadde seriøse undertoner. Overtoner også. Han var nok en meget tenksom herremann.

Bohwim forteller hvordan han ofte var stand in for Wesenlund i filmer, fordi de hadde samme kroppsform.

SPILTE SAMMEN: Skuespillerne Rolv Wesenlund og Paul Ottar Haga spilte gamle Bør og unge Bør Det Norske Teateret i 2000. Foto: NINA RUUD

- Jeg vil huske han som en veldig snill mann, veldig omtenksom. Han hadde en dypere mening med hele tilværelsen, sier Bohwim.

Regissøren snakker om at han og Wesenlund hadde sitt faste møtested i Frognerparken.

- Vi har hver vår signerte benk i Frognerparken, så der møttes vi, forteller han.

Mener han hadde et enormt spekter

Skuespiller Paul Ottar Haga spilte sammen med Rolv Wesenlund i 2000, i forbindelse med at Bør Børson ble satt opp på Det Norske Teatret. Han spilte Bør, mens Wesenlund hadde rollen som Gammel-Bør.

- Rolv tok showet fullstendig. Han kunne ofte gå 20 minutter over manus. Det var ikke alltid like enkelt å være hans medspiller, for han hadde alltid publikum i sin hule hånd, sier Haga.

Han beskriver Wesenlund som raus, kunnskapsrik og som entertainer.

- For meg var han en tydeligere entertainer enn skuespiller. Han hadde et enormt spekter. Under oppsetningen av Bør Børson ble jeg på kort varsel syk. Da gikk han inn og tok min rolle i tillegg til sin egen. Det ble omtalt som en stor happening, sier Haga.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder