Ari Behn er død

Forfatteren Ari Behn er død, 47 år gammel. Kongehuset, venner og kolleger er i sorg.

 • Øystein David Johansen
 • Toini Thanem
 • Synne Eggum Myrvang
 • Edda Drægni
 • Elise Alexandra Gulbrandsen

– Det er med stor sorg i hjertet at vi de aller nærmest pårørende til Ari Behn må meddele at han i dag tok sitt eget liv. Vi ber om respekt for vårt privatliv i tiden som kommer, heter det i en uttalelse fra familien sendt til VG av Geir Håkonsund, som har fungert som manager for Ari Behn.

Les også: Kongehuset i sorg

DØD: Ari Behn har gått bort. Foto: Frode Hansen

Ari Behn brakdebuterte som forfatter i 1999 med novellesamlingen «Trist som faen». Boken ble belønnet med terningkast 6 i VG, og solgte i over 100.000 eksemplarer. Han gjorde stor ståhei i det litterære miljøet etter debuten, og fikk blant annet mye oppmerksomhet da han tatoverte VGs sekser på overarmen.

Les også: Trond Giske om Ari Behn: Skulle ønske du selv forstod hvor god du var

Men allerede i 1993 lagde han oppstyr på Theatercafeen i Oslo, da han utbasunerte «Vi er den nye vinen- den nye vinen skal sprenge flaskene!» med stor selvtillit. Han var på den kjente cafeen med forfatterkollegene Bertrand Besigye og Henning Bråten.

HYLLES: Noen har lagt ned blomster og tent lys på Slottsplassen kort tid etter at nyheten om Ari Behns bortgang ble kjent. Foto: TORE KRISTIANSEN/VG

I 2016 var ringen på mange måter sluttet da Ari Behn fikk sitt portrett på veggen i Theatercafeen. Portrettet av ham henger nå på veggen sammen med mange av våre mest kjente og kjære kunstnere.

– Jeg når en milepæl i dag, dette er sluttsteinen. Jeg er ferdig snakka. Nå henger jeg på veggen i glass og ramme, sa han i takketalen foran et stort presseoppbud, som så ofte når den fargerike mossingen opptrådte i offentligheten.

Les også: Mikael Persbrandt: Kjære, kjære venn

BESTEVENNER: Fotograf Per Heimly og Ari Behn. Foto: Roger Neumann

Han og fotograf Per Heimly var bestevenner. Heimly er i bunnløs sorg etter nyheten, og har skrevet om vennen på Facebook.

- Jeg er i bunnløs sorg over å ha mistet min beste venn og blodsbror Ari Behn idag.
Jeg er knust og ber om ro for å fordøye denne ufattelige tragedien som har rammet oss alle.

Etter debuten kom han med romanen «Bakgård» i 2003, og har siden gitt ut flere romaner og novellesamlinger. Hans siste novellesamling «Tiger i hagen» kom i 2015.

Jobbet med nye litterære prosjekter

Behn ga ut bøker på Kolon forlag og Gyldendal. Kolon forlag, som blant annet ga ut debuten «Trist som faen» har sendt ut en pressemelding onsdag kveld.

– Ari var en svært viktig forfatter, ikke bare for Kolon forlag, og Gyldendal, men også for den norske samtidslitteraturen. Han hadde en unik stemme, og skrev med stor presisjon, innlevelse og menneskekunnskap. Vi jobbet nå med nye litterære prosjekter. Ari var en svært spesiell person, med en egen varme, og fikk alle omkring seg til å føle sett, verdsatt og ikke minst husket – jeg tror jeg kan si at han husket alle han hadde møtt. Han var et menneske man ble svært glad i. Våre tanker går i dag til Aris familie og hans nærmeste, skriver forlegger Bjørn Aagenæs i Kolon forlag.

Etter debuten i 1999 ble han tildelt Sarpsborg kulturpris og Østfold Energis kulturpris.

Behn har også markert seg som kunstner, og senest i høst hadde han utstilling sammen med Mikael Persbrandt.

Han likte godt å treffe publikum, og i det siste intervjuet VG gjorde i oktober snakket han om dette.

– Jeg liker å treffe publikum, høre deres tolkninger av mine bilder, hvilke strenger jeg treffer hos dem. Kanskje er det elementer, ting i mine bilder som jeg ikke har tenkt på, sa han.

Han fortalte også at han har et godt forhold til prinsesse Märtha Louise etter skilsmissen. Han hadde også et godt forhold til kongen og dronningen.

– De er besteforeldre til mine barn og jeg er veldig glad i dem.

Han vokste opp på Melløs i Moss fra han var seks år, et kvart steinkast fra Melløs stadion hvor Moss FK spiller sine kamper. Der var han ofte å se, og Behn var æresmedlem i klubbens supporterklubb Kråkevingen.

Han gikk på Steinerskolen i byen. Han har to yngre søsken, Anja og Espen. Ari Behn giftet seg i 2002 med prinsesse Märtha Louise. Paret tok ut skilsmisse i 2016. Sammen har de tre barn. Kongehuset har uttrykt sin sorg gjennom en melding på kongehuset.no onsdag kveld:

– Det er med stor sorg Dronningen og jeg har mottatt budskapet om Ari Behns bortgang. Ari var en viktig del av vår familie gjennom mange år, og vi bærer med oss varme, gode minner om ham. Vi er takknemlige for at vi fikk lære ham å kjenne. Vi sørger over at våre barnebarn nå har mistet sin kjære pappa - og har dyp medfølelse med hans foreldre og søsken, som nå har mistet sin kjære sønn og bror. Vi ber om at Aris nærmeste familie får ro i denne vonde tiden, sier Kong Harald og dronning Sonja i en melding på Kongehusets hjemmesider.

Der uttrykker også kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sin sorg.

– For oss var Ari en god venn, et kjært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange av livets små og store øyeblikk med. Det er med stor sorg vi har mottatt budskapet om hans bortgang. Vi var alle veldig glad i Ari. Tankene våre går spesielt til Maud, Leah, Emma, Prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.

Mer om

 1. Ari Behn
 2. Litteratur

Flere artikler

 1. Ebba Rysst Heilmann: «Jeg er alltid hos deg, elskede Ari min»

 2. Ari Behn: Knallharde oppgjør og sekser på armen

 3. Norske kunstnere minnes Ari Behn: – Han fulgte ingen regler

 4. Ari Behns nære forhold til kongefamilien i nesten 20 år

 5. Ari Behns familie: - Enormt takknemlige for den overveldende støtten

Fra andre aviser

 1. Trond Moi i dyp sorg: – Ari var helt spesiell

  Fædrelandsvennen
 2. Ari Behn er død. – Det er med stor sorg dronningen og jeg har mottatt budskapet, melder kong Harald.

  Aftenposten
 3. Kongeparet mottok meldingen om Ari Behns bortgang med stor sorg

  Bergens Tidende
 4. Ari Behn var åpen om mørket han bar på

  Bergens Tidende
 5. Ari Behns venner uttrykker bunnløs sorg: – Jeg er knust

  Bergens Tidende
 6. «Jeg var veldig glad i deg. Du var et helt usedvanlig menneske.»

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder