NORSK FADDER: Estelle får bare én norsk fadder og det blir kronprins Haakon. Her med Mette-Marit på bryllupsdagen i 2011. Foto: Mattis Sandblad / VG

Aftonbladet: Kronprins Haakon blir Estelles fadder

Slår fast at prinsesse Estelle får fem faddere

Én av prinsesse Estelles faddere blir kronprins Haakon, mens kronprinsesse Mette-Marit er utelatt fra faddergruppen på fem.

Martine Lunder Brenne
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det er den svenske avisen Aftonbladet som avslører de fem fadderne til Sveriges nye tronarving i et oppslag en uke før dåpen.

LITEN FAMILIE: Prinsesse Estelle er kronprinsesse Victoria og kronprins Daniels første barn. Foto: Kate Gabor/Kungahuset.se

Aftonbladet skriver at de gjennom sikre kilder vet at kronprinsesse Victoria og prins Daniel har valgt ut fem faddere for sin første datter, som skal døpes Estelle Silvia Ewa Mary. Helt siden fødselen har det blitt spekulert i hvem som skulle bli den lille prinsessens faddere og både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har vært forhåndsfavoritter.

Nå slår imidlertid Aftonbladet fast at det kun er Haakon som blir Estelles norske fadder. Mette-Marit skal heller ikke delta på dåpen i Stockholm, på grunn av en konferanse for Young Global Leaders i USA.

BAKGRUNN: Prinsesse Estelle døpes 22. mai

Det svenske slottet opplyser til VG at de ikke kommer til å gå offisielt ut med fadderne før på dåpsdagen.

Det norske slottet ønsker ikke å kommentere saken.

- Som en bror

De to var begge faddere for kronprins Frederik og kronprinsesse Marys sønn og Mary skal også være fadder for Estelle. Kongeekspert Kjell Arne Totland forteller at det ikke er uvanlig å splitte par når man velger fadder.

- Det er veldig hyggelig at de velger Haakon og Mary. Mary får sikkert en spesiell oppgave ved dåpen, siden Estelle også har fått navnet Mary. Vanligvis velger man ikke par til faddere, Frederik og Mary gjorde et unntak da Christian ble døpt da de valgte både Hakon og Mette-Marit, sier Totland til VG.

GODE VENNER: Kronprinsesse Mette-marit og kronprins Haakon storkoste seg på tribunen under ski-VM i fjor sammen med kronprinsesse Victoria og Daniel. Foto: Mattis Sandblad / VG Foto:


Aftonbladets kongeekspert er heller ikke overrasket over at den norske kronprinsen blir Estelles fadder.

- Haakon er som en bror for Victoria og de har mer eller mindre vokst opp sammen ettersom familiene står hverandre så nært, sier hun til Aftonbladet.

Kronprinsesse Victoria er dessuten fadderen til Ingrid Alexandra, og det svenske kronprinsesseparet er nære venner med både Haakon og Mette-Marit, noe de blant annet viste under ski-VM i Holmenkollen.

Nær familie

Victoria og Daniel har i tillegg valgt faddere fra sin nærmeste familie - prins Carl Philip og Daniels søster Anna Westling Söderblom har også fått det ærefulle oppdraget.

Anna Westling Söderbloms to døtre var brudepiker da Victoria og Daniel giftet seg i 2010 og har støttet brorens forhold til kronprinsessen fra begynnelsen.

- Hun støttet dem også når det stormet som mest i begynnelsen. Hun er dessuten en veldig diplomatisk og jordnær person, sier Jenny Alexandersson.

BROREN BLIR FADDER: Lillebror prins Carl Philip blir en av Estelles faddere. Foto: AP

- Spennende

Den siste fadderen til Estelle er ifølge Aftonbladet den nederlandske prinsen Willem-Alexander.

Kongeekspert Kjell Arne Totland mener Victoria og Daniel har valgt en spennende sammensetning av faddere.

- Det er hyggelig at også Willem Alexander er med. Han har alltid vært en god støtte for Victoria og hun er gudmor for hans og Maximas førstefødte. Det er dessuten nærmest blitt en tradisjon at svenske tronarvinger får faddere fra Nederland. Dronning Juliana var fadder for Carl Gustaf og dronning Beatrix er fadder for Victoria, blant annet sammen med vår egen kong Harald, forklarer han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder