Harvey Weinstein siktet for voldtekt og seksuelt misbruk - vil erklære seg «ikke skyldig»

RAMPELYS

Den skandaleombruste Hollywood-mogulen møtte fredag opp på politistasjonen i New York. Politiet bekrefter at han er siktet for voldtekt og seksuelt misbruk mot to kvinner.

Publisert: Oppdatert: 25.05.18 17:57

Fredag ettermiddag norsk tid, kort tid etter at han selv hadde meldt seg til politiet, møtte Weinstein til stevningsmøte i retten på Manhattan. Han rykket til da anklagene ble lest opp.

– Siktelsen er et resultat av måneder med etterforskning (...). Den etterforskningen viste at siktede brukte sin posisjon, penger og makt til å lure unge kvinner inn i situasjoner der han kunne misbrukte dem seksuelt, fortalte assisterende statsadvokat på Manhattan, Joan Illuzzi-Orbon, i retten fredag.

Hun la til at etterforskningen fortsatt pågår, og at de har oppfordret andre som er rammet til å stå frem.

Aktor i saken fortalte den oppmøtte pressen at Weinstein er siktet for voldtekt av en kvinne i 2013, samt seksuelt misbruk av en annen kvinne i 2004.

Weinsteins kausjon ble satt til én million dollar, og han ble kort tid etter løslatt mot summen. I tillegg skal ha bære en fotlenke.

Ifølge Sky News blir også passet hans inndratt, og CBS melder at han må søke om tillatelse fra retten til å reise utenfor New York og Connecticut.

Vil erklære seg «ikke skyldig»

Weinsteins forsvarer, Benjamin Brafman, opplyser at Weinstein planlegger å erklære seg «ikke skyldig» til forholdene han er siktet for.

– Vi akter å være raske for å avskaffe disse tiltalepunktene. Vi tror at i slutten av denne prosessen vil Mr. Weinstein være rensvasket, sier forsvareren.

– Mr. Weistein har alltid hevdet at all seksuell aktivitet han deltok i var samtykkende, han avviser sterkt alle påstandene, fortsetter han.

Advokaten sier også at deres oppfatning er at siktelsene er konstitusjonelt uriktige, og at de ikke støttes av bevisene i saken.

Klokken halv to norsk tid møtte Weinstein opp på politistasjonen. 66-åringen ankom smilende omgitt av pressefotografer.

Han skrittet ut av en svart SUV, og svarte ikke på spørsmål fra de oppmøtte. Han ble eskortert inn på stasjonen av flere politibetjenter.

Halv tre norsk tid bekreftet politiet til internasjonale medier at Weinstein er siktet for voldtekt, seksuelt misbruk og andre kriminelle handlinger mot to kvinner.

Ifølge AP smilte mediemogulen også på vei ut av retten, iført håndjern og med armene på ryggen.

Under etterforskning også i andre byer

Weinstein er også under etterforskning for flere tilfeller av seksuelle overgrep i London og Los Angeles. Saken i New York har vært etterforsket i en måned, ifølge Reuters.

Det var ventet at Weinstein ville overgi seg selv til politiet, og ifølge NBC ville han antagelig melde seg på bakgrunn av siktelsen om overgrep mot Paz de la Huerta og Lucia Evans. Evans hevdet at Weinstein tvang henne til å utføre oralsex på ham under et forretningsmøte i 2004.

En politikilde opplyser til nyhetsbyrået AP at siktelsene også vil omfatte en hittil ukjent anklager.

Det er ifølge New York Times usikkert om det vil bli flere anklager i forbindelse med andre ofre.

Over hundre kvinner har kommet med anklager mot Weinstein. Han selv har hele tiden nektet for å ha misbrukt noen.

De første anklagene ble presentert av en omfattende artikkel fra New York Times, noe som førte til den store metoo-bølgen som raste i mange måneder etterpå.

Blant dem som har anklaget Weinstein for seksuelt overgrep er norske Natassia Malthe:

Her kan du lese mer om