PAKKER UT: Fredag kveld åpner utstillingen med Pushwagners aller siste bilder. Her jobber fra venstre Jan Verner-Carlsson, Pushwagners mangeårige samarbeidspartner Stefan Stray og daglig leder for Kunsthall Oslo, Kathrine Wilson Foto: JØRN PETTERSEN/VG

Stiller ut bildene Pushwagner ikke rakk å fullføre

Fredag åpner en ny utstilling med Pushwagners aller siste bilder. Flere av dem rakk han ikke å gjøre helt ferdig før han døde.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– De var 97 prosent ferdige, men deler av trykkprosessen sto igjen. Noe av det siste han gjorde, var å beskrive i detalj i testamentet sitt hvordan bildene skulle fullføres, sier Stefan Stray til VG.

FULLFØRTE NESTEN: Terje «Pushwagner» Brofos rakk ikke selv å fullføre alle bildene som nå er på utstilling. Foto: Frode Hansen

Terje «Pushwagner» Brofos nære venn og samarbeidspartner gjennom en årrekke har stått sentralt i arbeidet med utstillingen «PUSHWAGNER – The Machine Is Calling» i Kunsthall Oslo i Bjørvika.

Her utstilles helt nye silketrykk av Pushwagner og  alle de 154 originale tegningene til Soft City som både har vært utstilt i London og Barlin. Men aldri i Norge før. Pushwagner døde 24. april. Han ble 78 år gammel.

les også

Pushwagners datter Elizabeth: – Tøft å se ham da han bodde på gaten

– Pushwagner gledet seg veldig til denne utstillingen, og han jobbet med den helt til han døde. Men han fikk aldri se den fullført. Det er rørende for meg å stå her og se på resultatet nå, sier Stray til VG.

Han forteller at Pushwagner har jobbet med denne utstillingen i to og et halvt år. Åtte av bildene er store, måler 220 x 150 cm og ruver godt i Kunsthall Oslo. Utstillingen, som Will Bradly har hatt hovedansvaret for, varer til 19. august.

les også

Kunsteksperter til VG: – Du blir ikke rik på nyere Pushwagner-kunst

– Noe av det vi ønsker å gjøre med denne utstillingen er å løfte frem og bidra til at Pushwagner får den anerkjennelsen som billedkunstner som han fortjener, sier Kathrine Wilson, daglig leder i Kunsthall Oslo til VG.

Hun forteller at Soft City (1969–75) bygger på Pushwagners samarbeid med forfatteren Axel Jensen, og ingen hadde den gang sett noe lignende. Ved å sette Dostojevskij, Kafka, Joyce, Warhol, Gysin, Piero della Francesca, dadaisme og antipsykiatri inn i et tegneserieformat foregrep Pushwagner tegneserieromanens fremvekst et tiår senere.

les også

Pushwagners datter: «Pappa Du vil alltid være med meg»

– Soft City regnes nå som et mesterverk innen sjangeren og vi er veldige stolte over å vise frem alle originaltegningene på denne utstillingen. Vi har også funnet en hittil ukjent tegning som Pushwagner laget av Axel Jensens båt, som han bodde i en periode, sier Wilson.

Utstillingen ledsages også av en ny bok, Hariton Pushwagner–A Warning To Society

– Vi hadde håpet å feire 78-årsdagen hans i forbindelse med åpningen av utstillingen, sier Wilson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder