Sikter mot kulissene

RAMPELYS

Sara Skorgan Teigen (18) var en av 80-tallets mest omtalte babyer.

Publisert: Oppdatert: 25.02.03 13:15

«Make down», altså det motsatte av make-up, er navnet på kurset Sara Skorgan Teigen skal lede for Frost Models i februar. Da skal hun lære ti jenter mellom 13 og 16 år om sminke, hud og utseende.

- Jeg har vært opptatt av å sminke andre siden jeg var fire år. Da pappa spilte bøddel i «Which Witch», maste jeg meg til å få legge sminken hans.

- Fikk du lov?

- Ja da, det var jo lett. Han skulle jo ha blodige sår i hele ansiktet.

Selvlært

Sara jobber som frilans make-up-artist og har en avtale med kosmetikkfirmaet Helena Rubinstein.

Alt hun har lært om make-up, har hun lært ved å henge rundt mamma Anita og pappa Jahn på jobb. Og ved å bruke seg selv og vennene som prøvedukker.

- Jeg har nappet ut alt av øyebryn for så å tegne nye. Jeg har hatt kastemerke i panna, sjakkmønstret ansikt og påmalte skjønnhetsflekker. Jeg har gått i alt mulig rart av klær, og mamma og pappa har aldri hatt innvendinger. Jeg har fått kjøre mitt eget løp, smiler hun.

Antrekket i dag er mammas gamle cordblazer, med påsydd pelskrage rappet fra en gammel anorakk.

- Råder du unge i dag til å prøve seg fram slik du har gjort?

- Mitt viktigste råd til unge jenter som vil sminke seg, er vel at de bør bruke så lite som mulig, og at de egentlig ikke trenger å bruke noe i det hele tatt.

Selv har Sara Skorgan Teigen slitt med uren hud i tenårene.

- Jeg har prøvd absolutt alt, og tips om hudpleie, kosthold og sunnhet er viktig. Alle kursdeltagerne skal få et glass vann hver på pulten, i alle fall.

Vil ikke bli kjent

- Men trenger unge jenter kurs i å sminke seg? Er det ikke bare lek og bør forbli det?

- Kurset skal også være basert på at jentene skal få leke seg litt. Og tilbudet er bare til spesielt interesserte.

I går satte Sara Skorgan Teigen seg på flyet til Malta. Først og fremst for å være make-up-artist på en fotosession med en norsk modell og Mr. Malta, hun skal også stå modell selv. Men hun liker det ikke.

- Jeg har overhodet ingen interesse av å stå foran kamera. Jeg har vært pappas lille turnjente, og synes det virker veldig interessant å jobbe bak i kulissene. Jeg vil ikke bli kjent.

- Synger du?

- I dusjen. Jeg vil ikke gå i fotspor, sier Sara, som tidligere har bevist at hun har de artistiske genene på plass. Fra hun var seks til hun ble 13 sang hun i NRKs pikekor, og for tiden er hun elev ved dramalinjen på Hartvig Nissens skole i Oslo.

Da Sara Skorgan Teigen kom til verden, skapte det vill oppstandelse i Medie-Norge. Budrunden for å få trykke de første bildene av nurket endte på 300000 kroner. Men Jahn Teigen og Anita Skorgan valgte å gi ut bildet gratis, og siden har det vært helt stille rundt Sara.

- Jeg har bare hørt om hva som skjedde da jeg ble født, og klarer ikke helt å skjønne den greia der. I forhold til min rolle i mediene hadde mamma og pappa ansvaret frem til jeg var 14 år. Etter det har jeg selv bestemt. Og jeg har hele tiden sagt nei til alle henvendelser. Selv om jeg har vært lite omtalt og fotografert, har det hendt at jeg blir gjenkjent. Og jeg hater det.

I det siste har gjenkjennelsesfaktoren tatt en ny og uventet vri.

- Du ligner Britney Spears?

- Har hørt det en del ganger. Da jeg var i Spania nylig, nektet de for at jeg ikke var Britney Spears. De ga seg ikke før jeg innrømmet at jeg var henne, så jeg måtte forlate stedet. Én ting er sikkert; jeg har aldri gjort noe for å ligne henne.

Inntil nylig har Sara Skorgan Teigen bodd vekselvis hos mamma og pappa. Men nå har hun flyttet for seg selv. Og hun har kjæreste.

- Hva vil du gjøre i fremtiden?

- Vet ikke helt. Kanskje kunstskole i London? Eller moteskolen Esmod her i Oslo? Eller kanskje en make-up-artist-skole, sier hun.

Én ting er sikkert:

- Livet er mye lettere utenfor søkelyset!