EROTISK: Skulpturen «Iris, Messagère des Dieux» er nå i norsk eie. Foto: akg-images ,

Nordmann kjøpte skulptur til 150 millioner kroner

Kunsthandler Ben Frija (68) fra Oslo har bladd dypt i lommeboken for denne hodeløse kvinnen, laget av Auguste Rodin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er New York Times som melder at kunstverket gikk under hammeren på en auksjon hos Sotheby's i London tidligere denne måneden, og at kjøperen er den norske galleristen Ben Frija.

– Mest sexy

Den hodeløse bronseskulpturen fra 1890–91 bærer navnet «Iris, Messagère des Dieux (Iris, Guds budbringer)» og omtales som et av de mest erotiske kunstverkene til franske Rodin. Den forestiller en gymnast som tøyer ut.

«Rodins mest sexy kunst på auksjon», skrev The Observer i januar.

Skal ha tilhørt Stallone

Nordmannen gikk seirende ut av en fem minutter lang budrunde. Hvem Frija kjøpte den fra, er ukjent, men ifølge nettstedet Artlawandmore skal skulpturen tidligere ha vært i filmstjernen Sylvester Stallones eie.

Ben Frija eier og driver Galleri K i Oslo, et av de mest kjente kunstgalleriene i Norge. På auksjoner har han ofte opptrådt som stråmann for investorer.

KJØPER: Ben Frija. Foto: Galleri K ,

VG har så langt ikke kommet i kontakt med Frija, men får bekreftet fra Galleri K at skulpturen er kjøpt inn for nevnte sum, men at den ikke befinner seg i Norge. Frija har også flere gallerier i utlandet.

Rodin-rekord

Aldri før har et Rodin-kunstverk gått for en så høy pris. Den forrige rekorden lå på
i underkant av 120 millioner kroner.

Bronseskulpturen skal ha gått for nesten det dobbelte av hva auksjonshuset skal ha forventet. Kjøpet vekker oppsikt fordi kunstverdenen generelt merker en tydelig nedgang i salg på grunn av den ustabile økonomiske situasjonen på verdensbasis.

Millionskulptur: Fikk kuttet av penis

Algerisk-fødte Frija kom som kunststudent til Norge på 70-tallet, men har siden bygget seg en karriere på andres kunst fremfor sin egen. Han har oppnådd stor suksess med videresalg og formidling av blant annet Edvard Munch, Andreas Gursky og Thomas Struth.

Lest denne? Kjøpte Munch-malleri for 22 millioner

François Auguste René Rodin, som var hans fulle navn, ble født i Paris i 1840 og regnes som stamfaren til moderne skulpturkunst. Han døde i hjembyen i 1917, 77 år gammel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder