STORT MØTE: Forfatteren Mahmona Khan, har pakistansk bakgrunn møtte kongen etter talen. – Jeg fortalte ham hvor stor betydning han og Kong Olav har hatt for mine foreldre og vår familie, sier Khan til VG. Foto:

Norske innvandrere om kongens tale: «Ekte kjærlighet, rett fra hjertet»

Kong Harald rørte hele Norge med sin tale på Slottets hagefest torsdag. Nå får han ros fra norske innvandrere.

 • Jørn Pettersen

Artikkelen er over fire år gammel

– Kongen samler og forener slik ingen andre kan. Han gjør ikke forskjell på noen, han inkluderer alle. Det er ekte kjærlighet, rett fra hjertet, sier forfatteren Mahmona Khan, som fikk en prat med kongen på festen etterpå.

– Det var fantastisk å bli invitert til Slottsparken i går. Det var fantastisk å hilse på Kongen – og jeg fortalte ham hvor stor betydning han og Kong Olav har hatt for mine foreldre og vår familie, sier Khan til VG.

Leste du denne? «Hjem, det er der hjertet vårt er»

Hun er samfunnsdebattant og forfatter og har blant annet skrevet bøkene «Tilbakeblikk – Da pakistanerne kom til Norge» og «Skitten snø». Hennes foreldre kom til Norge for 45 år siden.

– Selv da vi bodde i Drammen reiste vi inn til Oslo på 17. mai og møtte opp på slottsplassen. Foreldrene mine sto alltid helt foran slik at de kunne se kongen når han vinket til folket – og da vinket han til oss også. Det fikk oss til å føle oss som en del av folket. Det fortalte jeg kongen og da smilte han og svarte at det var fint å høre, sier Kahn.

Her er kongens tale, ord for ord

I talen som har vakt stor oppmerksomhet i sosiale medier og høstet mange lovord det siste døgnet, filosoferte kong Harald over temaet «Nordmenn».

– Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting. Nordmenn liker Grieg og Kygo, Hellbillies og Kari Bremnes, sa kongen blant annet.

Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg i de norske innvandrermiljøene og profilerte nordmenn med innvandrerbakgrunn er fulle av ros og lovord.

Les også: Kongens tale hylles i sosiale medier

«Varmer mitt hjerte og gløder mitt politiske sinn»

NORSK PAKISTANSK: Oslo, Abid Raja Foto: Fredrik Solstad VG

– Det varmer mitt hjerte og gløder mitt politiske sinn å høre Kongen så tindrende klart inkludere de som lett faller utenfor, inn i det norske. Ikke bare innvandrere fra vestlige land, men også funksjonshemmede og nordmenn med brun og svart hudfarge. Referansen til Allah i vår konfliktfylte tid håper jeg kan bidra til ytterligere brobygging. I Norge har vi mer til felles enn det som splitter oss. Kongens tale minner oss ikke bare på det, men slår dette klart fast, sier stortingsrepresentant Abid Q. Raja (V) til VG.

«Dette var rett og slett veldig stort»

Samfunnsdebattant Nasim Rizvi slår fast overfor VG at «denne talen har en enorm betydning for oss nye nordmenn».

– Kongen løfter oss opp, han gir oss bekreftelsen, tilbakemeldingen vi trenger: Vi er Norge, vi er norske, vi er en del av Norge. Det er viktig for oss å høre i den vi lever i nå, hvor mange ikke tør å ta del i debatten. Dette var rett og slett veldig stort. Den beste gaven vi har fått på lenge. Kongen talte virkelig til hele folket sitt, sier Nasim Rizvi.

«Talen styrker tilhørighetsfølelsen»

Sylo Taraku: Agenda-rådgiver:

– Det var en befriende tale med tanke på at den kom i en tid hvor det er mye splittende retorikk. Vi trenger mer fokus på samhold, på det som er felles. Det er viktig at innvandrere ikke bare skal tenke at de hører til, men også at de får høre at de er en del av det norske samfunnet. Det styrker tilhørighetsfølelsen. Når Kongen sier det, med hans posisjon og stilling i samfunnet, får det en ekstra stor betydning.

«Vår konge er som skolelim»

Noman Mubashir, kjent fra NRK TV legger ikke skjul på at han ble veldig rørt og betegner talen som «helt konge»:

TRE MINORITETER: Noman Mubashir Foto: Kristian Helgesen VG

– Vi lever i et samfunn hvor mørke krefter arbeider flittig og målrettet for å spre hat og skape splid mellom ulike grupper. Vår konge er som skolelim. Han vil lime hele klassen sammen, uansett bakgrunn, hudfarge, tro eller legning. Noen vil kritisere talen for å være pompøs og naiv. Men for meg er den fylt med kjærlighet, omtanke og toleranse. Selv tilhører jeg flere minoriteter, muslim med pakistanske røtter og homofil, ikke den enkleste kombinasjonen så det rører meg dypt at kongen snakker varmt om alle tre grupper, sier Noman Mubashir.

«Ordene hans var kjærkomne og etterlengtede»

Wahim Zahid, lege som har markert seg i samfunnsdebatten, synes kongens tale uttrykte den inkluderende varmen og rausheten som alltid har kjennetegnet oss nordmenn.

– Mange av kommentarene og tilbakemeldingene jeg har lest på nettet tyder på at ordene hans var kjærkomne og etterlengtede. den rådende følelsen blant nordmenn er at Norge har plass til alle. Om man er lys eller mørk, innfødt eller innvandret, homo eller hetero, muslim, kristen eller en ateist som meg, spiller ingen rolle. Vi utgjør alle Norge, sier Wasim Zahid.

«Jeg felte en tåre da jeg hørte hva han sa til meg»

VG-KOMMENTATOR: Shazia Sarwar, Foto: Janne Møller-hansen VG

VG-kommentator Shazia Sarwar som selv pakistansk bakgrunn er ikke et øyeblikk i tvil om at Kongen treffer.

– Dette med tilhørighet er et ømt punkt for mange nordmenn som har opprinnelse i et annet land. Når han sier «Norge er deg. Norge er oss», får du en endelig bekreftelse på at du er en del av «Vi’et», at du er «hjemme». Mange har opplevd ordskiftet som sterkt polariserende. Så kommer kongen og legger en lindrende hånd der det smerter mest. Talens betydning kan derfor ikke underspilles. For en konge! Jeg, i likhet med mange andre, felte en tåre da jeg hørte hva han sa til meg, sier Shazia Sarwar.

Les også

 1. Her er kongens tale, ord for ord

  Kong Haralds velkomsttale på hagefesten i Slottsparken har rørt et helt folk. Her er talen:
 2. Kongens tale hylles i sosiale medier

  Kong Haralds tale på Slottets hagefest farer som en vind over nettet. Lovordene hagler i sosiale medier, og retoriker…
 3. Märtha avlyste nok en gang

  Prinsesse Märtha Louise (44) sto i utgangspunktet på den kongelige deltagerlisten til den store hagefesten i…
 4. Kong Harald om å være tredjegenerasjons innvandrer: – Hjem, det er der hjertet vårt er

  Nordmenn med røtter fra mange land var invitert til dagens hagefest i Slottsparken.
 5. Og her kommer «Askepott»: Blogger red til fest på Slottet på hvit hest

  SLOTTSPLASSEN (VG) Kongeparet inviterte 1500 gjester i hageselskap torsdag. Live Svalastog Skinnes (31) skilte seg ut.

Mer om

 1. Kongelige

Flere artikler

 1. Pluss content

  Minoritetsnordmenn hyller Kongen

 2. Noman Mubashir sto frem som homofil – får massiv støtte på Facebook

 3. Pluss content

  Noman Mubashir om å bli bonuspappa: – Den største gaven jeg har fått i livet mitt

 4. Noman Mubashir går i sin første Pride-parade

 5. Kong Harald om talen som tok av: – Overrasket over at den slo så voldsomt

Fra andre aviser

 1. Jeg ble født i en flyktningleir. Jeg er ikke norsk. Men jeg elsker Norge.

  Aftenposten
 2. Norges 100 største selskaper: – Mangfoldet blant topplederne er for lite

  Bergens Tidende
 3. Utenlandske medier hyller kong Haralds tale

  Aftenposten
 4. Kongens politiske taler gjør meg til en tviler

  Aftenposten
 5. Kort sagt 4. september

  Aftenposten
 6. Retoriker om Kongens tale: – Dette var helt utrolig gøy!

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no