«Oljebarna»-Magnus: - Jeg får hatmeldinger

Magnus Jackson Krogh forstår at folk kan bli provoserte av måten han ble framstilt i serien, men synes kritikken er urettferdig og feil.

  • Marthe Berg
Publisert:

Krogh fra VGTV-serien «Oljebarna» har fått en strøm av hat-mail, SMS-er og telefoner etter at han fortalte om sitt forhold til arbeidslivet og NAV i serien.

- Primært har meldingene kommet fra folk som selv er i NAV-systemet. Det virker som om folk ser på meg som en som ikke gidder å jobbe, men det har aldri vært min intensjon å utnytte systemet, sier han.

«Oljebarna» er en dokumentar som tar for seg hvordan det er å vokse opp i oljenasjonen Norge og hvilke konsekvenser dette har på godt og vondt. Dokumentarserien har åtte episoder som tar for seg ulike temaer.

Blir oppringt om natten

I episoden «Oljebarna: Naver» forteller Krogh at han aldri sier ja når han blir kontaktet om jobb, og at han må få et tilbud om jobb som skuespiller eller entertainer hvis han skal ta jobben. Det har skapt voldsomme reaksjoner hos mange.

- Folk sender meldinger og ringer meg midt på natten. Jeg er ikke ute etter sympati, men vil at folk skal forstå at det ikke er mulig å utnytte systemet slik det kan høres ut som jeg gjør i den episoden.

Meldingene skal blant annet ha innehold kommentarer om at ADHD er en konstruert diagnose og at han må ta seg sammen. Det er kommentarer som har gått inn på 27-åringen, som forteller at han har vanskelig for å skjønne at voksne mennesker kan sitte og si slike ting.

Skjønner at folk reagerer

Krogh sier at han er klar over at folk kan sitte igjen med et inntrykk av at han aldri har jobbet, og at han utnytter systemet.

- Folk må sette seg inn i regelverket. Det er jo ikke lov til å takke nei til en jobb du er kvalifisert til. Jeg har blitt stemplet som en «naver» som lever av systemet, men godt voksne folk som sender disse meldingene burde vite at man ikke har mulighet til å utnytte systemet sånn, sier han.

FÅR KOMMENTARER DØGNET RUNDT: Magnus Jackson Krogh har fått hatmeldinger og slengbemerkninger etter at han sa han var en «naver». FOTO: KRISTER SØRBØ/VG

Han synes selv at han ble litt feil fremstilt i serien, og kan forstå at folk reagerer.

- Jeg har ingen problemer med å skjønne at folk blir forbannet. Jeg har takket nei til jobber jeg ikke har vært i stand til å ta. Jeg kan for eksempel ikke ha ansvaret for andre mennesker, på grunn av min diagnose, forteller han.

Likevel angrer han ikke på at han valgte å stå fram som arbeidsløs i dokumentarserien.

- Jeg er veldig stolt av episoden og har fått mye positiv respons også. Flere har sagt at de ser underholdningsverdien og skjønner at jeg ikke får fortalt alt om mitt 27-årige liv på 16 minutter.

Har lyst til å jobbe

Magnus Jackson Krogh havnet inn i NAV-systemet etter å ha blitt utbrent i forsøket på å realisere drømmen om å jobbe som skuespiller og entertainer samtidig som han jobbet 100 prosent som daglig leder for en restaurant. Nå håper han folk vil forstå at det er langt fra lukrativt å leve av dagpenger fra NAV.

- Jeg er en «naver» i den forstand at jeg er i systemet. Jeg blir både forbannet og lei meg når det er noe jeg ikke kan gjøre som jeg egentlig har lyst til. Jeg er utdannet kokk og har jobbet som det i mange år. I tillegg har jeg vært innom nærmere 20 andre bransjer, og slik skal det ikke være når man er 27 år, sier han.

Krogh driver i dag som selvstendig næringsdrivende, og reiser rundt og holder foredrag om psykisk helse og sine opp- og nedturer. I tillegg jobber han med en bok som skal komme til høsten.

- Jeg trives veldig godt med det jeg gjør nå. Det eneste problemet er at jeg får noen slengkommentarer på gata og slibrige meldinger og telefoner fra provoserte folk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder