KONGELIG STOREBROR: Marius har alltid hatt et nært forhold til sine mindre søsken. Dette bildet av den kongelige storebroren og prinsesse Ingrid Alexandra er fra 2004. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Nå er lille Marius voksen og myndig

– Vi er stolte av 18-åringen vår og gleder oss til å feire ham. Det er en stor dag for hele familien, sier kronprinsesse Mette-Marit om sønnen Marius Borg Høiby som har bursdag i dag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Marius ble født 13. januar 1997 og er eldste barn i kronprinsfamilien. Marius er sønn av H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og Morten Borg. Han er storebror til prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

VOKSEN: Slik ser han ut i dag, Marius Borg Høiby. Dette bildet er tatt i forbindelse med julefotograferingen på Slottet i desember ifjor. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Men i motsetning til resten av kjernefamilien har ikke Marius Borg Høiby offisielle oppgaver og hans liv er i langt større grad skjermet.

– Fødselsdagen feires privat, utover det er det ingen kommentar, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen til NTB.

STOR DAG: Det var en stor dag for lille Marius da han stod på slottsbalkongen samme med det nygifte kronprinsparet og resten av kongefamilien 25 august 2001. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Marius Borg Høiby ble kjent for hele Norge som «lille Marius» da forholdet mellom moren hans og kronprins Haakon ble omtalt i mediene i 1999. Noe som også medførte at han fikk mye medieoppmerksomhet. Ikke minst i en rekke utenlandske ukeblader.

Han går for tiden på Wang videregående skole, med varierte interesser innenfor sport, friluftsliv og musikk.

– Han søkte toppidrettslinjen på Wang for å kunne kombinere skolegang med å videreutvikle seg som twin tip-kjører, sa Marianne Hagen, kommunikasjonssjef på Slottet, da Marius skulle begynne på videregående i 2013.

IVRIG ALPINIST: Marius er en ivrig alpinist og han søkte toppidrettslinjen på Wang for å kunne kombinere skolegang med å videreutvikle seg som twin tip-kjører. Foto:Tor Richardsen,NTB scanpix

Til tross for at han ikke har kongelig status har Maruis Borg Høiby hatt en sentral plass i kronprinsfamilien. Ikke minst har hatt hele tiden hatt en nært forhold til kronprins Haakon, som ved flere anledninger har blitt løftet frem som en nærmest perfekt stefar som mange familier i samme situasjon kan lære av.

– Kronprinsen har blitt et forbilde som stefar. Det ser ut som han har stilt veldig opp for Marius, sier professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund i et intervju med VG i 2013.

For det var ikke bare Mette-Marit kronprins Haakon lovet å elske for evig og alltid da de giftet seg i 2001. I sin tale til bruden, sa Kronprinsen følgende:

«Takk for at du ga meg muligheten til å leve sammen med Marius. Det er en gave i seg selv».

I et intervju med VGTV i 2011 snakket Mette-Marit om kronprins Haakons pappaegenskaper.

FØRSTE SKOLEDAG: Da Marius begynte på Jansløkka Skole ble han fulgt av kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og sin far Morten Borg (til v.) Foto:Jarl Fr. Erichsen,NTB scanpix

– Han er en veldig skjønn pappa og gjør veldig mye med dem. Han er praktisk og leker mye med dem. Han er flink og står opp om morgenen, sa kronprinsessen blant annet.

Wibecke Lie, tidligere kongehusekspert i NTB, fortalte til VG i august 2013 at Haakon har jobbet hardt for at forholdet mellom ham og Marius skal fungere.

– Særlig Kronprinsen har vært en pådriver til at forholdet mellom ham og Marius skal bli bra. Haakon er en skikkelig fyr, og vil det beste for alle parter. Når Marius kom inn familien var jo dette en som skulle følge ham og være i familien resten av hans liv. Man blir glad i et lite barn, og når barnet i tillegg er barnet til kjæresten, så får man jo et helt spesielt forhold. Haakon hadde jo heller ingen barn fra før av da Marius kom inn i familien, og dette er nok også mye av grunnen til at de har det så fint sammen i dag, sa Lie.

MANGE FAMILIEBILDER: Marius har i alle år vært en naturlig og selvfølgelig del av kronprinsfamilien og han har vært med på alle familiefotograferingene opp gjennom årene. Dette bildet er fra høsten 2007. Foto:Bjørn Sigurdsøn,NTB scanpix

– Kronprins Haakon har i alle år hatt en enestående kontakt med Marius – og jeg tror han har betydd mye for guttens utvikling og valg av studieretning, sa TV 2s kongeekspert Kjell Arne Totland til VG etter fjorårets 17. mai feiring.

KONGEN OG MARIUS: Marius Borg Høiby og kong Harald bygger snømann under kongefamilens julefotografering på Skaugum I 2008. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

– Jeg synes Marius Borg Høiby fremstår som trygg på seg selv, en harmonisk ung mann som er usedvanlig flink med sine småsøsken, både de to på Skaugum og de to på farsside, fortsatte Totland.

Marius har varierte interesser innenfor sport og friluftsliv, men er særlig glad i skateboard og twin tip i tillegg til film og musikk, skriver kongehuset på sine hjemmesider. Musikk er for øvrig en interesse han har dyrket mye sammen med sin stefar, kronprins Haakon.

NÆRT FORHOLD: Kronprins Haakon og Marius som her kommer haltende ut av Oslo Spektrum på krykker har alltid hatt et nært forhold og delt mange interesser. Som for eksempel musikk og her har de hatt et privat møte med Rihanna etter hennes konsert. Foto:Espen Braata,VG

Haakon har blant annet tatt Marius med på Rihanna-konsert, der de fikk møte artisten backstage etter konserten. I et intervju med NRKs Asbjørn Slettemark har Haakon fortalt at han får musikktips av Marius.

DRONNINGEN OG MARIUS: Dronning Sonja og Marius Borg Høiby i gamlebyen i Split I forbindelse med sin 40 års bryllupsdag I 2008 tok kongeparet med seg barn, svigerbarn og barnebarn på et rundt to uker langt cruise i Adriaterhavet og Middelhavet med kongeskipet. Foto:Sara Johannessen,NTB scanpix

– Han er veldig opptatt av musikk, og hører mye på musikk. Det er mye av det han hører på som jeg plukker opp. Det går litt begge veier, fortalte kronprinsen.

Selv om Marius i alle disse årene har hatt et godt forhold til sin egen far, har også kronprins Haakon tatt til seg Marius som sin egen. Første skoledag, da Marius fylte seks, ble sistnevnte fulgt til Jansløkka skole i Asker ifølge med sin mor Mette-Marit og far Morten Borg. Med var også stefar kronprins Haakon. Under konfirmasjonen var hele kongefamilien til stede for å gratulere.

HELE KONGEFAMILIEN: Da Marius Borg Høiby konfirmerte seg i Asker kirke i 2012 var hele kongefamilien med kronpirnsesse Mette Marit, Kronprins Haakon, Kong Harald og Dronning Sonja var til stede. Her kronprinsesse Mette-Marit og Marius. Foto:Espen Braata,VG

– Det var en fin konfirmasjon, sa kronprins Haakon til VG i forbindelse med den store dagen i september 2012.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder