VAR SJEF: Per Sundnes var GP-general til Vivi Stenberg tok over jobben ifjor. Foto: SCANPIX

Grand Prix-veteraner savner Per Sundnes

Tidligere vinnere av Melodi Grand Prix gjør det klart at det er én ting de savner i den populære og utskjelte TV-konkurransen: Forhenværende MGP-general Per Sundnes.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ketil Stokkan, som vant konkurransen i 1986 og 1990, kritiserer NRKs nye, omstridte og oslobaserte delfinalemodell.

Han levner også liten tvil om hvem han tilskriver æren for oppturen konkurransen fikk for rundt ti år siden.

- Jeg savner Per Sundnes og jeg savner hvordan Dinamo fikk Melodi Grand Prix ut til folk. Slik fikk man jo også en rekruttering til kulturlivet lokalt, det skapte en underskog og ny vekst i norsk musikkmiljø, sier den 57 år gamle MGP-veteranen.

STØTTER: Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus mener at Sundnes løftet Melodi Grand Prix. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG/VG

Han får støtte av Plumbo-vokalist Lars Erik Blokkhus.

- Da Per Sundnes tok over fikk han løftet Grand Prix veldig. Jeg vet ikke om det er blitt dårligere fordi han sluttet, men det er synd at folk slutter å se på det. Når de arrangerte det i forskjellige landsdelene skapte det et stort lokalt engasjement, påpeker han.

Wig Wam-vokalist Åge Sten «Glam» Nilsen mener at det i utgangspunktet er tøft gjort av NRK å prøve ut et nytt konsept.

- På samme måte som det var tøft gjort da Per Sundnes gikk inn og revolusjonerte Grand Prix - han gjorde det jo enda større i Norge, og gjenskapte hele begrepet. Men de som elsker glam og glitter, det Per Sundnes greide å gjenskape Grand Prix til å bli, de har nå mistet sitt konsept, sier Nilsen.

- Var en del av et team

Per Sundnes setter pris på å være savnet av veteranene.

- Hvis de tenker dét, så har jeg jo lyktes på et eller annet vis. Men det er viktig å huske på at jeg var en del av et team. Jeg kunne jo ingenting om Grand Prix i utgangspunktet, og var på ingen måte allmektig. Jeg hadde et hjerte for det, men det var bare en jobb. Kommer du hjem til meg og sjekker platesamlingen min finner du Steely Dan og Prefab Sprout, du finner ikke Carola, ler Sundnes.

Han forteller at det han ønsket å skape var Grand Prix slik han husker det fra perioden da Jahn Teigen og Anita Skorgan regjerte konkurransen, og at det viktigste knepet var å stjele ideer fra svenskene.

- Godter du deg litt nå når NRK sliter?

- Nei, jeg har ikke den egenskapen. Men det er fint å ha platinaplate med Alexander Rybak og gullplate med Maria Haukaas i stuen.

- Tror du NRK vil krype til korset og be deg komme tilbake?

- Nei, jeg hverken forventer eller håper på noen telefoner fra dem. Min jobb er gjort, men jeg håper NRK tar til etterretning at de må skjerpe seg. I min «entourage» var det ingen som var kule, men vi hadde det gøy. Du kan godt ha på deg trainers og være kul på Grünerløkka, men det er ikke dét som er Grand Prix. Grand Prix er «middle of the fucking road», sier Sundnes.

VANT TIL STORE ORD: Prosjektleder for Melodi Grand Prix, Stian Malme, er vant til at TV-konseptet er utskjelt. Foto: MATTIS SANDBLAD/VG

Kritikken er repetisjon

Prosjektleder for Melodi Grand Prix, Stian Malme, synes det er fint at deltagerne engasjerer seg rundt konkurransen.

- Grand Prix har holdt på i 55 år - og vi har vært utskjelt fra starten av. Det som er så magisk og så fint med Melodi Grand Prix, er at så mange bryr seg. Tidligere har vi kjørt delfinaler, der vi har løftet det ut MGP ut i landet, og gjorde det stort i åtte år. I år har vi valgt og ikke kjøre det overdådige kakeshowet vi har gjort tidligere; artistene og skal fremstå mer rene, sårbare og musikken skal komme frem tydeligere - og det synes jeg vi har klart, sier Malme.

Han mener kritikken av MGP i år er rene repetisjonen av det som har blitt fremsett tidligere.

- Vi er vant til dette engasjementet og de store ordene, og jeg vet at folk er redd for endring. Men det vi gjør er å satse på Norges beste låtskrivere, unge talent og relevant musikk, og akkurat det kan rett og slett ikke være feil. Hvis man ser tilbake til både i fjor og årene før der, er kritikken som nå kommer frem blitt sagt før, sier han.

- Hva tenker du om at Per Sundnes går ut mot «nye» MGP?

- Dette er bare historien som gjentar seg. Per gjorde en fantastisk jobb, men også da han ble satt inn så gikk Jostein Pedersen ut og tordnet mot at han forandret på konseptet. Og dette vet Per. Men i likhet med oss så tok også Per inn relativt ukjente artister. Vi nådde to millioner seere da Rybak vant Eurovision-finalen, og han kjente vi fra en Idol-audition og Kjempesjansen. Så han var ikke akkurat høyprofilert da vi hentet han inn, sier Malme.

Han mener Vivi Stenberg har gjort en glitrende innsats som ny «MGP»-general.

- Vivi har gjort en fantastisk jobb, og selv om vi i år har valgt å hente inn yngre og mer ukjente artister, betyr ikke det at vi har hentet dem fra gata. Circuz har for eksempel over 30 millioner streaminger på Spotify, og Linnea Dale er også en relativt kjent artist. Vivi har hentet inn ekstreme talent som hun mener har fått ligget under radaren for lenge. Og nå får de endelig vist seg frem, sier han.

- Men vi vet at vi ikke skal snu MGP på hodet, og på lørdag nå har vi en finale der vi henter inn de gamle TV-effektene og løfter det opp til det store showet det alltid har pleid å være, sier han.

Les også

 1. MGP-veteran Ketil Stokkan: - NRK har ødelagt Melodi Grand Prix

  Tidligere Grand Prix-deltagere rister på hodet av NRKs nye konsept for TV-showet, som i helgen ga statskanalen historisk…
 2. Tidenes laveste seertall for Melodi Grand Prix

  Seertallene dalte nedover i helgen for Melodi Grand Prix, og de hadde sine laveste seertall i MGP-historien.
 3. Carl Espen om MGP-seieren: Føler ekstrem glede

  Oddsselskapene mente Carl Espen Thorbjørnsen (31) var favoritt til å vinne både den norske og internasjonale Melodi…
 4. Kommentar: Forvirringens teater

  Årets Melodi Grand Prix har tatt et dristig grep. Og naturlig nok fått døra midt i trynet opptil flere ganger i løpet av…
 5. Slettet rasistisk sjikane av Mo

  Twitter-brukeren som utsatte Grand Prix-vinner Mohamed «Mo» Abdi Farah (21) for grov rasistisk sjikane er nå blitt…
 6. Frikk Heide-Steen støttes av lillesøster

  Med plakater og en hel heiagjeng støttet Tiril Heide-Steen (24) storebror Frikk (25) under fredagens delfinale i Grand…
 7. Sval: Ikke klar for voksen-Grand Prix

  Sval (15) tok Norge med storm i Melodi Grand Prix Junior. Nå vil hun gjøre popkarriere utenfor Grand Prix-sirkuset.
 8. Knut Kippersund Nesdal, Oda & Wulff og Charlie videre til finalen i MGP

  NRKs lyttergruppe mener Knut Kippersund Nesdal er en stjerne, men de resterende MGP-låtene fikk blandede reaksjoner fra…
 9. NRK går til politiet etter rasistisk hets av Mo

  Etter fredagens Grand Prix-triumf ble Mohamed «Mo» Abdi Farah (21) utsatt for grov rasistisk sjikane på Twitter.
 10. Stein Østbø kommenterer: Melodi Grand Prix på glattisen

  Kan Dina Misund virkelig være vårt håp i den internasjonale Grand Prix-finalen?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder