AND THE WINNER IS: Kjartan Kristiansen sammen med styret i Tekstforfatterforbundet; Knut Lystad, til venstre, Kari Iveland og Tore Thomassen. Foto: Roger Neumann

«DumDum»-Kjartan fikk anerkjent tekstpris

- Hun satte standarden for norsk rockpoesi

(VG Nett) Låtskriver Kjartan Kristiansen (49) fikk han tekstforfatterfondets ærespris for 2012.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Sammen med kona, bildekunsteren Maria Sundby (35), troppet Kjartan Kristiansen opp på Engebret Cafe i Oslo for å motta diplom, 50.000 kroner, en eksklusiv Mont Blanc-fyllepenn (John Lennon-linjen) og blomster.

- Jøye meg

- Vi regner Kjartan Kristiansen som en av de sterkeste bidragsyterne til dagens forståelse av det norske språkets betydning i sangtekster, erklærte styreleder Tore Thomassen i Tekstforfatterfondet.

- Stemmer det? la han til.

- Du er eksperten, repliserte hedersgjesten.

- Han setter kjente begrep inn i en ny sammenheng og etablerer ny poesi gjennom kryptiske ordspill og kontrastfylte meldinger som nå også har fått plass i pensumet til den norske skole, fortsatte Thomassen.

Thomassen forteller om da han i 1989 kjøpte kassettutgaven av albumet «Splitter Pine» til sin ni år gamle sønn, som brukte en uke på å lære seg alle tekstene utenat. Deretter proklamerte han samtlige på rams, stående på pulten i klasserommet.

- Jøje meg, var alt Kristiansen klarte å få frem i en ellers uformell setting.

Ble presentert av Saabye Christensen

- Det er ikke skryt. Det er fakta, istemte komiker Knut Lystad, som også sitter i styret sammen med Kari Iveland.

DumDum Boys-gitaristen og låtskriveren er i godt selskap.

Prisen er tidligere tildelt blant andre Bjørn Eidsvåg, Lars Lillo-Stenberg, Jan Erik Vold, Åge Aleksandersen, Erik Bye, Odd Børretzen, Ole Paus og Halldis Moren Vesaas.

Her kan det være på sin plass å nevne at Kristiansen allerede i 1986, to år før DumDum Boys debuterte, ble presentert av Lars Saabye Christensen i Cappelens litterære årsrevy «Signaler».

- Modig og kompromissløs

- Tekstene har ikke en klassisk fortellende stil. De består av en rekke poetiske punchlinere - smittende meldinger i en veldig personlig stil, fastslo Saabye Christensen.

Det er også blitt sagt om tekstene til Kristiansen at de kan trykkes mellom to permer og samtidig fungere på en T-skjorte.

Han er også blitt omtalt som den største gaven det norske språket har fått de siste 25 årene.

IKKE HØRT OM: Kjartan Kristiansen, til venstre, her sammen med kona Maria Sundby og styreleder Tore Thomassen i Tekstforfatterforbundet, hadde aldri hørt om forbundets ærespris før han den i år tilfalt ham. Foto: Roger Neumann


Litteraturanmelder Terje Thorsen beskrev tekstene til Kristiansen i Dagbladet som kraftig poetisk ammunisjon i et sobert språk.

- Fra første pennestrøk markerte Kjartan Kristiansen seg som en modig, kompromissløs poet med et personlig uttrykk, som tøyer grenser og inviterer lytteren inn i et ofte utfordrende tekstunivers, erklærte styreleder Thomassen videre i sin tale.

- Hva mener prisvinneren selv?

- Vanligvis går jeg jo rundt i byen som en helt vanlig mann. Jeg forventer ikke noe som helst, bemerker Kristiansen, som aldri hadde hørt om æresprisen før utdelingen.

- Kanskje jeg i fremtiden må vinne priser istedenfor å forsøke å selge plater.

- Du gir inntrykk av å være overrasket, men det er bare koketteri?

- Nei, faktisk ikke, påstår Kristiansen.

- Har vunnet priser før og blir like overrasket hver eneste gang. Ingen med vettet i behold går rundt og forventer å vinne priser.

Mistrivdes på skolen

- Jeg driver nå med dette. Det er dette jeg kan, erklærer Kristiansen, som medgir han mistrivdes intenst på skolen.

- Jeg fikk aldri meget på en eneste stil, medgir han med et skjevt smil.

Kristiansen har selvfølgelig latt seg inspirere av mange andre låtskrivere og artister.

- Det er dumt å nevne navn, men de er mange og eksisterte så langt unna, så fjærnt fra min verden, at det like gjerne kunne vært en fantasiverden, mener han.

- «Be-Bop-A-Lula» av Gene Vincent, kommer det plutselig.

Har alltid med blokk og papir

- Er det en kul låt, eller?

- Har du noen favoritter blant dine egne låter?

- Man skal aldri blåse for høyt i egen trompet, men jeg er glad i «Gravitasjon» fra albumet med samme tittel. Den er som et barn for meg. Kanskje jeg liker sangen fordi den aldri er blitt spillt mye. Har en tendens til å like de mer ukjente sangene, som nesten ingen andre bryr seg om, best.

- «Splitter pine» klarer seg jo utmerket på egenhånd, kan det virke som, bemerker Kristiansen.

- Har til og med hørt sangen i en barnehage, tilføyer låtskriveren.

Kristiansen går som regel aldri ut uten at han har med seg en liten notisblokk og penn.

- Har vært litt slapp i det siste, men jeg noterer alltid ned gode formuleringer og ord som måtte dukke opp.

Tester nye låter med tennene

- Det surrer og går en låt i hodet hele tiden. Hører sjelden musikk når jeg kjører bil eller er hjemme, røper han.

- Tekstlinjene har en tendens til å slå inn akkurat i det jeg er ferd med å sovne. Ofte venter jeg med å hente frem penn og papir. Tror jeg husker ordene neste morgen, men tar som regel feil, selvfølgelig.

Her bryter kona Maria inn og forteller at ektemannen pleier å teste sine nærmeste omgivelser ved slå takten med tennene når en ny sang eller et nytt riff åpenbarer seg.

- Takk for den. Det er noe verden trengte å vite, kommer det lakonisk fra Kjartan Kristiansen, som tror at omlag 130 av hans låter er innspillt og utgitt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder