VENTER PÅ TUR: Kronprinsesse Mette-Marit venter tålmodig mens gemalen legger ut soveposene før overnatting i telt på 83 grader nord. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

Kronprinsparet overnattet i isødet

Sov i telt under Nordpolen-besøk

Etter eget ønske overnattet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i telt da de besøkte forskningsskipet «Lance» på 83 grader nord, altså bare syv breddegrader fra Nordpolen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kronprinsparet ankom onsdag forskningsskipet «Lance» i helikopter fra Longyearbyen og ble ifølge NTB tatt i mot på polisen av blant andre klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H).

Forskningsskipet skal ligge fast på 83 grader nord, to breddegrader nord for Svalbards nordligste punkt, for å undersøke hvordan klimaendringene påvirker isen.

Dette er spørsmål og et tema som også opptar kronprinsparet som ønsker å lære mer om klimaforskning og se hvordan forskerne jobber.

Da de landet på isen etter den tre timer langt flyturen nordover, fikk de lunsj. Deretter ble kronprinsparet briefet av Harald Steen, som er leder for Norsk Polarinstitutts senter for is, klima og økosystemer (ICE), om arbeidet på skipet.

Senere på dagen dro delegasjonen på befaring til iscampen, som er forskningsområdet noen hundre meter fra Lance. Der fikk de se forskere i arbeid. Kronprinsparet valgte selv å overnatte ute i telt, mens forskerne ifølge Norsk Polarinstitutt er innkvartert på skipet.

UT PÅ TUR: Kronprinsparet er her på vei fra forskningsskipet «Lance» til sitt kjølige overnattingssted et par hundre meter unna på 83 grader nord - et telt. Foto:Tore Meek,NTB scanpix

Omtrent halvveis i forskningsprosjektet i isen kan forskerne oppsummere at de sitter på et stort og unikt materiale om isens bevegelser i utkanten av Polhavet. Kunnskapen skal forskerne blant annet bruke til å beregne de framtidige klimaendringene, ikke bare i Arktis, men globalt.

– Klima og isforhold i Arktis er i rask endring, og kunnskapen om hva som skjer når det er kaldt og mørkt, er begrenset. Vi trenger flere biter i puslespillet for å sette sammen et bedre helhetsbilde, har Harald Steeen i Norsk Polarinstitutt uttalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder