PÅ KIRKETRAPPA: Steinar Albrigtsen og Monika Nordli giftet seg i Kilebygda kirke i Skien. Foto: ALF ØYSTEIN STØTVIG

Kjendiser om giftebråket: - Det kommer til å bli ramaskrik

Nygifte og gifteklare kjendiser synes debatten om at kirken skal slutte å vie folk er skammelig.

 • Jennifer Bråthen
 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over seks år gammel

Søndag ble det kjent at både sogneprest Sølvi Lewin, Einar Gelius og avtroppende biskop Laila Riksaasen Dahl mener kirken burde si fra seg vigselsretten.

Forslaget kommer blant annet som en alternativ løsning på debatten om hvorvidt prester skal vie homofile par i kirken. Ett annet forslag er at gifteklare kan vies på Tinghuset, for så etterpå å ha en religiøs seremoni i kirken hvis de ønsker det.

Debatten om at det kan bli slutt på kirkebryllup opprører flere kjente fjes som selv benyttet seg av kirken da tiden var kommet for å gifte seg.

Tradisjon

Artist Steinar Albrigtsen (56) er overbevist om at det vil komme sterke reaksjoner hvis kirken sier fra seg vigselsretten.
- Det kommer til å bli ramaskrik i Norge hvis denne tradisjonen forsvinner. Å gå opp kirkegulvet er en nesten like stor tradisjon som det å ha kongehus i Norge. Denne markeringen viktig for nordmenn, sier han.

Artisten fridde til sin Monika Nordli (35) på nyttårsaften i 2011. To år senere giftet paret seg i et lite og intimt bryllup i Kilebygda kirke i Skien. At paret giftet seg i kirken er tilfeldig.

- Vi kjenner presten og han som eier festlokalene i gangavstand fra kirken. Siden vi fikk et godt tilbud, klinket vi til på det. Det å gifte seg i en kirke gjør det hele mer høytidelig, og nå som mange prester er mer folkelige i ordlyden blir ikke vielsene så traurige, sier Albrigtsen, og legger til at det var en fantastisk dag.

Støtter homofile

GIFTEKLAR: Eli Kari Gjengedal og Tom Saxegaard gifter seg i USA i april. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG

Albrigtsen har flere homofile venner, og har lenge støttet de homofiles rettigheter. Han støttet Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i sin spede begynnelse da organisasjonen het DNF48.

- Jeg er ikke religiøs. Men da jeg var det tenkte jeg at Vår Herre var god, og at det var noe galt med bakkemannskapet. Det er frekt når prester prøver å bestemme hvem som skal få lov til å elske hverandre på denne jorden - jeg trodde verden var kommet lenger!

For vordende brud og værdame Eli Kari Gjengedal (42) er forslaget helt bak mål:

- Det er kjempetrist. Det er sikkert mange som ønsker seg et kirkelig bryllup.

- Det er helt vilt

I disse dager skal hun gi sitt ja til forloveden Tom Saxegaard i Las Vegas. Selv har paret ikke bestemt seg for om de skal la en prest vie seg eller ikke. Hun synes det er synd å tenke på at alle ikke har den samme muligheten.

HÅNDBALLBRYLLUP: Camilla Herrem og Steffen Stegavik giftet seg i Sola kirke i 2013. Paret hadde om lag hundre gjester i bryllupet. FOTO: ØYVIND JACOBSEN


- Det er helt vilt. Homofile skal behandles på lik linje med alle andre. Uansett institusjon, religion eller kultur.

Håndballstjernen Camilla Herrem (27) er hjertens enig med Albrigtsen og Gjengedal.

- Jeg synes det er idiotisk. Vi lever i 2014! Det burde ikke spille noen rolle om menn gifter seg med menn og kvinner gifter seg kvinner. Hvis noen vil gifte seg, bør de bare få kjøre på, sier Herrem, og legger til at hun mener holdningen til lesbiske og homofile må endres.

Viktig opplevelse

Selv giftet hun seg tidligere landslagspiller Steffen Stegavik i Sola kirke i 2013. Bruden følte at kirken var et naturlig valg.

- Jeg synes et hvitt kirkebryllup var helt perfekt. Jeg håper at så mange som mulig får den samme muligheten som vi fikk. Selv om jeg ikke er kristen, var det viktig for meg å få den opplevelsen. Jeg vet det betyr mye min for mormor at jeg gjorde det, sier hun.

Mer om

 1. Religion

Flere artikler

 1. Kan bli slutt på kirkebryllup

 2. Kirkeledelsen vil ikke droppe bryllup

 3. Kirken sier nei til vigsel av homofile

 4. – Det er bare vakkert at vi endelig kan gifte oss

 5. Ny liturgi for homofile par vedtatt

Fra andre aviser

 1. Trossamfunn bør fratas vigselsretten

  Aftenposten
 2. - Kirken bør ikke ha vigselsrett

  Fædrelandsvennen
 3. - Kirken bør frasi seg vigselsretten

  Fædrelandsvennen
 4. Kirken endrer ikke ekteskapssyn

  Bergens Tidende
 5. Kirken bør frasi seg vigselsretten

  Aftenposten
 6. Rett til å reservere seg

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder