INTIME DETALJER: Kate skal være bare åtte uker på vei i sin graviditet, og er innlagt på sykehus. Det stoppet ikke radiovertene fra å tulleringe til sykehuset. Foto: Doug Peters/PA

Radioshow tulleringte sykehuset til Kate: Fikk intime opplysninger om Kates graviditet

Oslo Universitetssykehus: - Hadde ikke skjedd i Norge

Per Edgar Kokkvold: - Dette vil få konsekvenser

To australske radioverter ringte sykehuset der hertuginne Kate (30) er innlagt, og oppga seg for å være dronning Elizabeth og prins Charles.

  • Guro Havro Bjørnstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
The Royal Family

The King Edward VII Hospital sentralt i London ble i dag tidlig oppringt av to australske radioverter.

Nyheten om at hertuginne Kate er gravid kom ut mandag ettermiddag, etter at hun ble lagt inn på sykehus med alvorlig svangerskapskvalme.

Les også: Kjendiser i lykkerus for Kate og William

Vertene Mel Craig og Michael Christian fra radioprogrammet «Hot 30 Countdown» oppga seg for å være dronning Elizabeth og prins Charles for å få tak i intim informasjon om gravide Kate.

Sykepleieren som svarte telefonen ga så ut informasjon om hvordan tilstanden hennes er nå.

Sykehuset beklager

John Lofthouse, direktør ved sykehuset bekrefter hendelsen ovenfor den britiske avisen DailyMail.

- Dette var en tåpelig tulleringing som vi alle vil beklage. Vi tar taushetsplikten vår svært alvorlig, og vi vil nå gå gjennom våre telefonprotokoller, sier han til avisen.

THE KING EDWARD VII HOSPITAL: Det er ved dette eksklusive privatsykehuset hertuginne Kate er innlagt på. Et stort pressekorps ventet mandag utenfor sykehuset. Foto: Fredrik Solstad/VG

Les også: Dronningen skal ikke ha visst om Kates graviditet

I telefonsamtalen presenterte den kvinnelige radioverten seg som dronning Elizabeth, og den mannlige verten seg som prins Charles. Radioparet ble så satt over til en sykepleier, som angivelig trodde på paret.

Intime detaljer

Sykepleieren fortalte da at hertuginnen sov og at hun hadde hatt en god natt. Videre snakket hun om at Kate hadde fått medisiner, men at tilstanden hennes var stabil.

- Jeg vil foreslå at det passer seg å komme på besøk etter klokken ni, sa kvinnen til radiovertene da de spurte om når de kunne komme på en visitt.

VGTV: På dette sykehuset ligger hertuginne Kate

Mel Craig, som utga seg for å være dronning Elizabeth, forklarer til The Australian hvor enkelt det var å få tak i detaljene. Hun sier til avisen at de brukte google for å få tak i nummeret til det eksklusive privatsykehuset.

NÆRT FORHOLD: Dronning Elizabeth og hertuginne Kate skal ha et godt forhold til hverandre. Det utnyttet de australske journalistene. Foto: Phil Noble/Reuters

- Hadde ikke skjedd i Norge

Kommunikasjonsrådgiver ved Oslo Universitetssykehus Hedda Holth, sier at å få informasjon om pasienter via telefon er svært strengt i Norge.

- Jeg vet ikke hvordan reglene på dette er i England, men jeg vet at vi har veldig strenge regler her. Dette hadde nok ikke skjedd her i Norge på samme måten, vi har veldig strenge regler når det kommer til personvern, forteller Holth, og legger til:

- Du får ikke informasjon om en pasient via telefon fra oss. Så enkelt er det. Om du er pårørende til en pasient og pasienten mener det er greit at du kan få vite noe om hva som står i journalen kan du det, men ikke per telefon.

Les også: Norske leger om Kates tilstand: - Kan være farlig hvis det går ubehandlet

Foto: Frode Hansen/VG

- En dårlig spøk

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold tror at dette vil ha konsekvenser for de to radiovertene.

- Det er mulig at dette skulle være en spøk, men det var en veldig dårlig spøk.

Les også: Dette blir de kongelige lekekameratene

- Først og fremst er det sykehuset som må ta ansvaret, og det vil nok føre til en strengere praksis der. Men jeg tror at dette vil få konsekvenser for radiovertene også. De kommer nok ikke til å gjøre dette igjen, sier han, og legger til:

- Et hvert menneske som er innlagt på sykehuset i begynnelsen av et svangerskap er i en skjør og følsom situasjon, og det spøker man ikke med. Enten det er hertuginnen eller hvilket som helst annet menneske.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder