Leserne uenig med juryen - dette er deres topp fem nordmenn

MØTTE I RETTEN: Her er dikteren Knut Hamsun på vei inn i rettslokalene i Grimstad 23. juni 1948. Ettersom han var for gammel til å gå i fengsel ble han dømt til å betale 325.000 kroner i erstatning for sin nazipropaganda under andre verdenskrig. Foto: VG

Derfor er ikke Knut Hamsun med på kåringen

Etter at VG publiserte listen over «De 100 viktigste nordmenn», i forbindelse med grunnlovsjubileet, har det kokt i kommentarfeltet og på sosiale medier.

 • Kristine Hellem Aanstad
 • Jon H. Rydne

Artikkelen er over seks år gammel

Søndag startet VG feiringen av 200-årsjubileet til Grunnloven ved å kåre de hundre viktigste nordmennene siden Norge ble «gjenfødt» som en nasjon i 1814.

Siden klokken 06.00 søndag morgen har over 12.000 personer stemt på sin favoritt, kåringen er delt rundt 7700 ganger på Facebook og rundt 1000 har kommentert listen, foreslått sine favoritter - og hvem de synes mangler.

Hvor er Hamsun?

I kommentarfeltet under avstemningen er det mange som spør etter Knut Hamsun - den norske forfatteren som i 1920 ble tildelt Nobelprisen i litteratur. Han er ikke med på listen, ettersom juryen mente at hans nazi-sympati var diskvalifiserende i denne sammenheng - hvor feiringen av en av verdens mest liberale grunnlover er bakteppet.

- Det er åpenbart at en mann som støttet Hitler ikke kan være på en liste som feirer grunnlovsjubileet vårt, sier VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i en kommentar til alle som har etterspurt Hamsun.

SAVNET: Generalmajor Carl Gustav Fleischer var øverstkommanderende for de norske styrkene i Nord-Norge etter den tyske invasjonen 9. april 1940. Foto: NTB SCANPIX

En annen person som flere lesere savner, er Carl Gustav Fleischer - mannen som med gjenerobringen av Narvik ble den første allierte general som tilføyde tyske styrker et nederlag.

- Dette er en liste med mange personer og over mange helter. Selvfølgelig kunne Fleischer vært med, men slik ble det ikke. På listen har vi Birger Eriksen - en mann som handlet på instinkt og riktig, sier Skartveit og fortsetter:

- Det er mange som kunne stått på listen, men det var kun hundre navn vi skulle ha. Vi har forståelse for at mange har andre favoritter. Målet vårt med denne kåringen var å skape debatt, og vi ønsker at folk fortsetter med å skrive sin mening og stemmer frem sin kandidat.

Ønsker debatt

Bak listen over de hundre personene står en jury bestående av Karsten Alnæs (75), Kåre Willoch (85), Halvard Leira (35), Jorunn Bjørgum (72), Hadia Tajik (30) og Hanne Skartveit (47), som har fungert som juryleder.

Kommentar: De formet landet vårt

De seks understreker at listen over nordmenn ikke er en fasit, men en morsom og vilkårlig liste over deres favoritter. De ønsket også å bevisstgjøre leserne og få i gang en debatt rundt personene.

Derfor er de ikke med

Da juryen valgte ut sine favoritter var ett av kriteriene at de ikke skulle være historisk nærsynte. Siden listen har et 200-årsperspektiv, er det vanskelig å ta med kjente personer fra de siste årene.

Personer som leserne savner, er blant andre Ole Gunnar Solskjær, Magnus Carlsen og Jens Stoltenberg.

- Jo nærmere vi kommer vår egen tid, jo vanskeligere er det å vurdere den historiske betydningen av personer og deres handlinger. Vi har likevel noen få med fra vår egen tid, og det er fordi vi mener de var opplagte, sier jurylederen og henviser til blant andre Trond Bolle, Anne Enger og Kadra Yusuf.

Skartveit mener at man kan ta for gitt at listen over 300-årsjubileet vil se helt annerledes ut.

- Der vil mange av nåtidens personer være soleklare kandidater.

TOPP TI: Slik ser VGs tegner Roar Hagen for seg juryens topp ti. ILLUSTRASJON: ROAR HAGEN


Stort engasjement

Etter flere runder var juryen blitt enig om at det var Henrik Ibsen, Christian Magnus Falsen, Herman Wedel Jarlsberg, kong Haakon 7. og Carl Joachim Hambro som fortjente de fem øverste plassene på listen.

Mandag kveld viser leserne at de kun er enig i at kong Haakon 7. fortjener plass i toppen. Ser man på lesernes rangering, er det «Den ukjente krigsseileren» som ligger på en soleklar førsteplass.

På andreplass følger kong Haakon - mens Ivar Aasen, Einar Gerhardsen og Hans Nielsen Hauge følger tett etter.

Lesernes kåring er fortsatt åpen - så resultatet her vil variere så lenge man fortsetter å stemme.

Les også

 1. - England har Shakespeare - Norge har Ibsen

  Da de hundre viktigste nordmennene siden 1814 skulle kåres, ble det heftig diskusjon blant jurypanelet.
 2. Her overrekkes Eidsvoll-nøkkelen

  Det var en synlig stolt sjef for Eidsvoll 1814, Erik Jondell, som søndag kveld fikk overrakt nøkkelen til den…
 3. Denne videoen ville Eidsvoll 1814-museet sensurere

  I musikkvideoen til Bare Egil Band-sangen «Nasjonen» ender det med slåsskamp i Rikssalen på Eidsvoll.
 4. Dette har kostet 350 millioner kroner

  EIDSVOLL (VG) Til tross for en stor overraskelse underveis, som kunne gitt bråstopp for hele Eidsvoll-restaureringen, er…
 5. Kongens tale til grunnlovsjubileet

  Dette sa Kong Harald i sin tale til åpningen av grunnlovsjubileet på Eidsvoll søndag kveld.
 6. Karsten Alnæs blogger: Da eneveldet raste sammen

  I dag starter feiringen av Grunnlovens 200-årsdag. Datoen er ikke tilfeldig.

Mer om

 1. Grunnlovsjubileet

Flere artikler

 1. Lesernes kåring: Krigsseilerne de viktigste nordmenn siden 1814

 2. - England har Shakespeare - Norge har Ibsen

 3. Kong Harald er Årets navn i VG 2017

 4. Nå kan DU se Grunnloven

 5. Pluss content

  Hvem er Norges viktigste?

Fra andre aviser

 1. Folkets Hus

  Bergens Tidende
 2. Dette er lesernes favorittnordmenn

  Aftenposten
 3. Monarkiets finalerunde

  Bergens Tidende
 4. Når nasjonen taler

  Aftenposten
 5. Hvem er tidenes Rosenborg-spiller? Dette mener dagens RBK-helter

  Aftenposten
 6. Hun er Kultur-Norges mektigste

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder