• Meme-konto blir bok

    Javad El Bakali (28) tuller med i-landsproblemer og kulturforskjeller på Insta-kontoen @utlending.memes. Aller best tatt imot blir vitsene om fremmedfrykt, og hvite folk fra vestkanten. Nå kommer boken «Dette er nordmenn».

    Publisert 29. juli, kl. 09:19

  • På Instagram har han over 75.000 følgere og på Twitter nesten 10.000. Hver post får flere tusen likerklikk. Følgerne elsker når han vitser om hva som er typisk norsk.

  • Men han tjener ingenting på kontoene, og sier aktivt nei til å bli sponset av forskjellige aktører.

    Det er bare fordi jeg får så mye rart. Det sykeste tilbudet jeg har fått var et selskap som hadde sånn tannkremdispenser.

  • Instagram-suksessen til Javad blir nå bok. Ideen kom etter at han hadde brukt mye tid på å skrive lange bildetekster på Instagram. Så lange at han ikke fikk plass til alt.

Innleggene hans kan oppleves som politiske, men Javad vil ikke omtale seg selv som en samfunnsdebattant. Først og fremst fordi han opplever dem som dritsure.

Javad står bak @utlending.memes

Publisert:

VG møter ham ved Alexander Kiellands plass i Oslo. Han forteller mer om tilbudet om sponset tannkremdispenser.

– Sånn du har på veggen, og så kommer det tannkrem på tannbørsten. Da tenkte jeg: «Hvorfor tror de at mine følgere er interessert i det?». De klarer å skvise tannkremen selv, sier han.

På Instagram deler han bildeposter om folk fra bygda i Oslo, hvordan Oslo-folk kler seg når de er i Lofoten, og hvordan han synes fotballspilleren Martin Ødegaard ser ut som en ansatt på Hudøy som lærer barn med innvandrerbakgrunn å fiske krabber.

Ikke minst tuller han mye om det å være hvit og rik. For han handler det om å sparke oppover.

– Problemet med rike og hvite mennesker er at jeg ikke er dem. Jeg hadde ikke hatt noe problem med dem hvis jeg var en rik og hvit person, alle vil jo være det. Det er jo åpenbart, men i og med at jeg ikke er det, så er det bare å sparke oppover, sier han.

Det ble ingen dispenser-spons, men snart håper Javad at han kan tjene penger på humoren han sprer i sosiale medier. I høst slipper han boken «Dette er nordmenn». I den setter han norske tradisjoner og fenomener på spissen. Instagramkontoens populære «starterpacks» - bilder med en sammensetning av ting som er typisk ulike stereotyper - tas et steg videre og utbroderes med historier fra Javads eget liv og oppvekst.

Når VG spør han om hvorfor han nå velger å skrive bok svarer han:

– Jeg er keen på spenn så jeg kan kjøpe meg bolig, tror jeg er greia. Det er derfor jeg gjør det. Det er ingen annen grunn.

Men dét er det useriøse og humoristiske svaret til Javad. Rett før har han snakket om hans lidenskap for å skrive og hans fartstid med det.

– Jeg synes at det å skrive bok er noe av det mest slitsomme og det mest behagelige jeg har gjort. Det er gøy å kunne uttrykke seg uten å tenke så mye over hvordan det skal se ut der og da. Det er litt det du gjør når du skriver bok. Ting skjer gradvis, sier han.

Før skrev han lange bildetekster under bildene på @utlending.memes.

Jeg synes det var gøy, også var det en del folk som spurte meg hvor jeg stoppet å skrive dem. Da svarte jeg at det var fordi jeg hadde mye annet å holde på med. Men jeg har jo alltid vært veldig glad i å skrive, og jeg har jo skrevet siden jeg var sånn syv år gammel. Jeg har skrevet om alt og ingenting, og så pitchet jeg inn ideen til Kagge, sier han.

Han håper det blir mulig å skrive flere bøker.

Det er nok ikke en engangsgreie. Jeg skal nok skrive mer ja, det er nok det jeg er keen på, sier han.

På Instagram-kanalen og Twitter-kontoen har han også laget humor på alt fra passkrisen, hvalrossen Freya og boligmarkedet.

– Folk flest vil si at det er sånn innvandrerrelatert humor, men jeg er uenig i det. Jeg lager bare min humor basert på hvordan jeg oppfatter ting, og mesteparten av det er basert på bakgrunnen min, men det er egentlig bare observasjoner jeg gjør, sier han.

Da passkrisen kom la han ut denne posten:

Innlegget kan knagges til hans virkelige liv. Selv er han venn med folk som har bodd i Norge i opptil syv år uten å ha fått norsk oppholdstillatelse.

– Bare tenk deg å bo her og ikke vite om du liksom må dra om to år da, det er jo drit kjipt, sier han.

Mye av humoren hans baserer seg på fattigdomsproblematikken, klasseforskjeller og på boligprisene. De kan oppfattes som politiske.

I tillegg gjør humoren hans narr av det han mener er såkalte «i-landsproblemer»:

Når hvalrossen Freya topper norske nettaviser, lager Javad fort en meme om det. Generelt tar han gjerne opp saker som er aktuelle, og stadig tema for debatt.

Et lite utvalg av Javads populære memes.

På spørsmål om han er en samfunnsdebattant med humoren sin ler Javad.

– Jeg liker ikke når folk omtaler seg selv som det. Jeg tenker at hvis andre folk omtaler meg som det er det helt kult, men jeg skal ikke si nå at jeg er det.

– Men noen ser på deg som det, men kanskje på en annen måte, at du fremstår som mindre stiv?

Jeg har snakket om det før. Grunnen til at jeg ikke orker ta den på meg, er fordi de som er det ofte er dritsure. Alltid i skikkelig dårlig humør. Hvis det er noen jeg ikke gidder å høre på er det folk som er fly forbanna, sier ler han.

Publisert: