MØTER I RETTEN: Artist Sigvart Dagsland. Foto: Jørn Pettersen.

Dagsland i retten: – Det har vært en voldsom påkjenning

HAMAR (VG): – Det har vært et enormt mediefokus rundt denne saken – og det har vært en voldsom belastning. Ikke minst da tiltalte gikk ut i media og sa at jeg var skyldig i ulykken.

 • Jørn Pettersen

Det fortalte Sigvart Dagsland i sin vitneforklaring i Hedmarken tingrett på Hamar tirsdag.

– Jeg ser at den andre bilen kommer mot meg, jeg tenkte at nå skjer det. Det gikk så fort og det var ikke mulig å svinge unna, fortsatte Dagsland.

– Det var såpeglatt på riksvei 3 da jeg svingte inn på veien fra E6. Jeg bremset da jeg så en bil komme imot meg i mitt kjørefelt. Jeg prøvde å svinge bilen mot høyre, men jeg hadde ikke noen sjanse i det hele tatt, fortalte tiltalte Ahmad Yousef Mohammad Al-Hassan, retten i sin forklaring.

Tirsdag møtte Dagsland mannen som er tiltalt for å ha forårsaket den alvorlige bilulykken han og bandkollegene var involvert i, ansikt til ansikt.

– Hadde det vært min feil, ville jeg sagt det fra starten, fortalte tiltalte under forsvarerens utspørring,

I januar 2018 på vei hjem fra konsert på Rena frontkolliderte den folkekjære artisten Sigvart Dagsland og to av hans bandkolleger med en annen bil.

Sjåføren av den andre bilen, Ahmad Yousef Mohammad Al-Hassan, møtte tirsdag i Hedmarken tingrett tiltalt for uaktsom kjøring. Han er også tiltalt for å ha kjørt med nedslitte piggdekk på det glatte vinterføret.

ULYKKESSTEDET: Slik så det ut på ulykkesstedet i Stange 16. januar 2018, hvor Sigvart Dagsland og hans to musikerkolleger Torjus Vierli og Helge Leirvik, ble hardt skadet. Sjåføren av den andre bilen som nå er tiltalt for uaktsom kjøring, fikk også omfattende skader. Foto: Fredrik Olastuen / Hamar Arbeiderblad / NTB scanpix

Sigvart Dagsland forklarte seg først i retten tirsdag. Han og de to andre musikerne, Torjus Vierli og Helge Leirvik er innkalt som vitner i rettssaken mot den nå 36 år gamle år gamle mannen.

– Det var en stor belastning å bli beskyldt for at jeg hadde kjørt på noen. Hadde jeg vært ansvarlig, ville jeg tatt det ansvaret om enn med tungt hjerte, fortalte Dagsland i sin forklaring.

De tre ble hardt skadet i ulykken og måtte gjennom omfattende operasjoner og Dagsland fikk store bruddskader, fortalte manager Jan Sollesnes til VG noen uker etter ulykken.

I retten fortalte Dagsland om hvordan det var å våkne opp etter ulykken:

– Det var det verste øyeblikket i mitt liv. Jeg var langt nede og jeg lå på intensiv avdeling i tre dager. Jeg kunne ikke bevege meg og visste ikke hva som kom til å skje.

les også

Mohammad kolliderte med Dagsland – føler han får skylden

– Har du kjent på skyld, ville Dagslands bistandsadvokat, Helene Haugland vite:

– Ja, men en irrasjonell skyld. Helge og Torjus er mine folk og så skjer dette på min vakt. Jeg tenker at det kan være den samme skyldfølelse som en mor kan få når hun sender ut barnet sitt på skolevei - og så blir barnet påkjørt. Men det går ikke på at selve ulykken er min skyld. Det har jeg aldri hatt, svarte Sigvart Dagsland.

I retten fortalte også Al-Hassan om hvordan han opplevde situasjonen da han våknet fra koma etter ulykken.

– Det var mange aviser som hadde skrevet om ulykken og inntrykket jeg fikk var at det var Dagsland som var mest skadet. Men alt var overdrevet. Det var jeg som var mest skadet.

– Hvordan reagerte du på Lindmo-programmet hvor Sigvart Dagsland var gjest ville aktor vite.

– Jeg ønsker han og hans venner alt godt, men jeg ble kjempelei meg. Jeg var på et eldrehjem på den tiden. Det var et uhell det som skjedde. Jeg mener at det var mediene som overdrev. Jeg ble anklaget for å være terrorist, mange har etter det anklaget meg og skjelt meg ut, fortalte Al-Hassan i retten

Sigvart Dagsland var sykemeldt i et halvt år etter ulykken, mens bandkollegene var begge sykemeldt i et helt år etterpå.

– Jeg vil ikke si så mye nå, sier Dagsland til VG ved ankomst Hamar Tinghus. Men jeg tenker at det skal bli fint for alle å få det overstått nå. Det har gått lang tid.

Den 36 år gamle sjåføren Al-Hassan som nå er tiltalt etter straffelovens paragraf 280 for uaktsomt ha «voldt betydelig skade på en annens kropp eller helse», fikk også omfattende skader som en følge av ulykken. Strafferammen er fengsel inntil tre år. Det er satt av to dager til rettssaken.

– Min klient erkjenner seg ikke straffskyldig. Han mener det var den andre bilen som kom over i hans kjørebane, sa tiltaltes advokat Arve Opdahl til VG.

– Bilen jeg kjørte den kvelden var ny for meg. Derfor sjekket jeg dekkene med en 20 kroners mynt på forhånd for å forsikre meg om at dekkene var gode, forklarte tiltalte.

Tiltalte forklarer seg via tolk.

– Jeg har sittet i rullestol siden ulykken, har store smerter og er helt arbeidsufør, sa tiltalte til VG før rettssaken startet tirsdag

I RETTEN: Ahmad Yousef Mohammad Al-Hassan og hans advokat Arve Opdahl. Foto: Jørn Pettersen

les også

Sigvart Dagsland gjorde comeback etter ulykken

Det var Sigvart Dagsland selv som kjørte bilen da de tre bandkollegene frontkolliderte på riksvei 3 i Stange. Han ble sittende fastklemt i 45 minutter med knust ankel og flere andre bruddskader i kropp, armer og bein, men skrev i et innlegg i februar 2018 at «det rare er jo at vi i det hele har hatt flaks, for dette kunne fort endt med hode- og ryggskader, for ikke å snakke om dødsfall».

– Alle vi tre håper at det går bra med han. Vi ønsker han bare alt godt, sa Sigvart Dagsland i et intervju med VG i juni 2018 om sjåføren av den andre bilen.

les også

Sigvart Dagsland: – Jeg har vært i helvete og tilbake

Pluss content

– Jeg var ved bevissthet etter ulykken og fikk med meg alt som skjedde. Men etterpå lå jeg i koma i to uker. Ingen vet om jeg kommer til å kunne gå igjen, fortalte den tiltalte 36 åringen i et intervju med VG i september 2018.

På det tidspunktet hadde mannen som er yrkessjåfør ligget på sykehus siden ulykken. Til VG fortalte han at ulykken forårsaket hull i nyrene og mange omfattende bruddskader, deriblant i bekken, begge bena og høyrearmen.

– Dagsland kom kjørende rett mot meg, i mitt felt, og jeg ble blendet av lysene hans, fortalte den tiltalte 36 åringen i det samme intervjuet.

Mer om

 1. Sigvart Dagsland
 2. VG
 3. Stange
 4. Sykehus

Flere artikler

 1. Sigvart Dagsland: Vant i retten – klar for konsert

 2. Faren ringte politiet og erkjente drap på Oscar (15): – Ligger det en død gutt hjemme hos meg?

 3. Pluss content

  Politi-dramaene: Drapsanklager, vold og hevn

 4. Tom Hanks (63) corona-isolert: Ta vare på hverandre

 5. Forlot utdeling i protest etter Polanski-pris: – Det er en skam

Fra andre aviser

 1. 19-åring dømt til fem år og seks måneders fengsel for å ha frontkollidert med vilje

  Fædrelandsvennen
 2. Familiene til kvinnene som døde i Kjølsdalen fikk vite at det hadde vært en ulykke. De dro til ulykkesstedet og ble vitner til forsøket på gjenoppliving.

  Bergens Tidende
 3. Sønnen (42) sa først at foreldrene var på tur. Så tilsto han å ha drept dem.

  Fædrelandsvennen
 4. Drapstiltalt sønn skal ha truet med å drepe moren i 2016

  Bergens Tidende
 5. Tore Hauglie klarte så vidt å komme seg til overflaten. Tilbake i fører­huset var en mor og to barn. De omkom.

  Fædrelandsvennen
 6. «Stopp, stopp», brøler Morten. «Nå dør jeg», er det siste han tenker før det smeller.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no