GJENÅPNET: Museet for Étienne Terrus’ kunst åpnet etter renovasjon fredag. Portrettet er av maleren selv. Foto: RAYMOND ROIG / AFP

Over 80 forfalskninger avdekket i fransk kunstmuseum

I 20 år har den sørfranske byen Elne kjøpt kunstverk av den lokale maleren Étienne Terrus til museet sitt. Nå viser det seg at over halve samlingen er forfalskninger.

Andrea Rognstrand
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var kunsthistorikeren Eric Forcada som først fattet mistanke om at maleriene ikke var ført i hånden av Terrus. Noen av dem fremstilte nemlig bygninger som er satt opp etter at maleren døde i 1922, skriver BBC.

Museets samling består av 140 malerier, tegninger og akvareller. Etter at de ble varslet om de mulige forfalskningene, satte museet opp en komité for å granske verkene.

Komiteen konkluderte med at 82 av verkene, til en samlet sum på over 1,5 millioner kroner, var forfalskninger.

les også

Vebjørn Sand om Pushwagner: - Han var jo nærmest udødelig

FARGERIKT: Besøkende i museet ser på bildet «Klokketårnet i Ria». Terrus var kjent for fargebruken sin. Foto: RAYMOND ROIG / AFP

Terrus levde fra 1857 til 1922. Han tilhørte gruppen av tidlige modernistiske kunstnere kjent som fauvister, og som gikk under parolen «fargenes frigjørelse». Blant de mest kjente malerne fra denne gruppen er Henri Matisse, som var Terrus’ brevvenn i over ti år.

Terrus tilbrakte mesteparten av livet i kystbyen Elne, 4 mil fra den spanske grensen, gjerne med staffeliet under armen.

les også

Salg av Listhaug-maleri skaper sinne: - Jeg er ganske forbanna, rett og slett

– Det er en katastrofe, sier byens borgermester Yves Barniol, til France bleu.

Nyheten om avsløringen av de falske verkene kom i forbindelse med at museet gjenåpnet etter renovasjon.

– Jeg tenker på alle de som har betalt inngangsbillett til museet for å se falske verker. Det er helt uakseptabelt, fortsetter han.

Lokale myndigheter har nå opprettet sak mot dem som bestilte, malte eller solgte de falske maleriene.

Politiet etterforsker om også andre verker av kunstnere i regionen kan være forfalskninger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder