GLAD: En glad og stolt dronning Sonja åpnet sin første separatutstilling i Oslo i Kunstverket Galleri lørdag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto:Torstein Bøe,NTB scanpix

Åpner kunstutstilling: - Dronningen er mye råere enn man kunne tenke seg

Fotograf Morten Krogvold berømmer dronning Sonja for sin råskap som kunstner.  Selv forteller dronningen at hun ofte bruker mobiltelefonen når hun ser motivene.

 • Kirsti Hovland

Artikkelen er over fem år gammel

– Hun går fra å ha vært en hyggelig amatørmaler til å bli en tøffere, mer ekspressiv maler. Dronningen blir mer og mer moden, sier den kjente portrett- og kunstfotografen Morten Krogvold om dronningen som i dag åpnet sin første separatutstilling i Oslo.

De fleste arbeidene vises her for første gang. Flere av bildene kommer rett fra trykkeriet. Dronningens bilder stilles ut på Kunstverket Galleri.

Morten Krogvold har fulgt dronningens utvikling gjennom flere år. Nå synes han hun fremstår som modigere enn noensinne:

– Dronningen er mye råere enn man kunne tenke seg. Den danske dronning Margrethe er mer romantisk. Dronning Sonja har hatt stor nytte av å ha gått i skole hos to modige kunstnere som Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. To kunstnere som aldri har vært opptatt av trender, men av egne uttrykk, sier Krogvold og tilføyer:

– Nå er ikke dronningen bare god til å være dronning. Hun er rett og slett god!

Tatt med mobiltelefon

Dronning Sonja selv fortalte at fotografier ofte er utgangspunktet for bildene hennes. Og der bruker hun smarttelefonen:

– Denne utstillingen er et resultat av inntrykkene mine rundt omkring i verden. Noe er tatt med mobiltelefonen, andre med fotoapparat. Det er så mange muligheter i kunstens verden, sa dronning Sonja.

Hun fremhevet i tillegg til Ørnulf Opdahl og avdøde Kjell Nupen, Jakob Weidemann som en viktig person for hennes kunstneriske utvikling:

– Weidemann åpnet øynene mine i en alder av 14 år, fortalte dronningen som sammen med med flere venner frekventerte den norske kunstnerens hjem i ungdommen.

16. april i år debuterte dronning Sonja med utstilling i New York, hos Scandinavian House på Manhattan.

FORBEREDER UTSTILING: Dronning Sonja og kunstnermentoren Ørnulf Opdahl under et samarbeid på Tommerup keramikkverksted på Fyn i Danmark. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

– En ekte kunstner. Hun burde bruke mer tid på å skape, sa kritiker i blant annet The Guardian, Jason Farango til NRK under åpningen.

Farango var blant de få, men utvalgte representantene fra amerikansk presse, og er i tillegg til å være skribent for The Guardian også bidragsyter i Newyorker

Roses i amerikanske medier

Farango roste blant annet dronning Sonjas bruk av fargar.

– Hun evner å skape inntrykk av dypt hav og høy himmel og skaper en egen verdi i det som i utgangspunktet er et flatt bilde, sa Farango til NRK.

Internasjonal

Men det var ikke egne ambisjoner om å slå gjennom som billedkunstner som førte dronning Sonja til New York.

I VERKSTEDET: Dronning Sonja i sving i Tommerup keramikkverksted på Fyn i Danmark sist høst. Foto:Janne Møller-Hansen,VG

Hennes mål er å fremme grafisk kunst gjennom å premiere de største talentene både i Norden og resten av verden. Dronningens Queen Sonja Print Award er verdens største innen grafisk kunst med en pengesum på 400.000 kroner og som fra neste år skal deles ut til kandidater fra hele verden, samt Kjell Nupen minnepris, som skal premiere et stort nordisk talent innen den grafiske kunsten.

a-ha-stjerne i styret

Magne Furuholmen, a-ha-stjerne og grafiker, er hentet til styret i kunststiftelsen og skal bidra til å gjøre kunstprisen Queen Sonja Print Award internasjonalt kjent.

Lest denne? Mette-Marit var dronningvikar

Dronning Sonja vil på utstillingen i Oslo presentere nye grafiske arbeider tilvirket på Atelje Larsen i Helsingborg hvor hun blant annet har jobbet med sine kunstnermentorer Ørnulf Opdahl og Kjell Nupen. Nupen døde 12. mars i fjor.

VG+: De tre musketerer

Bildene er også tilvirket ved Universal Limited Art Edition i New York.

Stiftelsen Dronning Sonja kunststipend samarbeider med den velrenommerte trykkeren der, Bob Goldstone.

Bob Goldstone har arbeidet med de viktigste amerikanske og europeiske grafikerne på andre halvdel av 2000-tallet.

– Vi på Kunstverket er stolte av å kunne presentere H.M. Dronning Sonjas første separatutstilling i Oslo. Vi er imponert over kvaliteten på arbeidene, som holder et høyt nivå, både kunstnerisk og teknisk. Dronningen har et godt øye for komposisjon, noe utstillingen viser, sier Rebecca Szabo Onstad, utstillingsansvarlig ved Kunstverket Galleri.

VG+: Dronningen ble hyllet for sitt mot

Les også

 1. Beatrix+Sonja åpnet «Van Gogh+Munch»

  Munchmuseets nyeste utstilling ble åpnet på høytidelig vis.
 2. Mette-Marit er dronningvikar i Venezia

  VENEZIA (VG) Kronprinsesse Mette-Marit steppet i dag inn og overtok dronning Sonjas oppgave under åpningen av…
 3. Dronning Sonja fulgte Inger Sitter til graven

  Kunstner Inger Sitter ble bisatt fra kapellet ved Vestre Gravlund i Oslo tirsdag.

Mer om

 1. Kongehuset

Flere artikler

 1. Dronning Sonja til VG om kunstkritikken: - Må tåle det

 2. Dronning Sonja til VG om kunstkritikken: - Må tåle det

 3. Se VG-fotografenes kongelige
  høydepunkter

 4. Dronningen: Langt igjen til likestilling

 5. Kunstanmeldelse: «Kjell Erik Killi-Olsen: Skulpturer i Dronning Sonja KunstStall»

Fra andre aviser

 1. Dronning Sonja åpner utstilling med egen kunst i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 2. Dronning Sonja: Jeg kaller det nesten en liten nobelpris

  Aftenposten
 3. - Jeg liker det entusiastiske miljøet i Bergen

  Bergens Tidende
 4. Eneste norske blant Sonjas utvalgte

  Bergens Tidende
 5. Dronningen avlyser

  Fædrelandsvennen
 6. Får Kjell Nupens minnestipend

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no