Se bildene og les historiene: Folkets møter med kongeparet

«Vanlige nordmenn» som møter dronning Sonja og kong Harald forteller om hvor hyggelige og likandes de er.

  • Mona Langset

Artikkelen er over fire år gammel

Den 17. januar 1991 døde kong Olav. Norges kongepar har dermed vært 25 år på tronen.

I løpet av de årene har de reist landet rundt. Mange har fått treffe dem og tatt bilder. Her er noen av historiene:

Bar ved og vann i Sikkilsdalen

I 1968 tilbragte daværende grenader Eivind Wangsmo (70) påsken i Sikkilsdalen, sammen med det nyforlovede paret som hele pressenorge jaktet på.

BELTEBILSJÅFØREN: Eivind Wangsmo forteller om sine møter med kongeparet lenge før de ble kongepar. Foto: PRIVAT Foto: ,

– Jeg var sjåfør på beltevogn, og transporterte kongefamilien til og fra prinsehytta. I tillegg hadde jeg og en annen sjåfør ansvaret for å holde hytta varm. Det var ikke innlagt strøm eller vann der. Når de var ute på ski fyrte vi også opp badstuen, og sørget for at det var varmt vann i tankene på ovnen, slik at de fikk vasket seg, forteller han.

Sjåførene måtte også ha beltevognene klare, i tilfelle de kongelige skulle trenge transport.

– Men det benyttet de seg sjeldent av. De gikk jo på ski hele tiden. Jeg var spesielt imponert over gammelkongen, Olav. Han var en tidligere kavalerist og en meget hyggelig kar. Hadde gått samme befalsskole som meg på Trandum, forteller Wangsmo.

Wangsmo hadde den samme jobben i tre år, i 1968, 1970 og 1972. Han minnes alle påskene med den hyggelige kongefamilien med stor glede. Men den første av påskene var helt spesiell.

– Da var Harald og Sonja nyforlovet, og det var deres første offisielle påsketur sammen. Mange journalister og fotografer jaktet på dem, og gammelkongen var litt fortvilet over fotografene som stadig dukket opp, forteller han.

Bildegalleri: Se flere av folkets bilder her

Kongebesøk i vaktbua

ØNSKET GOD JUL: Martin Aasnes fikk kongelig besøk i vaktbua på Skaugum på selveste julaften. Aasnes er nummer to fra venstre på fremste rekke. Foto: , PRIVAT

I 1968 fikk også Helge Martin Aasnes (67) fra Nord-Trøndelag treffe det nyforlovede kronprinsparet.

Han tjenestegjorde i Garden, og på julaften kom både kong Olav og kronprinsparet på besøk i vaktstua på Skaugum. På bildet er Aasnes nummer to fra venstre foran.

– Jeg gikk vakt på Slottet, Skaugum og på Akershus festning. På julaften var det vanlig at kongefamilien kom på besøk i vaktbua på Skaugum og ønsket oss god jul. Alle fikk julemat og julegaver. Hva vi fikk? Å, det er jo nesten 50 år siden… Jeg tror det var et atlas, sier Helge Martin Aasnes.

JA FRA KONGEN: Mona Hjelm (52) sikret seg en selfie med kongen på Bar1 på Aker Brygge i 2012, selv om livvaktene hans egentlig sa nei. Foto: , PRIVAT

Se mer: De aller nyeste bildene av kongefamilien

Kongeselfie

Mona Hjelm (52), fra Oslo var glad hun hadde mobiltelefon klar da hun så kong Harald og hans seilermannskap på Bar1 på Aker brygge etter en seilas i 2012.

– Jeg spurte kongen pent om å få ta et bilde sammen med ham, og så gentleman han er så sa han ja. Skal sies at vaktene rundt sa nei. Men da sa jeg til dem at «kongen sa det var greit,» så måtte jeg jo få knipset et bilde av oss, forteller Mona Hjelm.

Les også: 25 år med kongeparet: Store øyeblikk

Bjarne og dronningen

ØYMØTE: Bjarne Jakobsen fikk hilse på dronningen på Træna på Helgelandskysten. Foto: Jill-Mari Erichsen ,

Da kongeparet kom til Træna på Helgeland fikk Bjarne Jakobsen hilse på dem.

– Det var i 2010 kongeparet var på en ferd oppover Nordlandskysten. Da de stoppet i Træna var alle de 459 innbyggerne møtt fram, forteller Jill-Mari Erichsen (42), som fulgte ferden for lokalavisen Helgelendingen.

– Bjarne er en kjent personlighet der ute, og han var frempå da kongeparet kom, sier hun.

Bjarne Jakobsen selv forteller at han fikk hilse på både kongen og dronningen på fergeleiet.

– Vi fikk snakket om litt av hvert. Husker ikke helt hva, for det er så lenge siden. Men de gjorde veldig godt inntrykk. De var greie begge to, sier han.

Flere bilder: VG-fotografenes kongelige høydepunkter

Stolt offiser på middag med kongen

OFFISERSHILSEN: Kapteinløytnant Solfrid Karadas hilser på kongen i forbindelse med Sjøforsvarets 100-årsjubileum. Foto: Privat Foto: ,

Mange nordmenn i Forsvaret har hatt gleden av å hilse på de kongelige.

Kapteinløytnant Solfrid Karadas (39) fikk hilse på sjefen i forbindelse med Sjøforsvarets 200-års markering i 2014.

– Jeg var prosjektkoordinator for jubileet, og 100 mennesker skulle være med på middagen på Oslo sjømilitære samfunn. Det var stort å få anledning til å hilse på min øverste sjef. Jeg har en jobb hvor jeg har hilst på statsminister og andre viktige folk, men ingen ting kunne måle seg med dette, sier hun.

Og kong Harald var akkurat så vennlig som hun hadde forestilt seg:

– Han har en fantastisk aura rundt seg. En varme og utstråling som gjør at folk ikke blir nervøse. Han var så rolig, og fylt av mye godhet. Han oppfyller virkelig alt det han står for, sier kapteinløytnant Solfrid Karadas.

Les også: Marius Borg Høiby trikset på Slottstrappen

Blomsterpike i Råde

BLOMSTERPIKE: Emilie Ekeberg-Pettersen overrakte blomster i Råde. Foto: , PRIVAT

Kom kongen til å ha krone på hodet? Det var det Emilie Ekeberg-Pettersen (6) lurte mest på, da hun vant loddtrekningen blant førsteklassingene, og skulle få lov til å overrekke blomster da kongeparet besøkte Råde ungdomsskole i høst.

– Fra Kalshus og Spetalen barneskoler ble det trukket ut en jente som skulle gi blomster til kongen, og en gutt som skulle gi blomster til dronningen, forteller Emilies mamma, Ann-Kristine Ekeberg.

Kongeparet hadde besøkt flyktningemottaket i Råde tidligere på dagen. På Råde ungdomsskole skulle de blant annet få høre om et antimobbeprosjekt.

– Hun gledet seg veldig, og var spent på om kongen skulle ha på krone. Etterpå sa hun at han hadde vært veldig hyggelig, og det var stor stas at hun fikk tatt ham i hånden, forteller Ann-Kristine Ekeberg.

25-årsfeiring: Nå kommer kong Vinter til kong Harald

Blomstergutt i Drangedal

BLOMSTERGUTT: Aron Michael Maljersj Gregoriussen (5) ga kongen blomster i Drangedal. Foto: , PRIVAT

Da kongeparet var i Drangedal sist sommer, var det Aron Michael Maljersj Gregoriussen (5), som vant loddtrekningen i barnehagen og fikk lov til å overrekke blomster.

– Det var veldig stas, forteller pappa Thomas Gregoriussen. Det vart han som tok bildet av sønnen, og en forstørrelse av det henger nå på gutterommet.

Regnskogvokter på audiens

AUDIENS: Emma Louise Årvik (11), Elida Haltbrekken (12) og Theo Toft (10) kom til Slottet rett fra en tidagers reise til regnskogen i Kongo. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

I forbindelse med fjorårtes TV-aksjon var Emma Louise Årvik et av tre barn som ble med Regnskogfondet til Kongo og bodde sammen med de innfødte i Regnskogen.

Kongen ønsket å høre om reisen, derfor inviterte han barna og representanter for Regnskogfondet til audiens på Slottet.

– Det var veldig morsomt å møte kongen. Han virket så snill fordi han smilte så mye, sier Emma Louise Årvik. Og legger til at kongen har vært i regnskogen selv, i Amazonas.

– Snakket dere om det også?

– Nei, han var mer interessert i å høre om det vi gjorde, forteller 11-åringen.

Se bildene fra alle nyttårstalene: Slik har kong Harald forandret seg

Afternoon Tea på slottet

PÅ SLOTTET: Idar Møller møter kongeparet. Foto: , PRIVAT

Idar Møller (75) fra Sola fikk et minne for livet da han som en av fire representanter fra Rogaland ble invitert til «afternoon tea» med kongeparet på Slottet. Anledningen var at han ble hedret for sitt frivillige arbeid blant de eldre i kommunen.

– Dette ble en minnerik ettermiddag, hvor Hans Majestet Kongen satt ved samme bord som meg og hvor samtalene gikk lett i de to, tre timene seansen varte, forteller han.

Kongen på Ammerudklubben

I GRORUDDALEN: Kong Harald besøkte Ammerudklubben i 2012. Foto: , PRIVAT

Kong Harald besøkte Groruddalen to ganger i løpet av to uker i 2012.

– Først arrangerte vi ungdomskonferanse, hvor han var til stede. Da sa han at han ikke hadde vært mye i Groruddalen før, så han lovet å komme tilbake om to uker.

Da var han hos oss en time, snakket med både ungdommer og foreldre, og satt og spiste middag sammen med noen jenter med flerkulturell bakgrunn.

Han var veldig engasjert, og fortalte at han satte stor pris på det mangfoldige samfunnet vi har fått, sier seksjonsleder for ungdomtilbudet i Grorud bydel, Habib Tahir. På bildet sitter han mellom kong Harald og Siv Østlund, som var frivillig medarbeider på klubben.

17. MAI 2009: Kongen i Kubaparken. Foto: , PRIVAT

Les også: Kong Harald av Groruddalen

Kongen i Kubaparken

17. mai pleier kongeparet også å besøke et av de lokale arrangementene i byen. I 2009 fotograferte Lene (28), fra Oslo kong Harald på det faste arrangementet i Kubaparken.

Bildegalleri: Se flere av folkets bilder her

Mer om

  1. Kongehuset

Flere artikler

  1. Slik blir kongefamiliens jul

  2. Pluss content

    Slik er kongefamiliens påskeparadis

  3. 25 år som kongepar: Se Kong Harald og Dronning Sonjas minnebok på Slottet

  4. Ja, vi elsker kongen!

  5. Kunstutstilling i Ravnkloa: Kong Harald sparker fotball og dronning Sonja står i mål

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder