ÆRLIG: Hanne Sørvaag (t.v.) og Maria Haukaas Mittet stiller uretusjert opp i bare undertøyet i nye utgaven av damebladet Kamille. Foto:MONA NORDØY,KAMILLE

Kjendiskvinner stolte av normalkroppen sin

Hanne Sørvaag (34) og Maria Haukaas Mittet (35) vet godt hvordan det er å bli vurdert etter kropp og vekt. Enkelte kommentarer er som spikret i minnet.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Visst har begge popstjernene boltret seg på scenen og i «Skal vi danse» i sexy habitter opp gjennom årene, men det hører med til sjeldenhetene at Sørvaag og Haukaas Mittet kaster klærne og poserer i bare undertøyet. Nå gjør de det for bladet Kamille og reportasjen «Ja, vi elsker kroppen vår».

Men både Sørvaag og Mittet innrømmer overfor Kamille at det er lett å bli selvkritisk, kanskje særlig når man er i artistbransjen. Begge har fått kommentarer om kilo og vekt.

FORSIDEN: Artist Marthe Valle står opp mot kroppspresset. Foto: Faksimile, Kamilla 20. oktober 2014Mona Nordøy,Kamille

Under «Skal vi danse » i 2012, som Sørvaag endte med å vinne, fikk hun for alvor nok av kroppspress og det hun mener var medienes overivrige fokus på kilo.

«Til slutt måtte jeg si fra til journalistene at jeg ikke gadd å snakke med dem mer hvis det bare var det de skulle snakke om», sier sangeren til bladet.

Var ulykkelig – fikk ros

Hun snakker også om da hun for noen år siden raste ned i vekt på grunn av kjærlighetssorg. Det var høyst ufrivillig vekttap, og hun var ikke forberedt på reaksjonene fra omgivelsene.

«Jeg syntes selv jeg så syk og ulykkelig ut, men da var det mange som sa: «Hva har du gjort, du ser helt fantastisk ut!» Selv følte jeg at kinnben og kragebein vistes altfor godt, og så fikk jeg bare tilbakemeldinger på at jeg var blitt så fin og tynn!» forteller countryartisten til Kamille.

2012: Hanne Sørvaag og Egor Filipenko imponerte i «Skal vi danse», men Hanne følte ofte at fokuset var mer på kropp enn prestasjonene på parketten. Foto:Espen Braata,VG

– Nydelig vinkling

Sørvaag styrer unna kosmetisk kirurgi og Botox, og hun misliker sterkt når medier faller for fristelsen til å retusjere bort rynker og andre «skjønnhetsfeil».

Hun nølte imidlertid ikke med å takke ja til å kaste det meste av klærne for Kamille.

– Jeg sa ja fordi jeg syntes det var en helt nydelig vinkling til en forandring. Jeg digger at det er uretusjert. Jeg er lei av både å bli pyntet på selv og å se perfekt editerte versjoner av folk rundt meg, sier hun til VG.

– Jeg tror dette er måten vi kan stå imot presset på, ved å fortelle hverandre hvordan vi har det. Skjønnhetsindustrien vil ikke at vi skal være fornøyde med hvordan vi ser ut, for da bruker vi mindre penger på produkter og behandlinger og så videre. Vi må stå sammen mot dette og være glad i oss selv, legger Sørvaag til.

– Hva er du aller mest stolt av ved deg selv?

– Jeg er aller mest stolt av at jeg holder ut i tøffe perioder – og min gode intuisjon.

Sørvaag tror kroppspresset er så stort fordi vi er et velferdssamfunn med tilgang på så mye av det viktigste.

– Da har vi tid til å bry oss mer om sosiale ting som å være vellykket, pen og tynn, mener hun.

Vond nettkommentar

Også Maria Haukaas Mittet er åpenhjertig om at det tok mange år før hun ble fortrolig med egen kropp. Hun glemmer ikke kommentaren hun fikk under et nettmøte: «Hvorfor er du så pen i trynet, men har så blubbete armer?».

2010: Maria Haukaas Mittet og Asmund Grinaker i «Skal vi danse». Foto:Kristian Helgesen,VG

«I dårlige perioder har jeg lett for å gå løs på mitt ytre og tenke at jeg føler meg dritt fordi jeg ser slik eller sånn ut. Det er den barnslige idiotdelen av meg, som jeg sannsynligvis aldri blir kvitt. Det irriterer meg, for jeg vet at jeg er smartere enn fjortisen i hodet som sier: «Bare du blir tynnere Maria, da…»», forklarer Mittet til Kamille.

Overfor VG utdyper hun:

– Den kommentaren sitter som støpt, selv om det er ti år siden. En liten kommentar fra et nettroll kostet mye for meg.

– OK å være normal

Mittet er egentlig veldig motstander av kroppsreportasjer, men stiller nå likevel opp i Kamille for å vise ærligheten.

– Kroppsfokuset har tatt helt av. Jeg er klar over at jeg med denne bladreportasjen kan fyre opp under presset, men dette er min måte å formidle at det er helt OK å være normal. Jeg har selv brukt så mange timer av mitt liv på å ønske noe som jeg aldri kan oppnå uten å være syk, forklarer Mittet til VG.

Refser pressen

Hun mener at mediene også bør ta en runde med seg selv.

– Jeg har fått masse spørsmål om vekt fra pressen, særlig under «Skal vi danse» i 2010. Men selv om mediene selger mye mer med store kropps- og sex-oppslag, så bør de la folk få en pause fra kroppsmas. Selv ønsker jeg så innmari å ha en sunn helse psykisk og fysisk.

Mittet påpeker at kroppspresset, som kan føre til spiseforstyrrelser og treningsmani, egentlig handler lite om det ytre.

– Det er like fullt en psykisk lidelse som en fysisk og handler aller mest om å ha kontroll. Overvekt kobles ofte til lav selvkontroll, og alle ønsker jo å fremstå som behersket og vellykket. Hvis man kan rette fokus mot mennesket og ikke det ytre, så tenker jeg at de som er disponert for disse sykdommene, vil få det bedre. Det er i bunn og grunn snakk om verdier.

Mittet er for øvrig aktuell i «The Hit» på NRK i kveld, mens det nylig ble kjent at Hanne Sørvaag har sagt ja til å gjøre comeback som «The Voice»-dommer på TV 2 til neste år.

FORNØYD: Søskenparet Bjørg (t.v.) og Dora Thorallsdottir er stolte av kroppene sine og viser det i nye Kamille. Foto:Mona Nordøy,Kamille

Andre kjendiskvinner som blottstiller seg i mandagens utgave av Kamille, er artist Marthe Valle (31), som tidligere har gått hardt ut mot kroppspress mot kvinner. Valle har for øvrig æren av å pryde forsiden på magasinet.

Kunstner Bjørg Thorhallsdottir (40) og søsteren, komiker Dora Thorhallsdottir (41), poserer også sprudlende over to sider i bladet – førstnevnte på badekarkanten og sistnevnte på doskålen.

«Jeg var nylig i den fjerde begravelsen bare i år, så jeg er takknemlig for at kroppen min holder meg i live. Det folk kaller forfall ved at man blir eldre, får rynker, synes jeg er helt fantastisk, for det betyr bare at vi har vært en stund på planeten», sier Bjørg Thorhallsdottir.

Hun sier til Kamille at hun synes det er utrolig trist at så mange kvinner tror deres verdi ligger i utseendet, mer enn hvem de er som person.

DISKUTER: Hvorfor tror DU kroppspresset er så stort, og at det å være tynn blir sett på som så attraktivt? Kjør debatt i kommentarfeltet under artikkelen.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder